Sezam - złoto nie tylko faraonów

Jadamy go zwykle w postaci słodkich i twardych ciastek lub jako dodatek do chińskich potraw, które są nim obficie posypane. Czy to jedyne zastosowanie tych niewielkich ziarenek? Skąd się bierze sezam i czy warto po niego sięgać, tłumaczy lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk, specjalistka medycyny rodzinnej, dietetyk kliniczny i sportowy Centrum Medycznego ENEL-MED, członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

- Podobno sezam jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka?

- Jest bardzo starą rośliną, wywodzi się z Afryki Północnej. W starożytnych czasach zyskał miano „złota faraonów”. Drobne złociste nasionka w pełni zasłużyły sobie na tę nazwę. W obecnych czasach sezam występuje już tylko w uprawie, głównie w Indiach, Chinach i Meksyku.

- W jaki sposób rośnie sezam?

- Jest to roślina wysoka na 1,5 metra, pięknie zielona, kwitnąca dużymi białymi lub fioletowymi kwiatami. Owoce to torebeczki z nasionami, w jednej jest około 80 drobnych nasionek. W zależności od odmiany, nasiona sezamu są białe, żółte, czerwone lub czarne.

- Dlaczego powinniśmy sięgać po te drobne nasionka?

- Ziarno sezamowe w smaku przypomina migdały. Nasiona zawierają głównie – w 55 proc. – oleje jadalne, bardzo cenne ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconego kwasu linolenowego z rodzimy omega-3. W kuchni Dalekiego Wschodu to właśnie olej sezamowy występuje najczęściej. Ale trzeba pamiętać, że nie nadaje się do smażenia, a jedynie lekkiego podgrzewania i spożywania na zimno. W wysokich temperaturach utlenia się do niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans. W medycynie olej sezamowy wykorzystywany jest do sporządzania maści i emulsji przeciwzapalnych, w kosmetologii – do produkcji mydeł, kremów i szamponów, a kwiaty sezamu – do produkcji zapachowych olejków eterycznych. Dodatek oleju i nasion sezamu w daniach doskonale pomaga na zaparcia. Ziarna zawierają również bogactwo minerałów: wapnia, potasu, żelaza, fosforu, cynku, magnezu oraz witamin: A, E, B1, B2, PP. Białko stanowi 20 proc. zawartości nasion, ma w sobie cenne aminokwasy: alaninę, glicynę, kwas glutaminowy,
lecytynę, lizynę, metioninę. Sezam to również jeden z najsilniejszych antyoksydantów – sezamina i podobna sezamolina. Sezamina to lignan – rodzaj fitoestrogenu, działający podobnie jak produkowane w jajnikach i tkance tłuszczowej estrogeny. Pomocna jest ona w zwalczaniu uciążliwych objawów menopauzy. Sezamina ma potwierdzony badaniami wpływ na nasz organizm: przede wszystkim obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podnosi cholesterol dobry (HDL). Zwalcza też wolne rodniki i bakterie, pomagając w ten sposób utrzymać skórę w dobrej kondycji, zapobiega starzeniu i trądzikowym wypryskom. Według chińskiej medycyny czarny sezam zapobiega siwieniu włosów. Przy stosowaniu radykalnych diet wysokotłuszczowych i wysokobiałkowych dodatek sezaminy pozwala lepiej spalać ketony w mięśniach i - przy niedoborze węglowodanów - wykorzystywać je jako alternatywne źródło energii. Sezamina „wymiatając” wolne rodniki ma również działanie przeciwnowotworowe.
- Sezam znamy głównie z popularnych ciastek "sezamków". Gdzie jeszcze występuje?

- Sezam mielony na sezamową mąkę oraz karmel to główne składniki chałwy, bardzo kalorycznego, ale i zdrowego deseru. Całe nasiona sezamu połączone syropem cukrowym to rzeczywiście popularne sezamki. Ziarna mają szerokie zastosowanie w kuchni arabskiej. Najczęściej spotykamy je posypane na różnych rodzajach pieczywa. Sezam można także wykorzystać w panierce do kotletów mięsnych i rybnych. Szczególnie polecam pastę tahini z utartego ziarna sezamu z oliwą, która można wykorzystywać na wiele sposobów oraz połączenie mielonych prażonych ziaren sezamu z kamienną lub morską solą, czyli gomasio – świetny dodatek do potraw.
Napar z liści stosuje się do przeczyszczania nerek i obniżania ciśnienia krwi wykazuje bowiem działanie moczopędne.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce