Niedocenione zupy. Oto 5 powodów, dla których warto je jeść
Zupa to świetny pomysł na obiad
Polacy kochają zupy. Kapuśniak, pomidorowa czy jarzynowa to świetna propozycja na szybki obiad, który sprawdzi się zarówno w wersji rozgrzewającej zimą, jak i chłodzącej latem. Okazuje się, że czas wykonania nie jest jedyną zaletą dania. Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto jeść zupy.
Nie tuczą
Zupa to świetna propozycja dla odchudzających się. Osoby na diecie powinny postawić przede wszystkim na zupy z dużą ilością warzyw. Porcja zupy kalafiorowej to około 100 kcal.
Są bogate w witaminy i właściwości odżywcze
Zupy są bogatym źródłem witamin. Ich rodzaj zależy od użytych składników. Kasza w krupniku zawiera witaminy z grupy B i kwas foliowy, pomidorowa niezbędny do prawidłowego funkcjonowania potas, a mięso białko.
Zawierają błonnik
Treściwe zupy to świetna propozycja nawet na jednodaniowy obiad. Zawierają błonnik, czyli substancję, która wypełnia żołądek i wspomaga trawienie. Dzięki temu po zjedzeniu nawet tylko jednej miseczki obiadu odczuwamy sytość.
Idealne dla dzieci
Wielu rodziców ma problem z dziećmi, które nie chcą jeść surowych warzyw. W takim wypadku idealnym rozwiązaniem są właśnie zupy, a zwłaszcza kremy. Zblednowane pomidory czy kukurydza z pewnością posmakują twojemu dziecku.
Wzmacniają odporność
Miska rosołu pomoże walczyć z pierwszymi objawami przeziębienia i grypy. Danie wzmacnia nasz układ immunologiczny i łagodzi stany zapalne. Zupa niezastąpiona jest także podczas kaca.