Sernik bez pieczenia z borówkami. Kremowy i delikatny

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na obłędny sernik bez pieczenia. Już na sam jego widok cieknie ślinka. Sernik jest niezwykle delikatny i aksamitny, dosłownie rozpływa się w ustach.

Sernik bez pieczenia z borówkami. Kremowy i delikatnySernik bez pieczenia z borówkami. Kremowy i delikatny
Monika Lemko

Spód (na okrągłą formę ok. 20 cm):

  • 80 g okrągłych biszkoptów
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka miękkiego masła

Masa:

  • 1 kg sera mielonego w wiaderku na sernik
  • 200 g słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 25 g żelatyny
  • 120 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka ekstraktu naturalnego wanilia Bourbon z Madagaskaru

Ponadto:

Przepis

  • Jedną galaretkę rozpuszczamy i pozostawiamy w temp. pokojowej do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Spód:

  • Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy.
  • Dokładamy rozkruszone biszkopty, ponownie miksujemy.
  • Dodajemy masło i kolejny raz miksujemy.
  • Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę biszkoptową i wyrównujemy ją na całym dnie.

Masa serowa:

  • Ser, żelatynę, śmietankę i cukier puder dzielimy na dwie równe części.
  • Połowę żelatyny ok. 13 g przesypujemy do miseczki, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i pozostawiamy do spęcznienia.

Pierwsza warstwa sernika:

  • Za pomocą robota miksujemy ser (500 g) z cukrem pudrem (cukru dodajemy do smaku, ponieważ ser może inaczej smakować, zależy od firmy).
  • Śmietanę (100 g) podgrzewamy, zalewamy nią napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, żeby zmniejszyć jej temp. (hartujemy) dokładnie mieszamy.
  • Żelatynę wlewamy do sera, cały czas miksując, do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min).
  • Jeśli masa jest bardzo lejąca, należy poczekać kilka min, a następnie przelać na spód w formie.
  • Dodajemy część borówek, na całą jej powierzchnię.
  • Sernik wkładamy na chwilę do lodówki. Kiedy galaretka zacznie zastygać, przelewamy ją na sernik z borówkami, można dodać borówek. Wkładamy do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła.

Druga warstwa sernika:

  • Kolejna warstwę sernika przygotowujemy w momencie kiedy galaretka stężeje.
  • Czynność powtarzamy jak za pierwszym razem, z tym, że dodajemy ekstraktu naturalnego wanilii (przed użyciem należy mocno wstrząsnąć).
  • Masę przelewamy na galaretkę, dodajemy owoce i odstawiamy na ok. 5 godz., a najlepiej na noc do lodówki.
  • Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Można dodatkowo rozpuścić jeszcze jedną galaretkę, żeby zalać nią owoce i miętę.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita