Trwa ładowanie...
d4eihbx
22-06-2017 09:39

Sernik neapolitański

Przepis

Skąd się wziął sernik neapolitański? Na pewno widzieliście podobne lody: warstwowe, truskawkowo-czekoladowo-waniliowe. Ich historia sięga XVIII wieku, kiedy włoscy mistrzowie postanowili opracować recepturę na lody kilkusmakowe, a na dodatek łatwe do transportu. Udało się i Włosi rozsmakowali się w mrożonych bloczkach (tzw. spumoni) składających się zazwyczaj z trzech warstw – najczęściej była to wiśnia, czekolada i pistacja. Rozsmakowali tak bardzo, że postanowili przenieść swoją tradycję za ocean. W Stanach Zjednoczonych królowały właśnie te smaki, które tworzą charakterystyczne, barwne trio: truskawka, wanilia i czekolada. I taka właśnie forma podbiła serca Amerykanów, zapewniając lodom neapolitańskim stałą pozycję na liście ulubionych słodkości. 200 lat minęło, a pomysł ma się dobrze. Oprócz lodów mamy neapolitańskie babeczki, desery i oczywiście ciasta - w tym sernik.

d4eihbx
4.9
(54 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.cukrowawrozka.pl
Źródło: www.cukrowawrozka.pl
Składniki
  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 60 g masła
  • 750 g twarogu sernikowego lub serka śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 35 proc.
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 1/2 szklanki truskawek, mogą być mrożone lub odsączone z syropu
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Przepis

Ciasteczka kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Wgniatamy w dno tortownicy. Czekoladą roztapiamy, najlepiej na parze. Truskawki blendujemy na puree. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Następnie dodajemy kolejno jaja. Stopniowo dolewamy śmietankę, miksując do połączenia składników, nie za długo. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i masę dzielimy na 3 części.

Do pierwszek części dodajemy stopioną czekoladę, do drugiej truskawki, a trzecią zostawiamy bez niczego. Na spód wykładamy najpierw warstwę czekoladową – rozsmarowujemy i przykrywamy ją masą waniliową. Na końcu wykładamy masę z truskawkami. Pieczemy około 70 minut w 160 stopniach. Na dnie piekarnika stawiamy dodatkowo płaskie naczynie z gorącą wodą. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik do temperatury pokojowej.
Zobacz także: przepyszny sernik z czekoladą i jabłkami

Zobacz także: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku.

Sernik neapolitański
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

47
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
Więcej tematów
d4eihbx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj