Sernik neapolitański
Skąd się wziął sernik neapolitański? Na pewno widzieliście podobne lody: warstwowe, truskawkowo-czekoladowo-waniliowe. Ich historia sięga XVIII wieku, kiedy włoscy mistrzowie postanowili opracować recepturę na lody kilkusmakowe, a na dodatek łatwe do transportu. Udało się i Włosi rozsmakowali się w mrożonych bloczkach (tzw. spumoni) składających się zazwyczaj z trzech warstw – najczęściej była to wiśnia, czekolada i pistacja. Rozsmakowali tak bardzo, że postanowili przenieść swoją tradycję za ocean. W Stanach Zjednoczonych królowały właśnie te smaki, które tworzą charakterystyczne, barwne trio: truskawka, wanilia i czekolada. I taka właśnie forma podbiła serca Amerykanów, zapewniając lodom neapolitańskim stałą pozycję na liście ulubionych słodkości. 200 lat minęło, a pomysł ma się dobrze. Oprócz lodów mamy neapolitańskie babeczki, desery i oczywiście ciasta - w tym sernik.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 60 g masła
- 750 g twarogu sernikowego lub serka śmietankowego
- 1 szklanka cukru
- 3 jaja
- 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 35 proc.
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 1/2 szklanki truskawek, mogą być mrożone lub odsączone z syropu
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Ciasteczka kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Wgniatamy w dno tortownicy. Czekoladą roztapiamy, najlepiej na parze. Truskawki blendujemy na puree. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Następnie dodajemy kolejno jaja. Stopniowo dolewamy śmietankę, miksując do połączenia składników, nie za długo. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i masę dzielimy na 3 części.
Do pierwszek części dodajemy stopioną czekoladę, do drugiej truskawki, a trzecią zostawiamy bez niczego. Na spód wykładamy najpierw warstwę czekoladową – rozsmarowujemy i przykrywamy ją masą waniliową. Na końcu wykładamy masę z truskawkami. Pieczemy około 70 minut w 160 stopniach. Na dnie piekarnika stawiamy dodatkowo płaskie naczynie z gorącą wodą. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik do temperatury pokojowej.
Zobacz także: przepyszny sernik z czekoladą i jabłkami
Zobacz także: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze