Kulinarne inspiracje
Sezon na dynie wciąż trwa. Warto więc wykorzystać ten okres i przyrządzić z niej coś więcej niż tylko zupę. Szczególnie, że pasuje zarówno do deserów, jak i do dań obiadowych. Zapraszamy do naszej galerii inspiracji, w której przedstawiamy pomysły na dynię w niecodziennej odsłonie.
Crumble z dynią
Crumble to prosty, ale niezwykle smaczny deser. Owocowy mus upieczony ze słodką kruszonką to kulinarne marzenie niejednego miłośnika słodyczy. Dynia bardzo często jest wykorzystywana do stworzenia tego brytyjskiego deseru. Najczęściej łączy się ją z jabłkami, jednak w każdym duecie odnajdzie się doskonale. Przepis na dyniowo-gruszkowe crumble znajdziecie tutaj.
Placuszki dyniowe
Placki przygotowujemy m.in. z ziemniaków i cukinii. Jednak dynia również świetnie sprawdza się w takich przepisach. Możemy podawać je na słodko z dżemem lub powidłami, a także w formie wytrawnej z dodatkiem imbiru i ziół prowansalskich. Ich smak będzie wtedy niezapomniany. Nic dziwnego więc, że nawet Anna Lewandowska poleca je na swojej stronie internetowej.
Chleb z dynią
Możemy piec chleb z różnymi składnikami np. z marchewką lub bananami. Ciekawą odmianą będzie jednak przygotowanie chleba z dodatkiem dyniowego purée. Świetnie sprawdzi się zarówno w bochenku upieczonym na zakwasie, jak i na drożdżach. Przepis na chleb z dynią znajdziecie w naszym serwisie.
Frytki z dyni
Przyzwyczailiśmy się już do tego, że frytki przyrządza się nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystujemy m.in. marchew, tofu i cukinię. Do tego grona należy dołączyć dynię. Upieczona z odrobiną imbiru wypadnie w tej roli znakomicie.
Tarta z dynią
Smak dyni wyjątkowo dobrze komponuje się z kruchym ciastem tarty. Dzięki temu możemy użyć ją zarówno w wypiekach wytrawnych, jak i słodkich. Z dodatkiem serów, cebuli lub szpinaku będzie stanowić pożywny obiad. Z kolei w towarzystwie jabłek, pomarańczy i cynamonu smaczny podwieczorek - sam raz na jesienne popołudnie.