Sernik nowojorski. Wystarczy raz spróbować, by się w nim zakochać
Sernik nowojorski jest niezwykle kremowy i lekki. Jego spód przygotowuje się z pokruszonych ciasteczek, a do masy serowej dodaje się śmietanę i sok z cytryny lub limonki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Spód i boki:
- 250 g czekoladowych ciasteczek pełnoziarnistych
- 125 g masła
Masa:
- 5 opakowań (po 200 g) serka śmietankowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
Polewa:
- 200 g śmietany 18 proc.
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- plasterki pomarańczy do dekoracji
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią aluminiową w celu jej uszczelnienia. Duży kawałek folii układamy na denku, dopiero wówczas wkładamy je w obręcz tortownicy i zamykamy.
- Wystającymi częściami folii obklejamy zewnętrzną ściankę obręczy (jest to konieczne, gdy masa jest rzadka i może wyciekać).
- Spód i boki: Drobno pokruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem. Dno i boki tortownicy wykładamy masą z ciasteczek i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
- Masa sernikowa: Serek ucieramy z połową cukru na gładką masę. Jajka ubijamy mikserem z resztą cukru i po kolei dodajemy pozostałe składniki, nie miksujemy zbyt długo, gdyż to spowoduje pękanie sernika.
- Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, przykrywamy folią aluminiową po ok. 40 minutach pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę i 40 min. w temp. 170 st. C.
- Polewa: wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładką masę.
- Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sztywna na tyle, żeby nie wsiąkła w nią polewa. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, rozsmarowujemy na wierzchu polewę, układamy plasterki pomarańczy i wkładamy na noc do lodówki.
- Najlepiej smakuje schłodzony. Kroimy nożem namoczonym w ciepłej wodzie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze