Sezon na kurki uważamy za otwarty. Co zrobić z tych pysznych grzybów?

Latem w polskich lasach zaczyna się wysyp kurek. Kurki są niskokaloryczne i delikatne. Świetnie sprawdzą się w daniach usmażone na maśle ze śmietaną oraz w omletach, jajecznicach, do mięs i ziemniaków.

KurkiKurki występują głównie w lasach iglastych już od czerwca, aż do października
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD
1

Kurki – kalorie i wartości odżywcze

Kurka - pieprznik jadalny - ma delikatny, lecz wyczuwalny w potrawie smak i jest ciężkostrawna. Składa się w 88 proc. z wody, a witaminy i składniki odżywcze (jak i pozostałe grzyby kurka zawiera je w śladowych ilościach) znajdują się głównie w jej górnej części, przypominającej kapelusz. W kurkach można znaleźć witaminy B1, C, E, PP, miedź, cynk, wapń, potas, jod, fluor, kwasy fenolowe, wysoko przyswajalne białko oraz beta-karoten. Kurki są niskokaloryczne. 100 gramów surowych grzybów ma od 19 do 32 kalorii.

Kurki – jak rozpoznać?

Kurki występują głównie w lasach iglastych już od czerwca, aż do października. Rosną po kilkanaście sztuk obok siebie i bardzo łatwo dostrzec je w ściółce. Mają charakterystyczną barwę od jasnożółtej do pomarańczowej, dzięki której ciężko pomylić kurki z innymi grzybami. Kapelusz stanowi natomiast całość z nóżką. Kurki są trwałe, a robaki ich nie lubią (stąd porównanie tych grzybów do borowików). Niejadalnym odpowiednikiem kurek są lisówki pomarańczowe, fałszywe kurki, o gęstszych blaszkach i ciemniejszych owocnikach, które na szczęście nie wykazują silnych właściwości trujących.

Kurki – jak zrobić?

Starsze okazy kurek mają ciekawy, nieco pikantny, pieprzny posmak. Pieprzniki jadalne najlepiej przyrządzić w dniu ich zebrania, a wybiera się okazy o lekko rozkwitłych kapeluszach. Suche kurki czyści się, prędko płucze i natychmiast osusza, aby zbytnio nie nasiąkły wodą. Idealnie nadają się do zapiekania, duszenia z dużą ilością płynu (odrobinę dłużej niż pozostałe grzyby), a także smażenia. Kurki soli się zawsze już po usmażeniu, nie wcześniej, gdyż wydzieliłyby zbyt dużo soku.

Kurki w śmietanie

Do kurek w śmietanie najlepiej wykorzystać kwaśną śmietanę 18 proc. Część płynu można wcześniej ubić, aby sos był bardziej napowietrzony, a w efekcie bardziej puszysty. Do smaku wystarczy masło, odrobina natki pietruszki i przypraw i otrzymuje się kurki w śmietanie do podania jako samodzielna potrawa bądź dodatek do dań obiadowych.

Tak przyrządzone kurki zjada się najlepiej już w dniu ich obróbki termicznej. Ważna jest również wczesna pora dnia, gdyż są dość ciężkostrawne. Nie należy przechowywać ich w lodówce dłużej niż dwa dni.

Kurki – potrawy

Kurki smakują wyśmienicie w jajecznicach, omletach, zupach. Te lekko twarde grzyby można podsmażyć na prawdziwym maśle i połączyć z makaronem i warzywami. Pasuje do nich majeranek, świeżo zmielony pieprz, posiekana natka pietruszki, czosnek. Sosy z kurek na bazie cebuli i śmietany dobrze uzupełnią potrawy mięsne, zapiekanki ziemniaczane lub ryżowe, nadzienie do pierogów, naleśników oraz placki warzywne. Cenionym przysmakiem są również kurki w occie. Oprócz świeżych grzybów wykorzystuje się także kurki mrożone (po ich chwilowym zblanszowaniu we wrzątku).

Jak szybko i skutecznie oczyścić kurki?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie