Smakowite inspiracje
Letnie imprezy to nie tylko okazja do spotkania się z przyjaciółmi, ale również do dobrej zabawy. Przygotowujemy różne drinki, raczymy się trunkami z różnych stron świata. Jeśli jednak chcemy, by impreza się udała, powinniśmy przygotować również smaczne zakąski.
Nie ma co iść na łatwiznę. Smaczne i ciekawe zakąski możemy przygotować bardzo łatwo, a naszą inwencję ogranicza jedynie wyobraźnia. Dobra zagrycha powinna niwelować szybkie działanie alkoholu. Dlatego też nie bójmy się tłuszczu, który powoduje, że wchłaniamy mniej szkodliwych substancji. Oto kilka naszych propozycji.
Śledziki na patyczkach
Zakąska powinna być poręczna, a jej porcje niewielkie. Śledzie są chyba najbardziej uwielbianą przez Polaków zagrychą. Wystarczy pokroić na centymetrowe paseczki filet z matiasa, lekko skropić go olejem lub oliwą z oliwek, na środku filecika położyć oliwkę lub kawałek ogórka albo suszonego pomidora, filecik zwinąć i nabić na wykałaczkę. Z jednego matiasa zrobimy kilka sztuk zakąski. Zamiast matiasa możemy użyć śledzia z octu, ale koniecznie ze skórą, by się nie rozpadł.
Galaretka drobiowa
Zimne nóżki zawsze kojarzą się z wódką. Ta zakąska była obowiązkowym dodatkiem do alkoholu nawet w restauracjach. My jednak proponujemy wersję trochę mniej dietetyczną, z drobiu. Całego kurczaka gotujemy na małym ogniu z marchewką, pietruszką, selerem, porem i przyprawami. Gdy jest bardzo miękki, studzimy i dokładnie obieramy kości z mięsa. Mięso kroimy drobno, w rosole, jaki pozostał nam z gotowania, rozpuszczamy żelatynę. Wrzucamy mięso do małych miseczek, napełniając je w 2/3. Zalewamy lekko schłodzoną galaretą i pozostawiamy w lodówce kilka godzin. To idealna zakąska!
Paszteciki z kiełbasą
Niektórzy lubią "pod wódeczkę" zjeść coś konkretniejszego. Paszteciki z białą kiełbasą dla takich osób są jak znalazł. Wystarczy cienko rozwałkować płat gotowego ciasta francuskiego, posmarować go ostrą musztardą, a na środku płata położyć mięso wyciśnięte z surowej, białek kiełbasy. Ciasto zawijamy, kroimy na małe kawałki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Takie paszteciki są dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Piwne kanapki
Impreza, na której serwuje się głównie piwo, nie może obejść się bez odpowiednich do tego napoju zakąsek. Idealnie z piwem smakują nasze kanapki. Bułkę paryską lub inne pieczywo w wydłużonym kształcie kroimy na kromki. Nakładamy plasterki salami, na to kawałki marynowanej papryki i ogórka, a na wierzch plaster wędzonego sera. Całość zapiekamy pięć minut i podajemy na ciepło, choć na zimno także jest w porządku.
Tatar z wołowiny
Tatar powoli wraca na polskie stoły, choć nie wszyscy przepadają za surowym mięsem. Zakąska ta jest jednak dość prosta do zrobienia i bardzo smaczna, jeśli się przyłożymy. Mięso wołowe najlepiej kupić w jednym kawałku i zmielić osobiście na małych oczkach. Nie może zawierać tłuszczu i włókien. Zmielone mięso solimy, dodajemy pieprzu i wyrabiamy na dość gładką masę. Kulkę tatara układamy na talerzykach, robimy wgłębienie, w które wbijamy żółtko z jajka, obok układamy posiekaną drobno cebulę i ogórka kiszonego lub marynowanego. Nic więcej nie trzeba!
Zawijasy z cukinii
Wegetarianie także mogą znaleźć wiele odpowiadających im zakąsek. Oto jedno z takich pysznych dań. Średniej wielkości cukinie kroimy ostrym nożem lub na mandolinie wzdłuż na cienkie plasterki. Każdy z nich od razu oprószamy solą. Pieczarki kroimy na plasterki i lekko obsmażamy na oliwie, a następnie odsączamy z tłuszczu, doprawiamy takimi ziołami, jak lubimy, mieszamy z jednym jajkiem i kilkoma łyżkami zbożowych otrębów i układamy na plastrach cukinii. Plasterki zwijamy i podpiekamy w piekarniku kilka minut. Nawet mięsożercy się skuszą.
Paluszki domowe
Świetną zakąską jest także pieczywo, oczywiście odpowiednio przygotowane. Najpierw przygotowujemy dość zwarte ciasto drożdżowe z mąki, drożdży rozpuszczonych w posłodzonej, ciepłej wodzie, łyżki oliwy i wody. Gdy ładnie wyrośnie, ciasto rozwałkowujemy, kroimy na paski, układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy: niektóre kawałki solą, inne kminkiem, ostrą papryką, nasionami fenkułu lub kminu rzymskiego albo czarnuszki czy sezamu. Po 10 minutach mamy gotową zakąskę.