Sernik ajerkoniakowy

Obraz

Składniki

  • Spód:
  • 200g ciastek np. petit beurre
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 80g stopionego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
    • Masa serowo-ajerkoniakowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 x 125g serka kremowego naturalnego
  • 3 żółtka jajka
  • 3 białka jajka + szczypta soli
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki ajerkoniaku jajecznego
  • Dodatkowo:
  • migdały w słupkach
  • 200g ciemnej czekolady
  • 1/3 szklanki ajerkoniaku

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, funkcja góra dół.Spód: Ciastka rozdrabniamy w blenderze bardzo drobno, na mąkę. Rozdrobnione ciastka łączymy ze stopionym, przestudzonym masłem, cukrem pudrem i kakao. Tak przygotowany spód sernika przekładamy na dno tortownicy, lekko dociskamy i umieszczamy w lodówce na 15-20 minut.Masa sernikowo-ajerkoniakowa: Serek homogenizowany umieszczamy w misie robota kuchennego, włączamy na niskie obroty i dodajemy serki kremowe. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy 3 żółtka, cukier puder, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz ajerkoniak. Miksujemy aż do połączenia składników, po czym wyłączamy mikser. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno. Do masy sernikowej dodajemy po łyżce ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką drewnianą (od boku do środka), aż do połączenia całości białek. Tak przygotowaną masę delikatnie przekładamy na wcześniej schłodzony spód. Tortownice umieszczamy w piekarniku na około 45 minut (środek sernika ma być lekko
„trzęsący się”). Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik nie uchylając drzwi jeszcze przez 15 minut, po czym delikatnie je uchylamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Dekoracja: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. 1/3 szklanki ajerkoniaku umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu redukujemy aż do uzyskania dość gęstej konsystencji, cały czas mieszając. Wystudzony sernik polewamy stopiona, wystudzoną czekoladą oraz zredukowanym ajerkoniakiem, na końcu posypujemy migdałami.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu