Skrzydełka pieczone na ryżu. Obiad z jednego garnka

Skrzydełka kurczaka pieczone na ryżu to przepyszny sposób na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Wystarczy zamarynować mięso, przygotować sos i wszytko razem upiec. Nie musimy wcześniej gotować ryżu. W ten sam sposób możemy przygotować udka kurczaka.

Skrzydełka pieczone na ryżu. Obiad z jednego garnkaSkrzydełka pieczone na ryżu. Obiad z jednego garnka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ryżu
  • 3 cebule
  • po dwie łyżeczki: tymianku, bazylii, oregano, słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

*Sos: *

  • 1 ząbek czosnku
  • 6 szklanek wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki vegety
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżeczek ketchupu

Przepis

  • Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miażdżymy w prasce), wlewamy 5 łyżek oleju i mieszamy.
  • Skrzydełka smarujemy marynatą i zostawiamy w misce, przykrywamy folią. Odstawiamy na 2 godziny.
  • Surowy ryż wsypujemy na blachę, na wierzch wykładamy pokrojone w plastry cebule, a następnie na to układamy skrzydełka.
  • Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i ketchupem (w takiej kolejności), wlewamy wodę do przygotowanego sosu i chwilę gotujemy. Skrzydełka zalewamy sosem.
  • Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok. 200 st. C)i pieczemy przez ok. 1 godzinę.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi