Sezon na dynie. 5 smacznych inspiracji

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Sezon na dynie wciąż trwa. Warto więc wykorzystać ten okres i przyrządzić z niej coś więcej niż tylko zupę. Szczególnie, że pasuje zarówno do deserów, jak i do dań obiadowych. Zapraszamy do naszej galerii inspiracji, w której przedstawiamy pomysły na dynię w niecodziennej odsłonie.

/ 6Crumble z dynią

Obraz
© 123RF

Crumble to prosty, ale niezwykle smaczny deser. Owocowy mus upieczony ze słodką kruszonką to kulinarne marzenie niejednego miłośnika słodyczy. Dynia bardzo często jest wykorzystywana do stworzenia tego brytyjskiego deseru. Najczęściej łączy się ją z jabłkami, jednak w każdym duecie odnajdzie się doskonale. Przepis na dyniowo-gruszkowe crumble znajdziecie tutaj.

/ 6Placuszki dyniowe

Obraz
© 123RF

Placki przygotowujemy m.in. z ziemniaków i cukinii. Jednak dynia również świetnie sprawdza się w takich przepisach. Możemy podawać je na słodko z dżemem lub powidłami, a także w formie wytrawnej z dodatkiem imbiru i ziół prowansalskich. Ich smak będzie wtedy niezapomniany. Nic dziwnego więc, że nawet Anna Lewandowska poleca je na swojej stronie internetowej.

/ 6Chleb z dynią

Obraz
© 123RF

Możemy piec chleb z różnymi składnikami np. z marchewką lub bananami. Ciekawą odmianą będzie jednak przygotowanie chleba z dodatkiem dyniowego purée. Świetnie sprawdzi się zarówno w bochenku upieczonym na zakwasie, jak i na drożdżach. Przepis na chleb z dynią znajdziecie w naszym serwisie.

/ 6Frytki z dyni

Obraz
© 123RF

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że frytki przyrządza się nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystujemy m.in. marchew, tofu i cukinię. Do tego grona należy dołączyć dynię. Upieczona z odrobiną imbiru wypadnie w tej roli znakomicie.

/ 6Tarta z dynią

Obraz
© 123RF

Smak dyni wyjątkowo dobrze komponuje się z kruchym ciastem tarty. Dzięki temu możemy użyć ją zarówno w wypiekach wytrawnych, jak i słodkich. Z dodatkiem serów, cebuli lub szpinaku będzie stanowić pożywny obiad. Z kolei w towarzystwie jabłek, pomarańczy i cynamonu smaczny podwieczorek - sam raz na jesienne popołudnie.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika