Salceson
- CIASTO CIEMNE
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki dżemu
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- CIASTO JASNE
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- BISZKOPT
- 3 jajka
- mniej niż 3/4 szklanki cukru
- niepełna 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- galaretki
- MASA KARPATKOWA
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki
- 1 margaryna
- polewa czekoladowa
Przepis na ciasto ciemne: Wszystkie składniki ubić.
Przepis na ciasto jasne: Margarynę roztopić z cukrem, dodać mąkę i wymieszać na kruszonkę. Wystudzić i lekko wymieszać z ciastem ciemnym.
Upiec i przekroić na pół.
Przepis na biszkopt: Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać. Upiec. Wykroić w nim dziurki kieliszkiem. Do dziurek wlać kolorowe krzepnące galaretki.
Przepis na masę karpatkową: 1 szklankę mleka ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę rozrobić w drugiej szklance mleka i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Gdy masa wystygnie dodać margarynę.
Przkładanie ciasta: ciasto ciemne - masa karpatkowa - biszkopt z galaretkami - masa karpatkowa - ciasto ciemne - na koniec polewa
Przepis dodał użytkownik Tysia
Podziel się opinią
Komentarze