Sezam - złoto nie tylko faraonów

Jadamy go zwykle w postaci słodkich i twardych ciastek lub jako dodatek do chińskich potraw, które są nim obficie posypane. Czy to jedyne zastosowanie tych niewielkich ziarenek? Skąd się bierze sezam i czy warto po niego sięgać, tłumaczy lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk, specjalistka medycyny rodzinnej, dietetyk kliniczny i sportowy Centrum Medycznego ENEL-MED, członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości.

Sezam - złoto nie tylko faraonów
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
15

- Podobno sezam jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka?

- Jest bardzo starą rośliną, wywodzi się z Afryki Północnej. W starożytnych czasach zyskał miano „złota faraonów”. Drobne złociste nasionka w pełni zasłużyły sobie na tę nazwę. W obecnych czasach sezam występuje już tylko w uprawie, głównie w Indiach, Chinach i Meksyku.

- W jaki sposób rośnie sezam?

- Jest to roślina wysoka na 1,5 metra, pięknie zielona, kwitnąca dużymi białymi lub fioletowymi kwiatami. Owoce to torebeczki z nasionami, w jednej jest około 80 drobnych nasionek. W zależności od odmiany, nasiona sezamu są białe, żółte, czerwone lub czarne.

- Dlaczego powinniśmy sięgać po te drobne nasionka?

- Ziarno sezamowe w smaku przypomina migdały. Nasiona zawierają głównie – w 55 proc. – oleje jadalne, bardzo cenne ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconego kwasu linolenowego z rodzimy omega-3. W kuchni Dalekiego Wschodu to właśnie olej sezamowy występuje najczęściej. Ale trzeba pamiętać, że nie nadaje się do smażenia, a jedynie lekkiego podgrzewania i spożywania na zimno. W wysokich temperaturach utlenia się do niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans. W medycynie olej sezamowy wykorzystywany jest do sporządzania maści i emulsji przeciwzapalnych, w kosmetologii – do produkcji mydeł, kremów i szamponów, a kwiaty sezamu – do produkcji zapachowych olejków eterycznych. Dodatek oleju i nasion sezamu w daniach doskonale pomaga na zaparcia. Ziarna zawierają również bogactwo minerałów: wapnia, potasu, żelaza, fosforu, cynku, magnezu oraz witamin: A, E, B1, B2, PP. Białko stanowi 20 proc. zawartości nasion, ma w sobie cenne aminokwasy: alaninę, glicynę, kwas glutaminowy,
lecytynę, lizynę, metioninę. Sezam to również jeden z najsilniejszych antyoksydantów – sezamina i podobna sezamolina. Sezamina to lignan – rodzaj fitoestrogenu, działający podobnie jak produkowane w jajnikach i tkance tłuszczowej estrogeny. Pomocna jest ona w zwalczaniu uciążliwych objawów menopauzy. Sezamina ma potwierdzony badaniami wpływ na nasz organizm: przede wszystkim obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podnosi cholesterol dobry (HDL). Zwalcza też wolne rodniki i bakterie, pomagając w ten sposób utrzymać skórę w dobrej kondycji, zapobiega starzeniu i trądzikowym wypryskom. Według chińskiej medycyny czarny sezam zapobiega siwieniu włosów. Przy stosowaniu radykalnych diet wysokotłuszczowych i wysokobiałkowych dodatek sezaminy pozwala lepiej spalać ketony w mięśniach i - przy niedoborze węglowodanów - wykorzystywać je jako alternatywne źródło energii. Sezamina „wymiatając” wolne rodniki ma również działanie przeciwnowotworowe.
- Sezam znamy głównie z popularnych ciastek "sezamków". Gdzie jeszcze występuje?

- Sezam mielony na sezamową mąkę oraz karmel to główne składniki chałwy, bardzo kalorycznego, ale i zdrowego deseru. Całe nasiona sezamu połączone syropem cukrowym to rzeczywiście popularne sezamki. Ziarna mają szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej. Najczęściej spotykamy je posypane na różnych rodzajach pieczywa. Sezam można także wykorzystać w panierce do kotletów mięsnych i rybnych. Szczególnie polecam pastę tahini z utartego ziarna sezamu z oliwą, która można wykorzystywać na wiele sposobów oraz połączenie mielonych prażonych ziaren sezamu z kamienną lub morską solą, czyli gomasio – świetny dodatek do potraw.
Napar z liści stosuje się do przeczyszczania nerek i obniżania ciśnienia krwi wykazuje bowiem działanie moczopędne.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć