Diabelskie skrzydełka. Chrupiąca przekąska na domową imprezę
Smażone skrzydełka w aromatycznej marynacie to doskonały pomysł na imprezową przekąskę. Zanim się obejrzycie, skrzydełka znikną z talerza. Można je podać z dipem czosnkowym lub sosem barbecue.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 kg drobiowych skrzydełek,
- 40 dag płynnego miodu,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka utartego cynamonu,
- po 1 łyżeczce pieprzu i ostrej papryki,
- przyprawa wyrzywna do drobiu,
- olej do smażenia,
- sól.
Przepis
1. Skrzydełka umyć pod bieżącą wodą i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, dokładnie rozetrzeć z przyprawą warzywną do drobiu.
3. Natrzeć taką mieszanką skrzydełka.
4. Miód przełożyć do rondelka, wymieszać z pieprzem, papryką i cynamonem. Postawić na małym ogniu i powoli doprowadzić do wrzenia.
5. Każde skrzydełko z osobna zanurzyć w miodowym sosie i odłożyć, aby masa zastygła.
6. Na patelni rozgrzać olej i na gorącym tłuszczu smażyć skrzydełka z obu stron na złoty kolor.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl