Sezon na kurki uważamy za otwarty. Co zrobić z tych pysznych grzybów?

Latem w polskich lasach zaczyna się wysyp kurek. Kurki są niskokaloryczne i delikatne. Świetnie sprawdzą się w daniach usmażone na maśle ze śmietaną oraz w omletach, jajecznicach, do mięs i ziemniaków.

KurkiKurki występują głównie w lasach iglastych już od czerwca, aż do października
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Kurki – kalorie i wartości odżywcze

Kurka - pieprznik jadalny - ma delikatny, lecz wyczuwalny w potrawie smak i jest ciężkostrawna. Składa się w 88 proc. z wody, a witaminy i składniki odżywcze (jak i pozostałe grzyby kurka zawiera je w śladowych ilościach) znajdują się głównie w jej górnej części, przypominającej kapelusz. W kurkach można znaleźć witaminy B1, C, E, PP, miedź, cynk, wapń, potas, jod, fluor, kwasy fenolowe, wysoko przyswajalne białko oraz beta-karoten. Kurki są niskokaloryczne. 100 gramów surowych grzybów ma od 19 do 32 kalorii.

Kurki – jak rozpoznać?

Kurki występują głównie w lasach iglastych już od czerwca, aż do października. Rosną po kilkanaście sztuk obok siebie i bardzo łatwo dostrzec je w ściółce. Mają charakterystyczną barwę od jasnożółtej do pomarańczowej, dzięki której ciężko pomylić kurki z innymi grzybami. Kapelusz stanowi natomiast całość z nóżką. Kurki są trwałe, a robaki ich nie lubią (stąd porównanie tych grzybów do borowików). Niejadalnym odpowiednikiem kurek są lisówki pomarańczowe, fałszywe kurki, o gęstszych blaszkach i ciemniejszych owocnikach, które na szczęście nie wykazują silnych właściwości trujących.

Kurki – jak zrobić?

Starsze okazy kurek mają ciekawy, nieco pikantny, pieprzny posmak. Pieprzniki jadalne najlepiej przyrządzić w dniu ich zebrania, a wybiera się okazy o lekko rozkwitłych kapeluszach. Suche kurki czyści się, prędko płucze i natychmiast osusza, aby zbytnio nie nasiąkły wodą. Idealnie nadają się do zapiekania, duszenia z dużą ilością płynu (odrobinę dłużej niż pozostałe grzyby), a także smażenia. Kurki soli się zawsze już po usmażeniu, nie wcześniej, gdyż wydzieliłyby zbyt dużo soku.

Kurki w śmietanie

Do kurek w śmietanie najlepiej wykorzystać kwaśną śmietanę 18 proc. Część płynu można wcześniej ubić, aby sos był bardziej napowietrzony, a w efekcie bardziej puszysty. Do smaku wystarczy masło, odrobina natki pietruszki i przypraw i otrzymuje się kurki w śmietanie do podania jako samodzielna potrawa bądź dodatek do dań obiadowych.

Tak przyrządzone kurki zjada się najlepiej już w dniu ich obróbki termicznej. Ważna jest również wczesna pora dnia, gdyż są dość ciężkostrawne. Nie należy przechowywać ich w lodówce dłużej niż dwa dni.

Kurki – potrawy

Kurki smakują wyśmienicie w jajecznicach, omletach, zupach. Te lekko twarde grzyby można podsmażyć na prawdziwym maśle i połączyć z makaronem i warzywami. Pasuje do nich majeranek, świeżo zmielony pieprz, posiekana natka pietruszki, czosnek. Sosy z kurek na bazie cebuli i śmietany dobrze uzupełnią potrawy mięsne, zapiekanki ziemniaczane lub ryżowe, nadzienie do pierogów, naleśników oraz placki warzywne. Cenionym przysmakiem są również kurki w occie. Oprócz świeżych grzybów wykorzystuje się także kurki mrożone (po ich chwilowym zblanszowaniu we wrzątku).

Jak szybko i skutecznie oczyścić kurki?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni