- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 750 g gotowego sera na sernik
- 250 g serka mascarpone
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 300 g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki)
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc.
- 1 płaska łyżka kakao
- Wierzch:
- 50-80 g masy krówkowej – kajmakowej
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 1-2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt)
- poszatkowane orzeszki
Przepis
Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.
Przepis
Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić). Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Przepis
Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem. Do tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo-krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40-60 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia.
Przepis
Wierzch:
Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować wierzch sernika.
Przepis
Masę krówkową krótko podgrzać i przełożyć do pojemniczka z tylką lub foliowego woreczka. Naciąć róg woreczka i sernik polać masą krówkową, robiąc esy-floresy. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Zobacz także: mangomisu - tiramisu z mango