Trwa ładowanie...
d1vu3h8
19-06-2020 10:20

Sernik truskawkowy na zimno

Przepis

Pyszny deser idealny na ciepłe dni i środek sezonu truskawkowego. Delikatna i aksamitna masa serowa, dużo truskawek i spód z herbatników.

d1vu3h8
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki
  • 30 dag herbatników
  • 10 dag masła
  • 40 dag mielonego twarogu
  • 70 dag truskawek
  • 10 dag cukru
  • cytryna
  • 30 dag kremówki

Dodatki:

  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • listki melisy
Przepis
  • Dno tortownicy wyłożyć pergaminem. Herbatniki rozkruszyć, utrzeć z masłem, wyłożyć na dno, ugnieść. Chłodzić 30 min.
  • Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Truskawki oczyścić, kilka odłożyć, resztę zmiksować z sokiem z cytryny i 3 łyżkami cukru.
  • Twaróg utrzeć z resztą cukru i skórką cytrynową. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, trochę odłożyć, resztę wymieszać z twarogiem.
  • Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku, ostudzić. Połowę żelatyny połączyć z masą truskawkową, resztę z serową.
  • W tortownicy ułożyć masę serową, na niej truskawkową, przemieszać widelcem, by powstał marmurkowy wzór. Chłodzić 6 godzin.
  • Przed podaniem boki obsypać płatkami migdałowymi, wierzch ozdobić śmietaną, truskawkami i melisą.

Przepis dodał użytkownik sandrab88

Sernik truskawkowy na zimno
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1vu3h8
d1vu3h8
d1vu3h8
d1vu3h8
Więcej tematów
d1vu3h8