4 pomysły na pyszne dania z udek i skrzydełek kurczaka

Udka i skrzydełka z kurczaka to bardzo wdzięczne produkty. Są tanie, łatwe w obróbce i można przygotować je na wiele pysznych sposobów. Możemy je dusić, piec i smażyć, pomysłów z pewnością nie zabraknie. Oto kilka naszych propozycji.

SkrzydełkaPyszny pomysł na obiad lub kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith
Magda Bukowska

Udka w panierce

Panierowane w bułce tartej i przyprawach udka mogą być hitem każdej domowej imprezy. Podane z dipami na bazie jogurtu i czosnku zawsze będą smakowały znakomicie. Na nasze danie potrzebne nam będą: kilka udek z dobrej jakości kurczaka, jajko, mleko, mąka, pieprz, suszone oregano, ostre chili, mielony imbir, kmin rzymski, kurkuma, sól i olej do głębokiego smażenia. Przyprawy (mniej więcej łyżeczka każdej) mieszamy z połową szklanki mąki. Jajka rozbijamy z mlekiem, maczamy w płynie udka kurczaka, a następnie obtaczamy je w doprawionej mące. Smażymy w głębokim oleju aż będą złociste.

Skrzydełka na ostro

Skrzydełka idealnie smakują w wersji pikantnej. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: kilka podzielonych na pół skrzydełek kurczaka, świeże papryczki chili, szalotka, czosnek, świeży imbir, olej, sos sojowy, sól i pieprz. Skrzydełka myjemy i osuszamy. Szalotkę, czosnek, imbir i chili ścieramy na tarce i nacieramy tą mieszanką mięso. Odstawiamy na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy skrzydełka, dolewając trochę sosu sojowego i doprawiając solą i pieprzem. Cały czas mieszamy, aż płyn wyparuje.

Pieczone skrzydełka

Do tej potrawy potrzebne nam będą dobrej jakości skrzydełka z ekologicznego kurczaka, miód, ostry keczup, mąka, mielony imbir, suszony czosnek, ostra papryka, sól i pieprz. Skrzydełka przecinamy na pół, myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy kilka łyżek miodu, keczup, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Skrzydełka obtaczamy w mące i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie układamy mięso na blasze, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy pół godziny, co pięć minut smarując marynatą.

Duszone udka z warzywami

Drób i warzywa idealnie się uzupełniają. Słodkie warzywa korzeniowe podkreślają smak mięsa, a tak przygotowana potrawa jest zdrowa i nietucząca. Składniki: kilka udek z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, suszony majeranek, bulion drobiowy, olej, sól i pieprz. Umyte dokładnie udka obsuszamy i nacieramy solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy udka i wrzucamy starte na tarce warzywa. Wlewamy bulion i dusimy wszystko pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na domowy bigos. Zachwycisz rodzinę

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść