Sezon na pomidory. Pięć pomysłów na pyszne dania z pomidorami
Pomidory to najchętniej jedzone przez Polaków warzywa. Opanowaliśmy setki sposobów na przyrządzanie dań z pomidorów, wykorzystujemy również w kuchni wiele ich odmian. Z pomidorów robimy najpopularniejszą polską zupę, sosy do mięs i gołąbków, sałatki i przeciery. Zawierające wiele witamin i mikroelementów pomidory są dają nam jednak znacznie więcej możliwości. Oto pięć naszych propozycji na pyszne dania z pomidorami w roli głównej.
Sałatka z pomidorów i ogórków małosolnych
Dojrzałe, żółte i czerwone pomidory najsmaczniejsze są surowe. Mają słodki smak, a ich aromat zniewala. Ogórki małosolne, najlepiej domowej produkcji z kolei idealnie uzupełnią nasze danie. Potrzebujemy: kilka pomidorów, kilka ogórków małosolnych, szalotkę, olej rzepakowy, garść świeżego estragonu, sól i pieprz. Pomidory i ogórki kroimy w półplasterki, szalotkę w piórka. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy posiekany estragon, kilka łyżek oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy od razu.
Pomidory zapiekane
Pomidory świetnie nadają się do zapiekania. Warto wykorzystać duże i mięsiste pomidory malinowe, które nie rozpadną się nam podczas cieplnej obróbki. Składniki: dwa duże pomidory, pól kostki twarogu, śmietana, pół pęczka koperku, sporo pieprzu, sól. Z pomidorów odcinamy wierzch, wydrążamy środek, usuwając pestki. Twaróg rozgniatamy ze śmietaną, dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Farszem nadziewamy pomidory, układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
5 powodów, dla których warto jeść pomidory
Jajecznica z pomidorami
Tradycyjne polskie śniadanie, czyli jajecznica, smakuje latem o wiele lepiej, jeśli dodamy do niej pomidory. Przepis jest banalnie prosty. Potrzebujemy dwa średnie pomidory, cztery jajka, trochę szczypiorku, masło, sól i pieprz. Pomidory nacinamy, wkładamy do garnka z wrzątkiem, po kilku minutach do zimnej wody i usuwamy skórkę. Przecinamy je na pół i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pomidory, dodajemy jajka, szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy, a gdy jajecznica się zetnie podajemy z pieczywem.
Pasta z suszonych pomidorów
Suszone pomidory mają o wiele więcej aromatu od świeżych warzyw. Nadają się także idealnie do przyrządzenia pysznej pasty na kanapki. Składniki: garść suszonych pomidorów w oleju, kilka oliwek bez pestek, kilka orzechów włoskich, pęczek bazylii, sól i pieprz. Pomidory kroimy w kostkę, orzechy i bazylię grubo siekamy. Wrzucamy wszystkie składniki do miksera, mielimy na gładką pastę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajemy olej ze słoiczka z pomidorami.
Makaron z ziołami i pomidorami
Latem lubimy jeść bardzo lekko. Makaron świetnie nadaje się na taki właśnie posiłek. Potrzebujemy: dwie porcje makaronu, garść pomidorów koktajlowych, czosnek, bazylię, oregano, oliwę z oliwek, sól, pieprz. Makaron gotujemy al dente. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przekrojone na pół pomidory, posiekane zioła i makaron. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.