Ser ricotta - zalety włoskiego twarożku

Delikatna jak chmurka, rozpływająca się w ustach. Ricotta to ser o wyjątkowym smaku, który świetnie komponuje się z wieloma daniami na słodko i słono.

Obraz

/ 7Aksamitna i pyszna

Obraz
© 123RF.COM

Delikatna jak chmurka, rozpływająca się w ustach. Ricotta to ser o wyjątkowym smaku, który świetnie komponuje się z wieloma daniami na słodko i słono. Z początku był wytwarzany przez biedotę. Robiono go z serwatki, która pozostawała po produkcji serów dojrzewających. Tak wyrabia się go do dziś. Smak, wygląd i zdrowotne właściwości ricotty rozsławiły ją w szerszych kręgach i szybko stała się wykwintnym produktem, z którego zasłynęła kuchnia włoska.

/ 7Jak powstaje?

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjna ricotta to miękki, niedojrzewający ser twarogowy, który powstaje z serwatki mleka owczego, krowiego lub koziego. Jej głównym składnikiem są albuminy i globuliny, czyli ważne dla organizmu człowieka białka. Łagodny włoski serek wytwarza się często przy okazji wyrobów innych serów, np. mozzarelli. Świeża ricotta musi być spożyta kilka dni po wyprodukowaniu, bo jest nietrwała. Wiele odmian jest poddawanych naturalnym zabiegom, które przedłużają jej przydatność do spożycia. Są to m.in. wędzenie czy solenie, dzięki którym ricotta zyskuje jeszcze ciekawszy smak.

/ 7Źródło wapnia i białka

Obraz
© 123RF.COM

Zawiera więcej wapnia od klasycznego twarogu, jest źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ricotta to jeden z najzdrowszych serów, które powinny znajdować się w naszej codziennej diecie. W przeciwieństwie do innych tego typu produktów, nie powstaje z pełnego mleka lecz z serwatki, która jest zdecydowanie mniej tłusta (ricotta ma ok. 130 kcal w 100 g). Delikatny serek to źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy A. Ricotta jest doskonałym źródłem selenu, który należy do grona silnych przeciwutleniaczy i korzystnie wpływa na odporność.

/ 7Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Pieczywo posmarowane świeżą ricottą z dodatkiem ziół i kropli oliwy to najprostszy sposób na pożywne śniadanie. Miękki serek świetnie nadaje się do nadziewania pierożków i robienia sosów do dań z włoskich makaronów. Można zjadać go na zimno, zapiekać i gotować. Najchętniej wykorzystujemy go do deserów, np. ciast i tart. Przygotowaliśmy dla was kilka prostych przepisów z wykorzystaniem pysznego serka ricotta.

/ 7Galette z pieczarkami i ricottą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 200 g mąki, 100 g zimnego masła, 1 jajko, szczypta soli morskiej, 3 łyżki wody

Farsz: 6 średnich pieczarek, 1 cebula,1 ząbek czosnku, 200 g sera ricotta, 2 jajka, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: z mąki, masła, jajka, wody i soli zagniatamy ciasto. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w piórka cebulę, rozgnieciony czosnek i pieczarki. W miseczce mieszamy ricottę z jajkami, solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy i wywijamy końce do góry tak, by powstał koszyczek. Do środka wkładamy pieczarki z cebulą, zalewamy masą serową. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

/ 7Sernik z ricotty

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na spód: 150 g kruchych ciasteczek, 40 g masła. Składniki na masę serową: 500 g sera ricotta, 2 jajka, 1 łyżka mąki, 50 g cukru pudru

Przygotowanie: ciasteczka rozgniatamy i mieszamy z masłem. Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser ricotta, łyżkę mąki i miksujemy. Masę nakładamy łyżką na spód z ciasteczek. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

/ 7Serowe kulki z makiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 opakowania serka ricotta, orzechy włoskie, 1 łyżeczka cukru pudru, 1/2 łyżeczki cynamonu, mak do posypania

Przygotowanie: ser mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Formujemy niewielkie kulki. Każdą posypujemy makiem.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew