Sernik żurawinowy z makiem

Wyjątkowy sernik na makowym spodzie wręcz napakowany bakaliami. Jest bardzo kremowy, wilgotny i przepięknie pachnie. Będzie gwiazdą świątecznego stołu.

Sernik żurawinowySernik żurawinowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na makowy spód:

  • 250 g masy makowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 małe jajka
  • 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów

Składniki na ciasto serowe:

  • 750 g zmielonego twarogu
  • 3 opakowania serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 100 g suszonej żurawiny

Przepis

  • Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Do miski włóż gotową masę makową, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj.
  • W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką.
  • Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.
  • Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę.
  • Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.
  • Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut w 175 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru