Pyszny obiad za grosze. Przepis na serową zapiekankę z ryżem
Przepis
Ta serowa zapiekanka z ryżem jest propozycją na pożywne danie – w sam raz na obiad po powrocie ze szkoły czy z pracy. Zapach ryżu w połączeniu z serem jest tak smakowity i kuszący, że na pewno nikt z domowników mu się nie oprze.
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj diety: |
Składniki
Przepis
- W rondlu rozgrzać łyżkę masła i wrzucić przyprawy oraz przepłukany ryż. Smażyć chwilę, aż ryż stanie się szklisty.
- Wlać wodę – ok. 450 ml, zagotować i zmniejszyć płomień.
- W międzyczasie oczyścić grzyby, pokroić na cienkie plasterki i usmażyć na pozostałej ilości masła.
- Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek.
- Przygotować ser: goudę i wędzony zetrzeć, wymieszać z parmezanem.
- Gdy ryż będzie al dente, dodać do niego pieczarki, a następnie połowę sera.
- Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną masła i wyłożyć ryż z pieczarkami.
- Wierzch zapiekanki posmarować rozkłóconymi żółtkami i posypać pozostałym serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut, aż wierzch się zezłoci.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Pyszny obiad za grosze. Przepis na serową zapiekankę z ryżem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.