Sezon na cykorię. Dlaczego warto ją jeść i jak ją przyrządzić?

Delikatna, rosnąca w wyśrubowanych warunkach cykoria, przypominająca wyglądem sałatę, jest dziś idealnym dodatkiem do różnych sałatek i surówek. Przekonaj się, jakie ma właściwości zdrowotne i walory kulinarne.

Sałatka z cykoriąSałatka z cykorią i serem pleśniowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Monkey Business - stock.adobe.com

Cykoria to roślina dwuletnia, należąca do rodziny astrowatych. Uprawia się ją najczęściej zimą, a w sklepach można ją znaleźć w okresie od listopada do kwietnia. Świeża, smaczna i wartościowa może z powodzeniem być zdrowym dodatkiem do obfitych, zimowych obiadów. Cykoria lubi bardzo zaciemnione, systematycznie nawadniane miejsca, a o jej świeżości świadczą białe liście.

Gdy jest zbyt zielona bądź ma brązowe plamki, a w dodatku smakuje bardzo gorzko, oznacza to, że zbyt długo przebywała w zasięgu słonecznego światła, więc nie nadaje się już do spożycia. Cykoria przywędrowała do nas z Belgii, początkowo jadano jedynie jej korzeń, a dopiero potem odkryto, że liście również mogą być smaczne, chociaż są lekko gorzkie.

Cykoria – wartości odżywcze

Cykoria jest rośliną bardzo bogatą w składniki odżywcze, cenne dla zdrowia i urody. Znajdziemy w niej zarówno mnóstwo witamin, np. A, B1, B2, C, E i K , jak i żelazo, selen, cynk, wapń, potas, fosfor, również kwas foliowy i inne. Cykoria jest także rośliną idealną dla osób odchudzających się, gdyż zawiera jedynie 21 kcal w 100 g.

Cykoria – właśnie zaczyna się sezon

Cykoria – właściwości lecznicze

Cykoria jest rośliną bardzo przyjazną paniom. Dzięki zawartości kwasu foliowego idealnie wpływa na zdrowie kobiet w ciąży i prawidłową gospodarkę hormonalną, a także wzmaga laktację. Cykoria dba również o urodę, gdyż zawarta w niej witamina A pozytywnie wpływa na stan skóry, czyli zapobiega powstawaniu przebarwień, opóźnia procesy starzenia, a także wzmacnia włosy i paznokcie.

Cykoria jest też świetnym warzywem wspomagającym odchudzanie, gdyż poprawia przemianę materii, pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, a także odtruwa organizm, dzięki czemu czujemy się lżej i zdrowiej. Warto wiedzieć, że cykoria pomaga również na dolegliwości wątrobowe i obniża cholesterol.

Cykoria – kulinarne zastosowanie

Cykoria znana jest powszechnie z tego, że z jej korzenia wyrabia się zdrową i smaczną kawę. Jednakże doskonale smakuje zarówno podawana na surowo jako dodatek do sałatek i surówek, jak i zapieczona lub zgrillowana. Cykoria może być smacznym czekadełkiem do dania głównego, podawana jedynie z sosem winegret, który świetnie podkreśli jej smak.

Goryczkowy posmak liści cykorii idealnie łączy się z innymi warzywami, nawet owocami, takimi jak jabłka, gruszki czy pomarańcze. Cykorię często łączy się z rożnymi serami, np. fetą, gorgonzolą, czy serami pleśniowymi, a także z pestkami dyni, orzechami czy rodzynkami. Sztywne liście cykorii mogą stanowić niebanalny, estetyczny dodatek do naszego dania.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się