Trwa ładowanie...

Śląski obiad na Barbórkę. Tradycyjne przysmaki

Barbórka, czyli dzień imienin Barbary, nie bez powodu jest świętowana wyjątkowo uroczyście na Śląsku. Święta Barbara to patronka górników, a ci są wyjątkowo przywiązani do tradycji. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu 4 grudnia, był okazją do przyjęć, podczas których stoły uginały się od potraw, przygotowywanych specjalnie na tę okazję.

Śląski obiad na Barbórkę. Tradycyjne przysmakiŹródło: 123RF
d3dgkl7
d3dgkl7

Na co dzień górnicy jedli skromnie, ale z okazji święta swojej patronki pozwalali sobie na rozrzutność. Dziś dawne świąteczne potrawy znajdziemy na śląskich stołach także w dni powszednie. Nie znaczy to jednak, że przysmaki z tego regionu straciły na wyjątkowości. Po prostu można się nimi częściej rozkoszować. Na szczęście stają się też coraz popularniejsze w innych częściach Polski. Z okazji Barbórki warto poszukać restauracji serwujących kuchnię śląską na terenie całego kraju albo pokusić się o przygotowanie tamtejszych dań regionalnych w domu.

Oto kilka propozycji na dania, które warto podać w imieniny Barbary:

Zacznijmy od najbardziej znanej śląskiej zupy. Wodzionka dawniej stanowiła jedno z podstawowych dań śląskiej kuchni. Występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą są chleb i wrzątek. Wodzionkę przyrządza się z czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu zwierzęcego. Składniki, po rozdrobnieniu, zalewane są wrzątkiem, najczęściej bezpośrednio w naczyniu, z którego zupę się spożywa, a następnie całość jest doprawiana solą. Zupę serwuje się z podanymi osobno ugotowanymi i usmażonymi ziemniakami.

Niektóre dania śląskie są znane w całym kraju. Do takich specjałów z pewnością należą kluski śląskie, inaczej zwane pyzami śląskimi. Kluski przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej. Czasem dodaje się także jajka. Ciasto trzeba też posolić. Kluski mają charakterystyczny kształt – są lekko spłaszczone, a pośrodku mają wgłębienie. Oprócz funkcji dekoracyjnej odgrywa ono rolę miejsca, w którym zatrzymuje się podany z potrawą sos. Kluski śląskie serwuje się najczęściej jako dodatek do dań mięsnych z sosem lub przyrządzanej na rozmaite sposoby kapusty. Może być jednak samodzielnym daniem. Wówczas kluski podaje się okraszone stopioną słoniną.

Kluski są idealnym dodatkiem do kolejnej znanej śląskiej potrawy, czyli do rolady. Ten zawijany zraz z mięsa najlepiej smakuje właśnie w krainie kopalni. Roladę przygotowuje się przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie była to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem wieprzowiny lub nawet cielęciny. Składniki farszu różnią się w zależności od regionu, jednak najczęściej stosuje się boczek, kiełbasę, ogórek kiszony, cebulę oraz czerstwą skórkę chleba. Przyprawy to głównie papryka, pieprz i musztarda.

Wodzionka 123RF
Wodzionka Źródło: 123RF

Karminadle znane także pod nazwami karbinadle to śląskie kotlety mielone. Karminadle są małe, najczęściej okrągłe i lekko spłaszczone. Dziś robi się je z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale ciekawostką jest to, że dawniej używało się mięsa z królików – bardzo często hodowanych nie tylko na śląskich wsiach. Kotlety w przeszłości były daniem odświętnym. Dziś serwowane są także bez okazji i nie tylko na obiad. Pokrojone na plastry karbinadle je się również na zimno, jako wędlinę do kanapek.

d3dgkl7

Nie ma Śląska bez krupnioków. Ta cienka kaszanka różni się od innych tego typu wędlin mniejszą zawartością kaszy. Krupnioki je się codziennie – albo gotowane, albo podsmażane. Wyrób krupnioków śląskich nierozerwalnie związany był ze świniobiciem, które było specyficznym i ważnym rytuałem na południu Polski. Do świniobicia angażowani byli wszyscy członkowie rodziny, zaś mistrzem ceremonii był zamówiony na ten dzień masarz. Po uboju krew wykorzystywano przy produkcji salcesonów i właśnie krupnioków.

Nie możemy również zapomnieć o deserach. Typowo śląskim jest szpajza. Deser ten przygotowywany jest z jajek. Do ubitych białek dodaje się utarte z cukrem żółtka. Za galaretowatą konsystencję deseru odpowiada żelatyna. Dodając różne składniki, np. sok z cytryny, kakao, galaretkę, otrzymuje się różne warstwy smakowe i kolorystyczne. Deser ozdabiany jest owocami i wiórkami kokosowymi.

Śląska kuchnia to oczywiście znacznie więcej niż kilka opisanych dań. Ale nawet ten krótki zestaw może być inspiracją dla przygotowania wszystkim Barbarom, nie tylko tym z górniczej części Polski, wspaniałej, tradycyjnej, imieninowej uczty.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj