Sezon na przetwory czas zacząć. Zaopatrz się zawczasu

Drzewa w domowych sadach zaczynają uginać się pod ciężarem owoców, a to oznacza, że niedługo wiele gospodyń domowych zacznie przygotowywać przetwory. Na szczęście są sposoby, by szybko sobie z nimi poradzić.

Sezon na przetwory rusza pełną parą
Źródło zdjęć: © iStock.com

Poniżej znajdziesz kilka akcesoriów, dzięki którym przygotowywanie domowych konfitur i innych przetworów będzie o wiele łatwiejsze. Ze sprawdzonym przepisem i odrobiną wprawy możesz dokonać prawdziwych cudów w kuchni.

konfitury śliwkowe
© Shutterstock.com

Przygotowanie owoców i warzyw

Zanim jednak zaczniesz przygotowywać domowe konfitury, warto pomyśleć o przygotowaniu owoców do późniejszego wykorzystania. Postawą będzie odpowiednia drylownica, która pozwoli ci pozbyć się pestek, a także przecierak do warzyw i owoców, dzięki któremu przygotowywanie masy do przetworów nie będzie żmudnym, długotrwałym i męczącym zajęciem.

Odpowiedni kształt naczynia

Osoby preferujące tradycyjne podejście do przyrządzania konfitur mogą zdecydować się na przygotowywanie ich w garnku. Specjalny kształt naczynia o przekroju przypominającym trapez sprawia, że specjalny garnek ma o wiele większą powierzchnię odparowywania. To oznacza szybsze przyrządzenie dżemu. Naczynie powinno być wykonane ze specjalnego materiału, który zapobiega przywieraniu owoców w trakcie przygotowywania. Warto również zainwestować w lejek z sitkiem, dzięki któremu pozbędziesz się wszystkich niechcianych składników.

Dżem z wypiekacza

Dżemy i powidła można zrobić nawet w… wypiekaczu do chleba. Wszystko to dzięki kilku trybom, które pozwalają na przygotowanie nie tylko pieczywa, ale również przetworów, ciast, a nawet jogurtów. Dzięki funkcji opóźnionego startu możesz zaplanować czas przygotowywania, dzięki czemu możesz przygotowywać o każdej porze, na przykład w trakcie trwania korzystniejszej taryfy energetycznej.

Pasteryzacja

Oczywiście zostaje jeszcze kwestia pasteryzacji. Odbywa się ona najczęściej poprzez gotowanie wypełnionych i zamkniętych słoików przez kilkadziesiąt minut we wrzącej wodzie. Aby nie poparzyć się podczas wyciągania, warto zainwestować w niedrogi chwytak, dzięki któremu nie tylko zabezpieczasz się przed poparzeniem, ale nie ryzykujesz że słoik wyślizgnie się z rąk i stłucze.

Przechowywanie wina

Dojrzałe owoce to również doskonały materiał na domowej roboty wino. Aby wyszło wyśmienite, trzeba nie tylko znaleźć odpowiedni przepis, ale zadbać również o jego przechowywanie. Podstawą jest umieszczenie butelek w pozycji poziomej tak, by korek pozostał wilgotny. W ten sposób nie dojdzie do jego skurczenia, a co za tym idzie przedostania się do butelki powietrza. Warto również zaopatrzyć się w korkownice. Wciśnięcie korka bez odpowiednich narzędzi może skończyć się fiaskiem.

Butelki należy przechowywać w miejscu, do którego nie dochodzi światło słoneczne. Warto zadbać również o swobodny przepływ powietrza. Trzeba jednak uważać, by temperatura i wilgotność nie zmieniała się zanadto. Optymalne jest 10-15 st. C oraz 65-80 proc. wilgotności. W przeciwnym wypadku napój straci swój naturalny smak.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© 123RF

Tak przygotowane przetwory zachowają świeżość i smak przez całe lata po przygotowaniu. Wystarczy jeszcze kilka eleganckich etykiet i miejsce na półce, by raczyć się smakiem własnoręcznie zrobionych przetworów nawet w środku zimy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów