Sernik żurawinowy z makiem

Wyjątkowy sernik na makowym spodzie wręcz napakowany bakaliami. Jest bardzo kremowy, wilgotny i przepięknie pachnie. Będzie gwiazdą świątecznego stołu.

Sernik żurawinowySernik żurawinowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na makowy spód:

  • 250 g masy makowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 małe jajka
  • 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów

Składniki na ciasto serowe:

  • 750 g zmielonego twarogu
  • 3 opakowania serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 100 g suszonej żurawiny

Przepis

  • Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Do miski włóż gotową masę makową, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj.
  • W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką.
  • Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.
  • Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę.
  • Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.
  • Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut w 175 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce