Serowa zapiekanka z cebulą i pomidorkami na kruchym cieście

Kruche ciasto to niezbędny produkt w kuchni. Może być bazą zarówno tart wytrawnych, jak i słodkich np. mazurka. Zawsze można zrobić większą porcję i zamrozić, a w razie potrzeby mamy gotowe ciasto. Sprawdzi się jako spód do zapiekanki z różnymi rodzajami serów i dodatkami. Pomysł na pyszny i prosty obiad dla kilku osób.

Serowa zapiekanka z cebulą i pomidorkami na kruchym cieścieSerowa zapiekanka z cebulą i pomidorkami na kruchym cieście
oprac. Magdalena Pomorska

Ciasto kruche:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 270g zimnego masła
  • ok. 3 łyżki wody

Nadzienie:

  • 3 łyżki masła
  • 5 plastrów bekonu lub wędzonej wędliny, pokrojonych w kostkę
  • 4 średnie cebule, drobno posiekane
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 200 g sera żółtego np. cheddara, goudy, morskiego, mozzarelli (można pomieszać kilka gatunków)
  • 1 jajko rozmącone
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanego świeżego szczypiorku

Przepis

Masło ścieramy na tarce, dodajemy żółtko, mąkę, sól, wodę i bardzo energicznie ucieramy ciasto. Gdy ze składników ulepimy zwartą kulę, to cienko ją rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy nagrzanym w 170 stopni C piekarniku na jasnozłoty kolor. Gotowe wyciągamy z piekarnika i odstawiamy.

Przepis

Moc piekarnika zwiększamy do 220 stopni C. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy boczek lub wędlinę i smażymy kilka minut, aż będzie chrupki. Dodajemy cebulę i znów podsmażamy kilka minut, aż zmięknie i nabierze złotego koloru. Dodajemy śmietankę, mieszamy i odstawiamy z ognia, aby wszystko przestygło. Dodajemy tarty ser i mieszamy razem z większością rozmąconego jajka. Wyłóż wszystko na podpieczony spód i posmaruj brzegi tarty resztą jajka. Ułóż pomidorki koktajlowe. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu posyp szczypiorkiem.
Zobacz także: ryba w chrzanowym sosie - proste danie według Magdy Gessler

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja