Śliwki zapiekane pod kruszonką. Błyskawiczny deser na ciepło
Crumble to nic innego jak owoce, zapiekane pod kruszonką. To fantastyczny deser, który można zrobić w ciągu kilkunastu minut ze składników, które mamy akurat pod ręką. Ciepłe i miękkie owoce, ukryte pod chrupiącą kruszonką. Nie można się oprzeć! Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego lub właśnie niespodziewani goście stoją pod drzwiami i brakuje wam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, koniecznie wypróbujcie przepis na śliwkowe crumble.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 500 g śliwek bez pestek,
- 100 g mąki,
- 50 g płatków migdałowych,
- 100 g masła,
- 100 g brązowego cukru,
- cynamon.
Śliwki pokrój w ćwiartki i ułóż w kokilkach lub ceramicznej foremce do tarty. Posyp cynamonem i cukrem waniliowym. Płatki migdałowe zblenduj. Wymieszaj migdały, mąkę, masło i brązowy cukier, tak by powstała kruszonka. Kruszonkę wysyp na śliwki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw crumble i piecz, aż się przyrumieni (ok. 15-20 min).
Zobacz także: Właściwości suszonych śliwek
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze