Sezon na pomidory. Pięć pomysłów na pyszne dania z pomidorami

Pomidory to najchętniej jedzone przez Polaków warzywa. Opanowaliśmy setki sposobów na przyrządzanie dań z pomidorów, wykorzystujemy również w kuchni wiele ich odmian. Z pomidorów robimy najpopularniejszą polską zupę, sosy do mięs i gołąbków, sałatki i przeciery. Zawierające wiele witamin i mikroelementów pomidory są dają nam jednak znacznie więcej możliwości. Oto pięć naszych propozycji na pyszne dania z pomidorami w roli głównej.

PomidoryPomysły na dania z pomidorami
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Sałatka z pomidorów i ogórków małosolnych

Dojrzałe, żółte i czerwone pomidory najsmaczniejsze są surowe. Mają słodki smak, a ich aromat zniewala. Ogórki małosolne, najlepiej domowej produkcji z kolei idealnie uzupełnią nasze danie. Potrzebujemy: kilka pomidorów, kilka ogórków małosolnych, szalotkę, olej rzepakowy, garść świeżego estragonu, sól i pieprz. Pomidory i ogórki kroimy w półplasterki, szalotkę w piórka. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy posiekany estragon, kilka łyżek oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy od razu.

Pomidory zapiekane

Pomidory świetnie nadają się do zapiekania. Warto wykorzystać duże i mięsiste pomidory malinowe, które nie rozpadną się nam podczas cieplnej obróbki. Składniki: dwa duże pomidory, pól kostki twarogu, śmietana, pół pęczka koperku, sporo pieprzu, sól. Z pomidorów odcinamy wierzch, wydrążamy środek, usuwając pestki. Twaróg rozgniatamy ze śmietaną, dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Farszem nadziewamy pomidory, układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Jajecznica z pomidorami

Tradycyjne polskie śniadanie, czyli jajecznica, smakuje latem o wiele lepiej, jeśli dodamy do niej pomidory. Przepis jest banalnie prosty. Potrzebujemy dwa średnie pomidory, cztery jajka, trochę szczypiorku, masło, sól i pieprz. Pomidory nacinamy, wkładamy do garnka z wrzątkiem, po kilku minutach do zimnej wody i usuwamy skórkę. Przecinamy je na pół i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pomidory, dodajemy jajka, szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy, a gdy jajecznica się zetnie podajemy z pieczywem.

Zapiekanka z pomidorami
© pixabay.com

Pasta z suszonych pomidorów

Suszone pomidory mają o wiele więcej aromatu od świeżych warzyw. Nadają się także idealnie do przyrządzenia pysznej pasty na kanapki. Składniki: garść suszonych pomidorów w oleju, kilka oliwek bez pestek, kilka orzechów włoskich, pęczek bazylii, sól i pieprz. Pomidory kroimy w kostkę, orzechy i bazylię grubo siekamy. Wrzucamy wszystkie składniki do miksera, mielimy na gładką pastę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajemy olej ze słoiczka z pomidorami.

Makaron z ziołami i pomidorami

Latem lubimy jeść bardzo lekko. Makaron świetnie nadaje się na taki właśnie posiłek. Potrzebujemy: dwie porcje makaronu, garść pomidorów koktajlowych, czosnek, bazylię, oregano, oliwę z oliwek, sól, pieprz. Makaron gotujemy al dente. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przekrojone na pół pomidory, posiekane zioła i makaron. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany