Sernik bez pieczenia z borówkami. Kremowy i delikatny

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na obłędny sernik bez pieczenia. Już na sam jego widok cieknie ślinka. Sernik jest niezwykle delikatny i aksamitny, dosłownie rozpływa się w ustach.

Sernik bez pieczenia z borówkami. Kremowy i delikatnySernik bez pieczenia z borówkami. Kremowy i delikatny
Monika Lemko

Spód (na okrągłą formę ok. 20 cm):

  • 80 g okrągłych biszkoptów
  • 50 g łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka miękkiego masła

Masa:

  • 1 kg sera mielonego w wiaderku na sernik
  • 200 g słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 25 g żelatyny
  • 120 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka ekstraktu naturalnego wanilia Bourbon z Madagaskaru

Ponadto:

Przepis

  • Jedną galaretkę rozpuszczamy i pozostawiamy w temp. pokojowej do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Spód:

  • Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy.
  • Dokładamy rozkruszone biszkopty, ponownie miksujemy.
  • Dodajemy masło i kolejny raz miksujemy.
  • Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę biszkoptową i wyrównujemy ją na całym dnie.

Masa serowa:

  • Ser, żelatynę, śmietankę i cukier puder dzielimy na dwie równe części.
  • Połowę żelatyny ok. 13 g przesypujemy do miseczki, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i pozostawiamy do spęcznienia.

Pierwsza warstwa sernika:

  • Za pomocą robota miksujemy ser (500 g) z cukrem pudrem (cukru dodajemy do smaku, ponieważ ser może inaczej smakować, zależy od firmy).
  • Śmietanę (100 g) podgrzewamy, zalewamy nią napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, żeby zmniejszyć jej temp. (hartujemy) dokładnie mieszamy.
  • Żelatynę wlewamy do sera, cały czas miksując, do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min).
  • Jeśli masa jest bardzo lejąca, należy poczekać kilka min, a następnie przelać na spód w formie.
  • Dodajemy część borówek, na całą jej powierzchnię.
  • Sernik wkładamy na chwilę do lodówki. Kiedy galaretka zacznie zastygać, przelewamy ją na sernik z borówkami, można dodać borówek. Wkładamy do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła.

Druga warstwa sernika:

  • Kolejna warstwę sernika przygotowujemy w momencie kiedy galaretka stężeje.
  • Czynność powtarzamy jak za pierwszym razem, z tym, że dodajemy ekstraktu naturalnego wanilii (przed użyciem należy mocno wstrząsnąć).
  • Masę przelewamy na galaretkę, dodajemy owoce i odstawiamy na ok. 5 godz., a najlepiej na noc do lodówki.
  • Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Można dodatkowo rozpuścić jeszcze jedną galaretkę, żeby zalać nią owoce i miętę.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości