Trwa ładowanie...
d1w40yr
02-08-2017 12:30

Serowa zapiekanka z cebulą i pomidorkami na kruchym cieście

Przepis

Kruche ciasto to niezbędny produkt w kuchni. Może być bazą zarówno tart wytrawnych, jak i słodkich np. mazurka. Zawsze można zrobić większą porcję i zamrozić, a w razie potrzeby mamy gotowe ciasto. Sprawdzi się jako spód do zapiekanki z różnymi rodzajami serów i dodatkami. Pomysł na pyszny i prosty obiad dla kilku osób.

d1w40yr
4.4
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki

Ciasto kruche:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 270g zimnego masła
  • ok. 3 łyżki wody

Nadzienie:

  • 3 łyżki masła
  • 5 plastrów bekonu lub wędzonej wędliny, pokrojonych w kostkę
  • 4 średnie cebule, drobno posiekane
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 200 g sera żółtego np. cheddara, goudy, morskiego, mozzarelli (można pomieszać kilka gatunków)
  • 1 jajko rozmącone
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanego świeżego szczypiorku
Przepis

Masło ścieramy na tarce, dodajemy żółtko, mąkę, sól, wodę i bardzo energicznie ucieramy ciasto. Gdy ze składników ulepimy zwartą kulę, to cienko ją rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy nagrzanym w 170 stopni C piekarniku na jasnozłoty kolor. Gotowe wyciągamy z piekarnika i odstawiamy.

Moc piekarnika zwiększamy do 220 stopni C. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy boczek lub wędlinę i smażymy kilka minut, aż będzie chrupki. Dodajemy cebulę i znów podsmażamy kilka minut, aż zmięknie i nabierze złotego koloru. Dodajemy śmietankę, mieszamy i odstawiamy z ognia, aby wszystko przestygło. Dodajemy tarty ser i mieszamy razem z większością rozmąconego jajka. Wyłóż wszystko na podpieczony spód i posmaruj brzegi tarty resztą jajka. Ułóż pomidorki koktajlowe. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu posyp szczypiorkiem.
Zobacz także: ryba w chrzanowym sosie - proste danie według Magdy Gessler

Polecamy wideo: Włoska przekąska na weekend

Serowa zapiekanka z cebulą i pomidorkami na kruchym cieście
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj