Sernik z wiaderka. Banalnie prosty przepis

Delikatny i kremowy sernik skradnie serce każdego łasucha. Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Przepis z bloga "Di bloguje".

Sernik z wiaderka. Banalnie prosty przepisSernik z wiaderka. Banalnie prosty przepis
Diana Rusiłowicz

Forma o wymiarach 24 cm x 28 cm lub mniejsza:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka (duże)
  • 100 g masła
  • 200 g cukru (odrobinę mniej niż 1 szklanka o pojemności 250 ml)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru

Dodatkowo:

  • herbatniki na spód
  • Opcjonalnie polewa czekoladowa:
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka/śmietanki kremówki

Przepis

  • Masa serowa: masło roztopić i ostudzić. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować do połączenia się składników na jednolitą konsystencję.
  • Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników.
  • Na ciastka przełożyć masę serową. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-60 minut w 180 stopniach.
  • Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić go w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
  • Polewa czekoladowa: czekoladę roztopić z dodatkiem kremówki i całość wymieszać na jednolitą konsystencję.
  • Polewą posmarować wierzch ostudzonego sernika.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się