Sernik bez pieczenia z borówkami. Kremowy i delikatny
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na obłędny sernik bez pieczenia. Już na sam jego widok cieknie ślinka. Sernik jest niezwykle delikatny i aksamitny, dosłownie rozpływa się w ustach.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Spód (na okrągłą formę ok. 20 cm):
- 80 g okrągłych biszkoptów
- 50 g łuskanego słonecznika
- 1 łyżka miękkiego masła
Masa:
- 1 kg sera mielonego w wiaderku na sernik
- 200 g słodkiej śmietanki 30 proc.
- 25 g żelatyny
- 120 g cukru pudru
- 1 płaska łyżka ekstraktu naturalnego wanilia Bourbon z Madagaskaru
Ponadto:
- 1–2 galaretki krystaliczne
- 500 kg borówek amerykańskich
- listki świeżej mięty
- Jedną galaretkę rozpuszczamy i pozostawiamy w temp. pokojowej do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Spód:
- Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy.
- Dokładamy rozkruszone biszkopty, ponownie miksujemy.
- Dodajemy masło i kolejny raz miksujemy.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę biszkoptową i wyrównujemy ją na całym dnie.
Masa serowa:
- Ser, żelatynę, śmietankę i cukier puder dzielimy na dwie równe części.
- Połowę żelatyny ok. 13 g przesypujemy do miseczki, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i pozostawiamy do spęcznienia.
Pierwsza warstwa sernika:
- Za pomocą robota miksujemy ser (500 g) z cukrem pudrem (cukru dodajemy do smaku, ponieważ ser może inaczej smakować, zależy od firmy).
- Śmietanę (100 g) podgrzewamy, zalewamy nią napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, żeby zmniejszyć jej temp. (hartujemy) dokładnie mieszamy.
- Żelatynę wlewamy do sera, cały czas miksując, do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min).
- Jeśli masa jest bardzo lejąca, należy poczekać kilka min, a następnie przelać na spód w formie.
- Dodajemy część borówek, na całą jej powierzchnię.
- Sernik wkładamy na chwilę do lodówki. Kiedy galaretka zacznie zastygać, przelewamy ją na sernik z borówkami, można dodać borówek. Wkładamy do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła.
Druga warstwa sernika:
- Kolejna warstwę sernika przygotowujemy w momencie kiedy galaretka stężeje.
- Czynność powtarzamy jak za pierwszym razem, z tym, że dodajemy ekstraktu naturalnego wanilii (przed użyciem należy mocno wstrząsnąć).
- Masę przelewamy na galaretkę, dodajemy owoce i odstawiamy na ok. 5 godz., a najlepiej na noc do lodówki.
- Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Można dodatkowo rozpuścić jeszcze jedną galaretkę, żeby zalać nią owoce i miętę.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze