Sernik żurawinowy z makiem
Wyjątkowy sernik na makowym spodzie wręcz napakowany bakaliami. Jest bardzo kremowy, wilgotny i przepięknie pachnie. Będzie gwiazdą świątecznego stołu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na makowy spód:
- 250 g masy makowej
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 małe jajka
- 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
Składniki na ciasto serowe:
- 750 g zmielonego twarogu
- 3 opakowania serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 100 g suszonej żurawiny
Przepis
- Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Do miski włóż gotową masę makową, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj.
- W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką.
- Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.
- Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę.
- Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.
- Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut w 175 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl