Śliwki w koszulkach według nietypowej receptury z 1913 roku. Sezonowy deser
Wszyscy znają jabłka smażone w cieście. A co powiecie na śliwki? Przepis na ten pyszny i szybki deser z sezonowymi owocami znalazła w przedwojennym źródle autorka bloga "Kuchenny kredens".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- ok. 400 g śliwek (suszonych lub świeżych)
- 1 ½ szkl mąki
- 1 szkl białego wina
- 100 g masła
- 1/3 szkl cukru pudru
- 3 białka
- cynamon
- smalec lub olej do smażenia
Przepis
Z mąki odmierzyć połowę i razem z masłem zrumienić w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać resztę mąki, cukier i cały czas mieszając – stopniowo dolewać wino tak by w cieście nie było grudek. Po uzyskaniu jednolitego ciasta (gęstszego niż ciasto naleśnikowe) odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie świeże śliwki umyć i pozbawić pestek. Najwygodniej jest owoce przekroić na pół ale można spróbować również i z całymi owocami. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą ciasta starając się jak najmniej uszkodzić jego strukturę.
Na głębokiej patelni lub w rondelku o grubym dnie rozgrzać smalec lub olej. Polówki lub całe owoce obtaczać dokładnie w cieście i smażyć kilka minut z każdej strony aż nabiorą rumianego koloru. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z sosem waniliowym.