Sernik z jabłkami i solonym karmelem

Obraz

Składniki

  • SPÓD
  • 170 g ciastek maślanych
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • MASA JABŁKOWA
  • 400 g jabłek (waga po obraniu) najlepiej kwaśnych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 20 g masła
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
    • DODATKOWO
  • 80 g orzechów włoskich (posiekanych, podprażonych)
  • 120 g karmelu z solą morską
    • MASA SEROWA
  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka soku z cytryny
    • BITA ŚMIETANA
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżeczka cukru pudru (płaska)
  • 1 łyżeczka żelatyny (płaska, opcjonalnie)
    • SOS KARMELOWY Z SOLĄ MORSKĄ
  • 220 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 120 ml śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Przepis

Papierem do pieczenia wykładamy dno tortownicy z odpinaną obręczą (średnica 20 cm). Zapinamy obręcz w taki sposób, aby papier wystawał poza obręcz. Za pomocą miksera rozdrabiamy ciasteczka z cynamonem i dodajemy do nich roztopione masło i wszystko ponownie miksujemy. Otrzymaną masą wykładamy dni i boki tortownicy. Wszystko mocno dociskamy i uklepujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 6-8 minut. Kiedy spód się zarumieni studzimy je na kratce w formie.

Przepis

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Masło, jabłka, cynamon, cukier, sok z cytryny i sól roztapiamy w garnku z grubym dnem. Wszystko mieszamy i trzymamy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Zdejmujemy pokrywkę przed końcem duszenia w celu wyparowania nadmiaru płynu. Przygotowane jabłka przekładamy do innego naczynia i studzimy.

Przepis

Mielimy twaróg. Do większej misy dodajemy cukier, sok z cytryny i budyń. Wszystko miksujemy na małych obrotach przez około 1 minutę. Następnie łączymy to z jajkiem oraz żółtkiem i dalej miksujemy. Na koniec wlewamy śmietanę i znów miksujemy.

Przepis

Sos karmelowy możemy przygotować dzień wcześniej. Cukier i wodę umieszczamy w małym garnku z grubszym dnem. Mieszamy. Nastawiamy na najwyższa moc palnika w kuchence elektrycznej lub prawie najwyższą w kuchence gazowej. Garnek stawiamy na palniku i umieszczamy w nim termometr cukierniczy i gotujemy (nie mieszamy, nie dotykamy karmelu) do momentu uzyskania 170 stopni (może zająć to 12-15 minut). Kolor jaki powinniśmy uzyskać to bursztynowozłoty. Pamiętajmy o pilnowaniu temperatury, gdyż nawet niewielkie odstępstwo może spowodować gorzki smak karmelu. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy śmietanę kremówkę z masłem. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia (uważajmy na szybką reakcję). Garnek znowu umieszczamy na kuchence i podgrzewamy go na małym ogniu jeszcze przez 1 minutę (mieszamy). Zdejmujemy z palnika i dodajemy sól morską. Wszystko mieszamy i studzimy. Chłodzimy w lodówce.

Przepis

Na wcześniej przygotowanym spodzie wylewamy solony karmel i posypujemy orzechami. Układamy jabłka, delikatnie je uciskając. Wylewamy masę serową. Dobrze jest umieścić naszą formę z sernikiem na drugiej większej płaskiej formie, aby możliwe wypływające masło nie pobrudziło dna piekarnika. Pieczemy je w temperaturze 160 stopni przez 45-50 minut. Sernik studzimy systematycznie (najpierw lekko uchylamy drzwiczki a potem coraz bardziej). Na koniec wyjmujemy i studzimy do końca. Dopiero wtedy zdejmujemy obręcz i ustawiamy ciasto do lodówki na minimum 12 godzin (nie przykrywamy).

Przepis

Żelatynę, rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody studzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę, a na koniec dodajemy cukier puder oraz żelatynę. Sernik dekorujemy bitą śmietaną i polewamy polewą karmelową. Znowu chłodzimy w lodówce.
Życzymy smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥