Sezon na pomidory. Pięć pomysłów na pyszne dania z pomidorami

Pomidory to najchętniej jedzone przez Polaków warzywa. Opanowaliśmy setki sposobów na przyrządzanie dań z pomidorów, wykorzystujemy również w kuchni wiele ich odmian. Z pomidorów robimy najpopularniejszą polską zupę, sosy do mięs i gołąbków, sałatki i przeciery. Zawierające wiele witamin i mikroelementów pomidory są dają nam jednak znacznie więcej możliwości. Oto pięć naszych propozycji na pyszne dania z pomidorami w roli głównej.

PomidoryPomysły na dania z pomidorami
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Sałatka z pomidorów i ogórków małosolnych

Dojrzałe, żółte i czerwone pomidory najsmaczniejsze są surowe. Mają słodki smak, a ich aromat zniewala. Ogórki małosolne, najlepiej domowej produkcji z kolei idealnie uzupełnią nasze danie. Potrzebujemy: kilka pomidorów, kilka ogórków małosolnych, szalotkę, olej rzepakowy, garść świeżego estragonu, sól i pieprz. Pomidory i ogórki kroimy w półplasterki, szalotkę w piórka. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy posiekany estragon, kilka łyżek oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy od razu.

Pomidory zapiekane

Pomidory świetnie nadają się do zapiekania. Warto wykorzystać duże i mięsiste pomidory malinowe, które nie rozpadną się nam podczas cieplnej obróbki. Składniki: dwa duże pomidory, pól kostki twarogu, śmietana, pół pęczka koperku, sporo pieprzu, sól. Z pomidorów odcinamy wierzch, wydrążamy środek, usuwając pestki. Twaróg rozgniatamy ze śmietaną, dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Farszem nadziewamy pomidory, układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Jajecznica z pomidorami

Tradycyjne polskie śniadanie, czyli jajecznica, smakuje latem o wiele lepiej, jeśli dodamy do niej pomidory. Przepis jest banalnie prosty. Potrzebujemy dwa średnie pomidory, cztery jajka, trochę szczypiorku, masło, sól i pieprz. Pomidory nacinamy, wkładamy do garnka z wrzątkiem, po kilku minutach do zimnej wody i usuwamy skórkę. Przecinamy je na pół i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pomidory, dodajemy jajka, szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy, a gdy jajecznica się zetnie podajemy z pieczywem.

Zapiekanka z pomidorami
© pixabay.com

Pasta z suszonych pomidorów

Suszone pomidory mają o wiele więcej aromatu od świeżych warzyw. Nadają się także idealnie do przyrządzenia pysznej pasty na kanapki. Składniki: garść suszonych pomidorów w oleju, kilka oliwek bez pestek, kilka orzechów włoskich, pęczek bazylii, sól i pieprz. Pomidory kroimy w kostkę, orzechy i bazylię grubo siekamy. Wrzucamy wszystkie składniki do miksera, mielimy na gładką pastę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajemy olej ze słoiczka z pomidorami.

Makaron z ziołami i pomidorami

Latem lubimy jeść bardzo lekko. Makaron świetnie nadaje się na taki właśnie posiłek. Potrzebujemy: dwie porcje makaronu, garść pomidorów koktajlowych, czosnek, bazylię, oregano, oliwę z oliwek, sól, pieprz. Makaron gotujemy al dente. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przekrojone na pół pomidory, posiekane zioła i makaron. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów