Pyszny obiad za grosze. Przepis na serową zapiekankę z ryżem
Ta serowa zapiekanka z ryżem jest propozycją na pożywne danie – w sam raz na obiad po powrocie ze szkoły czy z pracy. Zapach ryżu w połączeniu z serem jest tak smakowity i kuszący, że na pewno nikt z domowników mu się nie oprze.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- W rondlu rozgrzać łyżkę masła i wrzucić przyprawy oraz przepłukany ryż. Smażyć chwilę, aż ryż stanie się szklisty.
- Wlać wodę – ok. 450 ml, zagotować i zmniejszyć płomień.
- W międzyczasie oczyścić grzyby, pokroić na cienkie plasterki i usmażyć na pozostałej ilości masła.
- Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek.
- Przygotować ser: goudę i wędzony zetrzeć, wymieszać z parmezanem.
- Gdy ryż będzie al dente, dodać do niego pieczarki, a następnie połowę sera.
- Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną masła i wyłożyć ryż z pieczarkami.
- Wierzch zapiekanki posmarować rozkłóconymi żółtkami i posypać pozostałym serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut, aż wierzch się zezłoci.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl