Składniki
- Spód:
- 200g ciastek np. petit beurre
- 1 płaska łyżka kakao
- 80g stopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- Masa serowo-ajerkoniakowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 400g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 x 125g serka kremowego naturalnego
- 3 żółtka jajka
- 3 białka jajka + szczypta soli
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki ajerkoniaku jajecznego
- Dodatkowo:
- migdały w słupkach
- 200g ciemnej czekolady
- 1/3 szklanki ajerkoniaku
Przepis
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, funkcja góra dół.Spód: Ciastka rozdrabniamy w blenderze bardzo drobno, na mąkę. Rozdrobnione ciastka łączymy ze stopionym, przestudzonym masłem, cukrem pudrem i kakao. Tak przygotowany spód sernika przekładamy na dno tortownicy, lekko dociskamy i umieszczamy w lodówce na 15-20 minut.Masa sernikowo-ajerkoniakowa: Serek homogenizowany umieszczamy w misie robota kuchennego, włączamy na niskie obroty i dodajemy serki kremowe. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy 3 żółtka, cukier puder, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz ajerkoniak. Miksujemy aż do połączenia składników, po czym wyłączamy mikser. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno. Do masy sernikowej dodajemy po łyżce ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką drewnianą (od boku do środka), aż do połączenia całości białek. Tak przygotowaną masę delikatnie przekładamy na wcześniej schłodzony spód. Tortownice umieszczamy w piekarniku na około 45 minut (środek sernika ma być lekko
„trzęsący się”). Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik nie uchylając drzwi jeszcze przez 15 minut, po czym delikatnie je uchylamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Dekoracja: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. 1/3 szklanki ajerkoniaku umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu redukujemy aż do uzyskania dość gęstej konsystencji, cały czas mieszając. Wystudzony sernik polewamy stopiona, wystudzoną czekoladą oraz zredukowanym ajerkoniakiem, na końcu posypujemy migdałami.