Serowa zapiekanka z cebulą i pomidorkami na kruchym cieście
Kruche ciasto to niezbędny produkt w kuchni. Może być bazą zarówno tart wytrawnych, jak i słodkich np. mazurka. Zawsze można zrobić większą porcję i zamrozić, a w razie potrzeby mamy gotowe ciasto. Sprawdzi się jako spód do zapiekanki z różnymi rodzajami serów i dodatkami. Pomysł na pyszny i prosty obiad dla kilku osób.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto kruche:
- 1/2 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 270g zimnego masła
- ok. 3 łyżki wody
Nadzienie:
- 3 łyżki masła
- 5 plastrów bekonu lub wędzonej wędliny, pokrojonych w kostkę
- 4 średnie cebule, drobno posiekane
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 200 g sera żółtego np. cheddara, goudy, morskiego, mozzarelli (można pomieszać kilka gatunków)
- 1 jajko rozmącone
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść posiekanego świeżego szczypiorku
Masło ścieramy na tarce, dodajemy żółtko, mąkę, sól, wodę i bardzo energicznie ucieramy ciasto. Gdy ze składników ulepimy zwartą kulę, to cienko ją rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy nagrzanym w 170 stopni C piekarniku na jasnozłoty kolor. Gotowe wyciągamy z piekarnika i odstawiamy.
Moc piekarnika zwiększamy do 220 stopni C. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy boczek lub wędlinę i smażymy kilka minut, aż będzie chrupki. Dodajemy cebulę i znów podsmażamy kilka minut, aż zmięknie i nabierze złotego koloru. Dodajemy śmietankę, mieszamy i odstawiamy z ognia, aby wszystko przestygło. Dodajemy tarty ser i mieszamy razem z większością rozmąconego jajka. Wyłóż wszystko na podpieczony spód i posmaruj brzegi tarty resztą jajka. Ułóż pomidorki koktajlowe. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu posyp szczypiorkiem.
Zobacz także: ryba w chrzanowym sosie - proste danie według Magdy Gessler
Polecamy wideo: Włoska przekąska na weekend
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze