Siedem pomysłów na zakąski na letnią imprezę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF

Letnie imprezy to nie tylko okazja do spotkania się z przyjaciółmi, ale również do dobrej zabawy. Przygotowujemy różne drinki, raczymy się trunkami z różnych stron świata. Jeśli jednak chcemy, by impreza się udała, powinniśmy przygotować również smaczne zakąski.

Nie ma co iść na łatwiznę. Smaczne i ciekawe zakąski możemy przygotować bardzo łatwo, a naszą inwencję ogranicza jedynie wyobraźnia. Dobra zagrycha powinna niwelować szybkie działanie alkoholu. Dlatego też nie bójmy się tłuszczu, który powoduje, że wchłaniamy mniej szkodliwych substancji. Oto kilka naszych propozycji.

/ 8Śledziki na patyczkach

Obraz
© Shutterstock.com

Zakąska powinna być poręczna, a jej porcje niewielkie. Śledzie są chyba najbardziej uwielbianą przez Polaków zagrychą. Wystarczy pokroić na centymetrowe paseczki filet z matiasa, lekko skropić go olejem lub oliwą z oliwek, na środku filecika położyć oliwkę lub kawałek ogórka albo suszonego pomidora, filecik zwinąć i nabić na wykałaczkę. Z jednego matiasa zrobimy kilka sztuk zakąski. Zamiast matiasa możemy użyć śledzia z octu, ale koniecznie ze skórą, by się nie rozpadł.

/ 8Galaretka drobiowa

Obraz
© 123RF

Zimne nóżki zawsze kojarzą się z wódką. Ta zakąska była obowiązkowym dodatkiem do alkoholu nawet w restauracjach. My jednak proponujemy wersję trochę mniej dietetyczną, z drobiu. Całego kurczaka gotujemy na małym ogniu z marchewką, pietruszką, selerem, porem i przyprawami. Gdy jest bardzo miękki, studzimy i dokładnie obieramy kości z mięsa. Mięso kroimy drobno, w rosole, jaki pozostał nam z gotowania, rozpuszczamy żelatynę. Wrzucamy mięso do małych miseczek, napełniając je w 2/3. Zalewamy lekko schłodzoną galaretą i pozostawiamy w lodówce kilka godzin. To idealna zakąska!

/ 8Paszteciki z kiełbasą

Obraz
© 123RF

Niektórzy lubią "pod wódeczkę" zjeść coś konkretniejszego. Paszteciki z białą kiełbasą dla takich osób są jak znalazł. Wystarczy cienko rozwałkować płat gotowego ciasta francuskiego, posmarować go ostrą musztardą, a na środku płata położyć mięso wyciśnięte z surowej, białek kiełbasy. Ciasto zawijamy, kroimy na małe kawałki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Takie paszteciki są dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło.

/ 8Piwne kanapki

Obraz
© 123RF

Impreza, na której serwuje się głównie piwo, nie może obejść się bez odpowiednich do tego napoju zakąsek. Idealnie z piwem smakują nasze kanapki. Bułkę paryską lub inne pieczywo w wydłużonym kształcie kroimy na kromki. Nakładamy plasterki salami, na to kawałki marynowanej papryki i ogórka, a na wierzch plaster wędzonego sera. Całość zapiekamy pięć minut i podajemy na ciepło, choć na zimno także jest w porządku.

/ 8Tatar z wołowiny

Obraz
© Fotolia

Tatar powoli wraca na polskie stoły, choć nie wszyscy przepadają za surowym mięsem. Zakąska ta jest jednak dość prosta do zrobienia i bardzo smaczna, jeśli się przyłożymy. Mięso wołowe najlepiej kupić w jednym kawałku i zmielić osobiście na małych oczkach. Nie może zawierać tłuszczu i włókien. Zmielone mięso solimy, dodajemy pieprzu i wyrabiamy na dość gładką masę. Kulkę tatara układamy na talerzykach, robimy wgłębienie, w które wbijamy żółtko z jajka, obok układamy posiekaną drobno cebulę i ogórka kiszonego lub marynowanego. Nic więcej nie trzeba!

/ 8Zawijasy z cukinii

Obraz
© 123RF

Wegetarianie także mogą znaleźć wiele odpowiadających im zakąsek. Oto jedno z takich pysznych dań. Średniej wielkości cukinie kroimy ostrym nożem lub na mandolinie wzdłuż na cienkie plasterki. Każdy z nich od razu oprószamy solą. Pieczarki kroimy na plasterki i lekko obsmażamy na oliwie, a następnie odsączamy z tłuszczu, doprawiamy takimi ziołami, jak lubimy, mieszamy z jednym jajkiem i kilkoma łyżkami zbożowych otrębów i układamy na plastrach cukinii. Plasterki zwijamy i podpiekamy w piekarniku kilka minut. Nawet mięsożercy się skuszą.

/ 8Paluszki domowe

Obraz
© 123RF

Świetną zakąską jest także pieczywo, oczywiście odpowiednio przygotowane. Najpierw przygotowujemy dość zwarte ciasto drożdżowe z mąki, drożdży rozpuszczonych w posłodzonej, ciepłej wodzie, łyżki oliwy i wody. Gdy ładnie wyrośnie, ciasto rozwałkowujemy, kroimy na paski, układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy: niektóre kawałki solą, inne kminkiem, ostrą papryką, nasionami fenkułu lub kminu rzymskiego albo czarnuszki czy sezamu. Po 10 minutach mamy gotową zakąskę.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości