4 pomysły na pyszne dania z udek i skrzydełek kurczaka
Udka i skrzydełka z kurczaka to bardzo wdzięczne produkty. Są tanie, łatwe w obróbce i można przygotować je na wiele pysznych sposobów. Możemy je dusić, piec i smażyć, pomysłów z pewnością nie zabraknie. Oto kilka naszych propozycji.
Udka w panierce
Panierowane w bułce tartej i przyprawach udka mogą być hitem każdej domowej imprezy. Podane z dipami na bazie jogurtu i czosnku zawsze będą smakowały znakomicie. Na nasze danie potrzebne nam będą: kilka udek z dobrej jakości kurczaka, jajko, mleko, mąka, pieprz, suszone oregano, ostre chili, mielony imbir, kmin rzymski, kurkuma, sól i olej do głębokiego smażenia. Przyprawy (mniej więcej łyżeczka każdej) mieszamy z połową szklanki mąki. Jajka rozbijamy z mlekiem, maczamy w płynie udka kurczaka, a następnie obtaczamy je w doprawionej mące. Smażymy w głębokim oleju aż będą złociste.
Skrzydełka na ostro
Skrzydełka idealnie smakują w wersji pikantnej. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: kilka podzielonych na pół skrzydełek kurczaka, świeże papryczki chili, szalotka, czosnek, świeży imbir, olej, sos sojowy, sól i pieprz. Skrzydełka myjemy i osuszamy. Szalotkę, czosnek, imbir i chili ścieramy na tarce i nacieramy tą mieszanką mięso. Odstawiamy na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy skrzydełka, dolewając trochę sosu sojowego i doprawiając solą i pieprzem. Cały czas mieszamy, aż płyn wyparuje.
Pieczone skrzydełka
Do tej potrawy potrzebne nam będą dobrej jakości skrzydełka z ekologicznego kurczaka, miód, ostry keczup, mąka, mielony imbir, suszony czosnek, ostra papryka, sól i pieprz. Skrzydełka przecinamy na pół, myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy kilka łyżek miodu, keczup, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Skrzydełka obtaczamy w mące i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie układamy mięso na blasze, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy pół godziny, co pięć minut smarując marynatą.
Duszone udka z warzywami
Drób i warzywa idealnie się uzupełniają. Słodkie warzywa korzeniowe podkreślają smak mięsa, a tak przygotowana potrawa jest zdrowa i nietucząca. Składniki: kilka udek z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, suszony majeranek, bulion drobiowy, olej, sól i pieprz. Umyte dokładnie udka obsuszamy i nacieramy solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy udka i wrzucamy starte na tarce warzywa. Wlewamy bulion i dusimy wszystko pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.