Trwa ładowanie...
d332qlx
06-09-2017 09:26

Śliwki zapiekane pod kruszonką. Błyskawiczny deser na ciepło

Przepis

Crumble to nic innego jak owoce, zapiekane pod kruszonką. To fantastyczny deser, który można zrobić w ciągu kilkunastu minut ze składników, które mamy akurat pod ręką. Ciepłe i miękkie owoce, ukryte pod chrupiącą kruszonką. Nie można się oprzeć! Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego lub właśnie niespodziewani goście stoją pod drzwiami i brakuje wam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, koniecznie wypróbujcie przepis na śliwkowe crumble.

d332qlx
3.3
(55 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 500 g śliwek bez pestek,
  • 100 g mąki,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 100 g masła,
  • 100 g brązowego cukru,
  • cynamon.
Przepis

Śliwki pokrój w ćwiartki i ułóż w kokilkach lub ceramicznej foremce do tarty. Posyp cynamonem i cukrem waniliowym. Płatki migdałowe zblenduj. Wymieszaj migdały, mąkę, masło i brązowy cukier, tak by powstała kruszonka. Kruszonkę wysyp na śliwki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw crumble i piecz, aż się przyrumieni (ok. 15-20 min).

Zobacz także: Właściwości suszonych śliwek

Śliwki zapiekane pod kruszonką. Błyskawiczny deser na ciepło
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

32
15

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d332qlx
d332qlx
d332qlx
d332qlx
Więcej tematów
d332qlx