Skrzydełka pieczone na ryżu. Obiad z jednego garnka
Skrzydełka kurczaka pieczone na ryżu to przepyszny sposób na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Wystarczy zamarynować mięso, przygotować sos i wszytko razem upiec. Nie musimy wcześniej gotować ryżu. W ten sam sposób możemy przygotować udka kurczaka.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ryżu
- 3 cebule
- po dwie łyżeczki: tymianku, bazylii, oregano, słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
*Sos: *
- 1 ząbek czosnku
- 6 szklanek wody
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki vegety
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżeczek ketchupu
Przepis
- Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miażdżymy w prasce), wlewamy 5 łyżek oleju i mieszamy.
- Skrzydełka smarujemy marynatą i zostawiamy w misce, przykrywamy folią. Odstawiamy na 2 godziny.
- Surowy ryż wsypujemy na blachę, na wierzch wykładamy pokrojone w plastry cebule, a następnie na to układamy skrzydełka.
- Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i ketchupem (w takiej kolejności), wlewamy wodę do przygotowanego sosu i chwilę gotujemy. Skrzydełka zalewamy sosem.
- Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok. 200 st. C)i pieczemy przez ok. 1 godzinę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl