Trwa ładowanie...
dbvticw
29-10-2020 12:50

Sernik bez pieczenia z borówkami. Kremowy i delikatny

Przepis

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na obłędny sernik bez pieczenia. Już na sam jego widok cieknie ślinka. Sernik jest niezwykle delikatny i aksamitny, dosłownie rozpływa się w ustach.

dbvticw
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Na ile osób:

8

Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki

Spód (na okrągłą formę ok. 20 cm):

  • 80 g okrągłych biszkoptów
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka miękkiego masła

Masa:

  • 1 kg sera mielonego w wiaderku na sernik
  • 200 g słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 25 g żelatyny
  • 120 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka ekstraktu naturalnego wanilia Bourbon z Madagaskaru

Ponadto:

Przepis
  • Jedną galaretkę rozpuszczamy i pozostawiamy w temp. pokojowej do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Spód:

  • Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy.
  • Dokładamy rozkruszone biszkopty, ponownie miksujemy.
  • Dodajemy masło i kolejny raz miksujemy.
  • Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę biszkoptową i wyrównujemy ją na całym dnie.

Masa serowa:

  • Ser, żelatynę, śmietankę i cukier puder dzielimy na dwie równe części.
  • Połowę żelatyny ok. 13 g przesypujemy do miseczki, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i pozostawiamy do spęcznienia.

Pierwsza warstwa sernika:

  • Za pomocą robota miksujemy ser (500 g) z cukrem pudrem (cukru dodajemy do smaku, ponieważ ser może inaczej smakować, zależy od firmy).
  • Śmietanę (100 g) podgrzewamy, zalewamy nią napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, żeby zmniejszyć jej temp. (hartujemy) dokładnie mieszamy.
  • Żelatynę wlewamy do sera, cały czas miksując, do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min).
  • Jeśli masa jest bardzo lejąca, należy poczekać kilka min, a następnie przelać na spód w formie.
  • Dodajemy część borówek, na całą jej powierzchnię.
  • Sernik wkładamy na chwilę do lodówki. Kiedy galaretka zacznie zastygać, przelewamy ją na sernik z borówkami, można dodać borówek. Wkładamy do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła.

Druga warstwa sernika:

  • Kolejna warstwę sernika przygotowujemy w momencie kiedy galaretka stężeje.
  • Czynność powtarzamy jak za pierwszym razem, z tym, że dodajemy ekstraktu naturalnego wanilii (przed użyciem należy mocno wstrząsnąć).
  • Masę przelewamy na galaretkę, dodajemy owoce i odstawiamy na ok. 5 godz., a najlepiej na noc do lodówki.
  • Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Można dodatkowo rozpuścić jeszcze jedną galaretkę, żeby zalać nią owoce i miętę.

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbvticw
dbvticw
dbvticw
Więcej tematów
dbvticw