Niedocenione zupy. Oto 5 powodów, dla których warto je jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zupa to świetny pomysł na obiad

Obraz
© 123RF

Polacy kochają zupy. Kapuśniak, pomidorowa czy jarzynowa to świetna propozycja na szybki obiad, który sprawdzi się zarówno w wersji rozgrzewającej zimą, jak i chłodzącej latem. Okazuje się, że czas wykonania nie jest jedyną zaletą dania. Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto jeść zupy.

/ 6Nie tuczą

Obraz
© 123RF

Zupa to świetna propozycja dla odchudzających się. Osoby na diecie powinny postawić przede wszystkim na zupy z dużą ilością warzyw. Porcja zupy kalafiorowej to około 100 kcal.

/ 6Są bogate w witaminy i właściwości odżywcze

Obraz
© 123RF

Zupy są bogatym źródłem witamin. Ich rodzaj zależy od użytych składników. Kasza w krupniku zawiera witaminy z grupy B i kwas foliowy, pomidorowa niezbędny do prawidłowego funkcjonowania potas, a mięso białko.

/ 6Zawierają błonnik

Obraz
© 123RF

Treściwe zupy to świetna propozycja nawet na jednodaniowy obiad. Zawierają błonnik, czyli substancję, która wypełnia żołądek i wspomaga trawienie. Dzięki temu po zjedzeniu nawet tylko jednej miseczki obiadu odczuwamy sytość.

/ 6Idealne dla dzieci

Obraz
© 123RF

Wielu rodziców ma problem z dziećmi, które nie chcą jeść surowych warzyw. W takim wypadku idealnym rozwiązaniem są właśnie zupy, a zwłaszcza kremy. Zblednowane pomidory czy kukurydza z pewnością posmakują twojemu dziecku.

/ 6Wzmacniają odporność

Obraz
© 123RF

Miska rosołu pomoże walczyć z pierwszymi objawami przeziębienia i grypy. Danie wzmacnia nasz układ immunologiczny i łagodzi stany zapalne. Zupa niezastąpiona jest także podczas kaca.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne