Trwa ładowanie...
d3wgnau
d3wgnau

Śliwki zapiekane pod kruszonką. Błyskawiczny deser na ciepło

Przepis

Crumble to nic innego jak owoce, zapiekane pod kruszonką. To fantastyczny deser, który można zrobić w ciągu kilkunastu minut ze składników, które mamy akurat pod ręką. Ciepłe i miękkie owoce, ukryte pod chrupiącą kruszonką. Nie można się oprzeć! Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego lub właśnie niespodziewani goście stoją pod drzwiami i brakuje wam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, koniecznie wypróbujcie przepis na śliwkowe crumble.

3.3
(49 głosów)
Oceń:
d3wgnau
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Śliwki zapiekane pod kruszonką. Błyskawiczny deser na ciepło
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Śliwki zapiekane pod kruszonką. Błyskawiczny deser na ciepło
Składniki
  • 500 g śliwek bez pestek,
  • 100 g mąki,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 100 g masła,
  • 100 g brązowego cukru,
  • cynamon.
Przepis

Śliwki pokrój w ćwiartki i ułóż w kokilkach lub ceramicznej foremce do tarty. Posyp cynamonem i cukrem waniliowym. Płatki migdałowe zblenduj. Wymieszaj migdały, mąkę, masło i brązowy cukier, tak by powstała kruszonka. Kruszonkę wysyp na śliwki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw crumble i piecz, aż się przyrumieni (ok. 15-20 min).

Zobacz także: Właściwości suszonych śliwek

Śliwki zapiekane pod kruszonką. Błyskawiczny deser na ciepło
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

28
14
Share
d3wgnau
d3wgnau
d3wgnau

d3wgnau
d3wgnau
d3wgnau