Sernik truskawkowy na zimno
Pyszny deser idealny na ciepłe dni i środek sezonu truskawkowego. Delikatna i aksamitna masa serowa, dużo truskawek i spód z herbatników.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Dodatki:
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki płatków migdałowych
- listki melisy
Przepis
- Dno tortownicy wyłożyć pergaminem. Herbatniki rozkruszyć, utrzeć z masłem, wyłożyć na dno, ugnieść. Chłodzić 30 min.
- Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Truskawki oczyścić, kilka odłożyć, resztę zmiksować z sokiem z cytryny i 3 łyżkami cukru.
- Twaróg utrzeć z resztą cukru i skórką cytrynową. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, trochę odłożyć, resztę wymieszać z twarogiem.
- Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku, ostudzić. Połowę żelatyny połączyć z masą truskawkową, resztę z serową.
- W tortownicy ułożyć masę serową, na niej truskawkową, przemieszać widelcem, by powstał marmurkowy wzór. Chłodzić 6 godzin.
- Przed podaniem boki obsypać płatkami migdałowymi, wierzch ozdobić śmietaną, truskawkami i melisą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl