Siedem pomysłów na zakąski na letnią imprezę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF

Letnie imprezy to nie tylko okazja do spotkania się z przyjaciółmi, ale również do dobrej zabawy. Przygotowujemy różne drinki, raczymy się trunkami z różnych stron świata. Jeśli jednak chcemy, by impreza się udała, powinniśmy przygotować również smaczne zakąski.

Nie ma co iść na łatwiznę. Smaczne i ciekawe zakąski możemy przygotować bardzo łatwo, a naszą inwencję ogranicza jedynie wyobraźnia. Dobra zagrycha powinna niwelować szybkie działanie alkoholu. Dlatego też nie bójmy się tłuszczu, który powoduje, że wchłaniamy mniej szkodliwych substancji. Oto kilka naszych propozycji.

/ 8Śledziki na patyczkach

Obraz
© Shutterstock.com

Zakąska powinna być poręczna, a jej porcje niewielkie. Śledzie są chyba najbardziej uwielbianą przez Polaków zagrychą. Wystarczy pokroić na centymetrowe paseczki filet z matiasa, lekko skropić go olejem lub oliwą z oliwek, na środku filecika położyć oliwkę lub kawałek ogórka albo suszonego pomidora, filecik zwinąć i nabić na wykałaczkę. Z jednego matiasa zrobimy kilka sztuk zakąski. Zamiast matiasa możemy użyć śledzia z octu, ale koniecznie ze skórą, by się nie rozpadł.

/ 8Galaretka drobiowa

Obraz
© 123RF

Zimne nóżki zawsze kojarzą się z wódką. Ta zakąska była obowiązkowym dodatkiem do alkoholu nawet w restauracjach. My jednak proponujemy wersję trochę mniej dietetyczną, z drobiu. Całego kurczaka gotujemy na małym ogniu z marchewką, pietruszką, selerem, porem i przyprawami. Gdy jest bardzo miękki, studzimy i dokładnie obieramy kości z mięsa. Mięso kroimy drobno, w rosole, jaki pozostał nam z gotowania, rozpuszczamy żelatynę. Wrzucamy mięso do małych miseczek, napełniając je w 2/3. Zalewamy lekko schłodzoną galaretą i pozostawiamy w lodówce kilka godzin. To idealna zakąska!

/ 8Paszteciki z kiełbasą

Obraz
© 123RF

Niektórzy lubią "pod wódeczkę" zjeść coś konkretniejszego. Paszteciki z białą kiełbasą dla takich osób są jak znalazł. Wystarczy cienko rozwałkować płat gotowego ciasta francuskiego, posmarować go ostrą musztardą, a na środku płata położyć mięso wyciśnięte z surowej, białek kiełbasy. Ciasto zawijamy, kroimy na małe kawałki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Takie paszteciki są dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło.

/ 8Piwne kanapki

Obraz
© 123RF

Impreza, na której serwuje się głównie piwo, nie może obejść się bez odpowiednich do tego napoju zakąsek. Idealnie z piwem smakują nasze kanapki. Bułkę paryską lub inne pieczywo w wydłużonym kształcie kroimy na kromki. Nakładamy plasterki salami, na to kawałki marynowanej papryki i ogórka, a na wierzch plaster wędzonego sera. Całość zapiekamy pięć minut i podajemy na ciepło, choć na zimno także jest w porządku.

/ 8Tatar z wołowiny

Obraz
© Fotolia

Tatar powoli wraca na polskie stoły, choć nie wszyscy przepadają za surowym mięsem. Zakąska ta jest jednak dość prosta do zrobienia i bardzo smaczna, jeśli się przyłożymy. Mięso wołowe najlepiej kupić w jednym kawałku i zmielić osobiście na małych oczkach. Nie może zawierać tłuszczu i włókien. Zmielone mięso solimy, dodajemy pieprzu i wyrabiamy na dość gładką masę. Kulkę tatara układamy na talerzykach, robimy wgłębienie, w które wbijamy żółtko z jajka, obok układamy posiekaną drobno cebulę i ogórka kiszonego lub marynowanego. Nic więcej nie trzeba!

/ 8Zawijasy z cukinii

Obraz
© 123RF

Wegetarianie także mogą znaleźć wiele odpowiadających im zakąsek. Oto jedno z takich pysznych dań. Średniej wielkości cukinie kroimy ostrym nożem lub na mandolinie wzdłuż na cienkie plasterki. Każdy z nich od razu oprószamy solą. Pieczarki kroimy na plasterki i lekko obsmażamy na oliwie, a następnie odsączamy z tłuszczu, doprawiamy takimi ziołami, jak lubimy, mieszamy z jednym jajkiem i kilkoma łyżkami zbożowych otrębów i układamy na plastrach cukinii. Plasterki zwijamy i podpiekamy w piekarniku kilka minut. Nawet mięsożercy się skuszą.

/ 8Paluszki domowe

Obraz
© 123RF

Świetną zakąską jest także pieczywo, oczywiście odpowiednio przygotowane. Najpierw przygotowujemy dość zwarte ciasto drożdżowe z mąki, drożdży rozpuszczonych w posłodzonej, ciepłej wodzie, łyżki oliwy i wody. Gdy ładnie wyrośnie, ciasto rozwałkowujemy, kroimy na paski, układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy: niektóre kawałki solą, inne kminkiem, ostrą papryką, nasionami fenkułu lub kminu rzymskiego albo czarnuszki czy sezamu. Po 10 minutach mamy gotową zakąskę.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał