6 pomysłów na nadziewane warzywa. Musisz wypróbować te przepisy
Chcesz przygotować smaczny obiad w pół godziny? Idealnym rozwiązaniem mogą być nadziewane warzywa. Masz pełne pole do popisu, ponieważ farszem do pomidorów, ogórków, bakłażanów, cebuli czy buraków może być niemal wszystko. Efekty często okazują się spektakularne.
Pomidory nadziewane ryżem i grzybami
Cztery duże, dojrzałe pomidory kroimy na połówki, po czym łyżeczką usuwamy miąższ i przecieramy go przez sitko, a powstały płyn przelewamy do kubeczka. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, później dodajemy do niej równie drobno posiekane pieczarki lub grzyby leśne, np. podgrzybki (szklanka). Lekko je podsmażamy, dodajemy ugotowany na sypko ryż (szklanka), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Połówki pomidorów umieszczamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania i nadziewamy farszem. Masło (łyżka ), tartą bułkę (2 łyżki) i tarty ser żółty (szklanka) ucieramy na jednolitą masę, którą rozkładamy na wierzchu każdego pomidora. Na dno naczynia wylewamy sok z pomidorów i 2 łyżki oliwy. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w temperaturze 200 st. Przed podaniem nadziewane pomidory posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Ogórki nadziewane krewetkami
Cztery średniej wielkości ogórki kroimy wzdłuż na połówki, łyżeczką usuwamy pestki i miąższ, delikatnie solimy i układamy na ręczniku papierowym wydrążoną częścią do spodu, by umożliwić spłynięcie nadmiaru soku. Zawartość puszki krewetek w słonej zalewie miksujemy ze śmietaną (pół szklanki), po czym do dodajemy lekko posiekane krewetki z drugiej puszki, drobno pokrojony chleb tostowy (3 kromki), doprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.
Papryka faszerowana – pomysł na obiad
Powstałym farszem napełniamy ogórkowe łódeczki, układamy w dużym garnku, podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem przez około kwadrans. Wykładamy na talerze, serwujemy z sosem przygotowanym z gęstego jogurtu naturalnego (pół szklanki), majonezu (pół szklanki) i łagodnej musztardy (łyżeczka), doprawionym świeżo zmielonym pieprzem.
Bakłażan nadziewany kurczakiem
Dużego, dojrzałego bakłażana przecinamy wzdłuż na połowę, nie rozdzielając całkowicie, po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie usuwamy miąższ tak, by przy ściankach została warstwa nie grubsza niż centymetr. Upieczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, łączymy z drobno posiekanym miąższem bakłażana, drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu tabasco.
Wydrążone wnętrze bakłażana lekko solimy, po czym wykładamy plasterkami cheddara (lub innego sera o wyrazistym smaku) i plasterkami pomidora obranego ze skórki. Nakładamy farsz i pieczemy przez 20 minut w 200 st.
Cebula nadziewana mielonym mięsem
Dwie duże cebule pozbawiamy zewnętrznych łusek, po czym kroimy na połówki i obgotowujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wydrążamy wnętrze, kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mielone mięso (10 dag), surowe jajko, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Smażymy przez kilka minut. Na koniec dokładamy zielony groszek z puszki (2 łyżki) i połówkę czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę. Mieszamy i napełniamy wydrążone cebule, które układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 20 minut w temp. 180 st. Kilka minut przed zakończeniem posypujmy startym serem żółtym.
Cukinia nadziewana pastą z czerwonej fasoli
Nadziewane warzywa nie zawsze muszą być smażone czy duszone. Prostą i smaczną przekąskę przygotujemy z surowej cukinii i ogórka, które myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż obieraczką, by otrzymać cienkie, długie plastry. Odsączoną czerwoną fasolę z puszki blendujemy z 2-3 łyżkami pasty tahini (jej bazą są podprażone ziarna sezamu), 2-3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, sokiem wyciśniętym z niewielkiej cytryny, solą i pieprzem. Na plasterkach cukinii układamy ogórka, rozsmarowujemy pastę, dodajemy trochę roszponki i zawijamy je w roladki.
Buraki nadziewane ryżem, kurczakiem i ogórkiem kiszonym
3-4 duże buraki gotujemy, po czym obieramy ze skórki, ścinamy wierzchy i wydrążamy wnętrza za pomocą łyżeczki. Przygotowujemy farsz – podsmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, ugotowany ryż (torebka), posiekane ogórki kiszone (2-3 sztuki), tarty ser żółty (pół szklanki) dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nadziewamy wydrążone buraki, każdego nakrywamy plasterkiem sera, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około pół godziny w 170 st.