Sernik żurawinowy z makiem
Wyjątkowy sernik na makowym spodzie wręcz napakowany bakaliami. Jest bardzo kremowy, wilgotny i przepięknie pachnie. Będzie gwiazdą świątecznego stołu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Składniki na makowy spód:
- 250 g masy makowej
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 małe jajka
- 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
Składniki na ciasto serowe:
- 750 g zmielonego twarogu
- 3 opakowania serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 100 g suszonej żurawiny
- Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Do miski włóż gotową masę makową, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj.
- W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką.
- Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.
- Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę.
- Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.
- Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut w 175 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze