Trwa ładowanie...
d1s0jbc

Sernik z wiaderka. Banalnie prosty przepis

Przepis

Delikatny i kremowy sernik skradnie serce każdego łasucha. Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Przepis z bloga "Di bloguje".

d1s0jbc
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki

Forma o wymiarach 24 cm x 28 cm lub mniejsza:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka (duże)
  • 100 g masła
  • 200 g cukru (odrobinę mniej niż 1 szklanka o pojemności 250 ml)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru

Dodatkowo:

  • herbatniki na spód
  • Opcjonalnie polewa czekoladowa:
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka/śmietanki kremówki
Przepis
  • Masa serowa: masło roztopić i ostudzić. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować do połączenia się składników na jednolitą konsystencję.
  • Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników.
  • Na ciastka przełożyć masę serową. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-60 minut w 180 stopniach.
  • Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić go w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
  • Polewa czekoladowa: czekoladę roztopić z dodatkiem kremówki i całość wymieszać na jednolitą konsystencję.
  • Polewą posmarować wierzch ostudzonego sernika.
Sernik z wiaderka. Banalnie prosty przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
Więcej tematów
d1s0jbc