Ser ricotta - zalety włoskiego twarożku

Delikatna jak chmurka, rozpływająca się w ustach. Ricotta to ser o wyjątkowym smaku, który świetnie komponuje się z wieloma daniami na słodko i słono.

Obraz

/ 7Aksamitna i pyszna

Obraz
© 123RF.COM

Delikatna jak chmurka, rozpływająca się w ustach. Ricotta to ser o wyjątkowym smaku, który świetnie komponuje się z wieloma daniami na słodko i słono. Z początku był wytwarzany przez biedotę. Robiono go z serwatki, która pozostawała po produkcji serów dojrzewających. Tak wyrabia się go do dziś. Smak, wygląd i zdrowotne właściwości ricotty rozsławiły ją w szerszych kręgach i szybko stała się wykwintnym produktem, z którego zasłynęła kuchnia włoska.

/ 7Jak powstaje?

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjna ricotta to miękki, niedojrzewający ser twarogowy, który powstaje z serwatki mleka owczego, krowiego lub koziego. Jej głównym składnikiem są albuminy i globuliny, czyli ważne dla organizmu człowieka białka. Łagodny włoski serek wytwarza się często przy okazji wyrobów innych serów, np. mozzarelli. Świeża ricotta musi być spożyta kilka dni po wyprodukowaniu, bo jest nietrwała. Wiele odmian jest poddawanych naturalnym zabiegom, które przedłużają jej przydatność do spożycia. Są to m.in. wędzenie czy solenie, dzięki którym ricotta zyskuje jeszcze ciekawszy smak.

/ 7Źródło wapnia i białka

Obraz
© 123RF.COM

Zawiera więcej wapnia od klasycznego twarogu, jest źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ricotta to jeden z najzdrowszych serów, które powinny znajdować się w naszej codziennej diecie. W przeciwieństwie do innych tego typu produktów, nie powstaje z pełnego mleka lecz z serwatki, która jest zdecydowanie mniej tłusta (ricotta ma ok. 130 kcal w 100 g). Delikatny serek to źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy A. Ricotta jest doskonałym źródłem selenu, który należy do grona silnych przeciwutleniaczy i korzystnie wpływa na odporność.

/ 7Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Pieczywo posmarowane świeżą ricottą z dodatkiem ziół i kropli oliwy to najprostszy sposób na pożywne śniadanie. Miękki serek świetnie nadaje się do nadziewania pierożków i robienia sosów do dań z włoskich makaronów. Można zjadać go na zimno, zapiekać i gotować. Najchętniej wykorzystujemy go do deserów, np. ciast i tart. Przygotowaliśmy dla was kilka prostych przepisów z wykorzystaniem pysznego serka ricotta.

/ 7Galette z pieczarkami i ricottą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 200 g mąki, 100 g zimnego masła, 1 jajko, szczypta soli morskiej, 3 łyżki wody

Farsz: 6 średnich pieczarek, 1 cebula,1 ząbek czosnku, 200 g sera ricotta, 2 jajka, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: z mąki, masła, jajka, wody i soli zagniatamy ciasto. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w piórka cebulę, rozgnieciony czosnek i pieczarki. W miseczce mieszamy ricottę z jajkami, solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy i wywijamy końce do góry tak, by powstał koszyczek. Do środka wkładamy pieczarki z cebulą, zalewamy masą serową. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

/ 7Sernik z ricotty

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na spód: 150 g kruchych ciasteczek, 40 g masła. Składniki na masę serową: 500 g sera ricotta, 2 jajka, 1 łyżka mąki, 50 g cukru pudru

Przygotowanie: ciasteczka rozgniatamy i mieszamy z masłem. Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser ricotta, łyżkę mąki i miksujemy. Masę nakładamy łyżką na spód z ciasteczek. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

/ 7Serowe kulki z makiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 opakowania serka ricotta, orzechy włoskie, 1 łyżeczka cukru pudru, 1/2 łyżeczki cynamonu, mak do posypania

Przygotowanie: ser mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Formujemy niewielkie kulki. Każdą posypujemy makiem.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie