Serowa zapiekanka z cebulą i pomidorkami na kruchym cieście

Kruche ciasto to niezbędny produkt w kuchni. Może być bazą zarówno tart wytrawnych, jak i słodkich np. mazurka. Zawsze można zrobić większą porcję i zamrozić, a w razie potrzeby mamy gotowe ciasto. Sprawdzi się jako spód do zapiekanki z różnymi rodzajami serów i dodatkami. Pomysł na pyszny i prosty obiad dla kilku osób.

Serowa zapiekanka z cebulą i pomidorkami na kruchym cieścieSerowa zapiekanka z cebulą i pomidorkami na kruchym cieście
oprac. Magdalena Pomorska

Ciasto kruche:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 270g zimnego masła
  • ok. 3 łyżki wody

Nadzienie:

  • 3 łyżki masła
  • 5 plastrów bekonu lub wędzonej wędliny, pokrojonych w kostkę
  • 4 średnie cebule, drobno posiekane
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 200 g sera żółtego np. cheddara, goudy, morskiego, mozzarelli (można pomieszać kilka gatunków)
  • 1 jajko rozmącone
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanego świeżego szczypiorku

Przepis

Masło ścieramy na tarce, dodajemy żółtko, mąkę, sól, wodę i bardzo energicznie ucieramy ciasto. Gdy ze składników ulepimy zwartą kulę, to cienko ją rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy nagrzanym w 170 stopni C piekarniku na jasnozłoty kolor. Gotowe wyciągamy z piekarnika i odstawiamy.

Przepis

Moc piekarnika zwiększamy do 220 stopni C. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy boczek lub wędlinę i smażymy kilka minut, aż będzie chrupki. Dodajemy cebulę i znów podsmażamy kilka minut, aż zmięknie i nabierze złotego koloru. Dodajemy śmietankę, mieszamy i odstawiamy z ognia, aby wszystko przestygło. Dodajemy tarty ser i mieszamy razem z większością rozmąconego jajka. Wyłóż wszystko na podpieczony spód i posmaruj brzegi tarty resztą jajka. Ułóż pomidorki koktajlowe. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu posyp szczypiorkiem.
Zobacz także: ryba w chrzanowym sosie - proste danie według Magdy Gessler

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast