Serowa stefanka bez pieczenia. Karnawałowe ciasto w kilka chwil
Serowa stefanka to połączenie ciasta na herbatnikach z klasycznym sernikiem, ale… bez pieczenia. Mimo że łatwa do wykonania i szybka, to bardzo efektowna propozycja deseru.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
Ciasto:
- 500 g twarogu sernikowego zmielonego
- 120 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- około 30 sztuk maślanych lub kakaowych herbatników
Polewa:
- 1 łyżka masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- ¼ szklanki kremówki lub tłustego mleka
opcjonalnie: zamiast polewy czekoladowej ciasto można posypać gorzkim kakao
- Miękkie masło ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
- Dodać ser i wymieszać masę za pomocą miksera ustawionego na najniższe obroty.
- Na prostokątnej desce ułożyć 2 rzędy herbatników po 5 sztuk. Posmarować cienką warstwą masy i przykryć kolejnymi herbatnikami. Postępować tak do wykończenia herbatników, które powinny być zarazem ostatnią warstwą ciasta.
- Ciasto dociążyć kolejną deską do krojenia i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę, śmietankę i masło. Wymieszać do połączenia składników i wylać na ciasto.
- Odstawić do zastygnięcia polewy, a następnie kroić na małe prostokąty i podawać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze