Trwa ładowanie...
d130dp0

Serowa stefanka bez pieczenia. Karnawałowe ciasto w kilka chwil

Przepis

Serowa stefanka to połączenie ciasta na herbatnikach z klasycznym sernikiem, ale… bez pieczenia. Mimo że łatwa do wykonania i szybka, to bardzo efektowna propozycja deseru.

2.5
(27 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Okazja:
Serowa stefanka bez pieczenia
123RF
Składniki

Ciasto:

  • 500 g twarogu sernikowego zmielonego
  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • około 30 sztuk maślanych lub kakaowych herbatników

Polewa:

  • 1 łyżka masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ¼ szklanki kremówki lub tłustego mleka

opcjonalnie: zamiast polewy czekoladowej ciasto można posypać gorzkim kakao

Przepis
  • Miękkie masło ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
  • Dodać ser i wymieszać masę za pomocą miksera ustawionego na najniższe obroty.
  • Na prostokątnej desce ułożyć 2 rzędy herbatników po 5 sztuk. Posmarować cienką warstwą masy i przykryć kolejnymi herbatnikami. Postępować tak do wykończenia herbatników, które powinny być zarazem ostatnią warstwą ciasta.
  • Ciasto dociążyć kolejną deską do krojenia i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę, śmietankę i masło. Wymieszać do połączenia składników i wylać na ciasto.
  • Odstawić do zastygnięcia polewy, a następnie kroić na małe prostokąty i podawać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Serowa stefanka bez pieczenia. Karnawałowe ciasto w kilka chwil
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d130dp0

Podziel się opinią

10
5
Share
d130dp0
d130dp0
d130dp0
d130dp0
Więcej tematów
d130dp0