WAŻNE
TERAZ

Tajne posiedzenie w Sejmie. Wiemy, jaki temat chce poruszyć premier

Ser ricotta - zalety włoskiego twarożku

Delikatna jak chmurka, rozpływająca się w ustach. Ricotta to ser o wyjątkowym smaku, który świetnie komponuje się z wieloma daniami na słodko i słono.

Obraz

/ 7Aksamitna i pyszna

Obraz
© 123RF.COM

Delikatna jak chmurka, rozpływająca się w ustach. Ricotta to ser o wyjątkowym smaku, który świetnie komponuje się z wieloma daniami na słodko i słono. Z początku był wytwarzany przez biedotę. Robiono go z serwatki, która pozostawała po produkcji serów dojrzewających. Tak wyrabia się go do dziś. Smak, wygląd i zdrowotne właściwości ricotty rozsławiły ją w szerszych kręgach i szybko stała się wykwintnym produktem, z którego zasłynęła kuchnia włoska.

/ 7Jak powstaje?

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjna ricotta to miękki, niedojrzewający ser twarogowy, który powstaje z serwatki mleka owczego, krowiego lub koziego. Jej głównym składnikiem są albuminy i globuliny, czyli ważne dla organizmu człowieka białka. Łagodny włoski serek wytwarza się często przy okazji wyrobów innych serów, np. mozzarelli. Świeża ricotta musi być spożyta kilka dni po wyprodukowaniu, bo jest nietrwała. Wiele odmian jest poddawanych naturalnym zabiegom, które przedłużają jej przydatność do spożycia. Są to m.in. wędzenie czy solenie, dzięki którym ricotta zyskuje jeszcze ciekawszy smak.

/ 7Źródło wapnia i białka

Obraz
© 123RF.COM

Zawiera więcej wapnia od klasycznego twarogu, jest źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ricotta to jeden z najzdrowszych serów, które powinny znajdować się w naszej codziennej diecie. W przeciwieństwie do innych tego typu produktów, nie powstaje z pełnego mleka lecz z serwatki, która jest zdecydowanie mniej tłusta (ricotta ma ok. 130 kcal w 100 g). Delikatny serek to źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy A. Ricotta jest doskonałym źródłem selenu, który należy do grona silnych przeciwutleniaczy i korzystnie wpływa na odporność.

/ 7Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Pieczywo posmarowane świeżą ricottą z dodatkiem ziół i kropli oliwy to najprostszy sposób na pożywne śniadanie. Miękki serek świetnie nadaje się do nadziewania pierożków i robienia sosów do dań z włoskich makaronów. Można zjadać go na zimno, zapiekać i gotować. Najchętniej wykorzystujemy go do deserów, np. ciast i tart. Przygotowaliśmy dla was kilka prostych przepisów z wykorzystaniem pysznego serka ricotta.

/ 7Galette z pieczarkami i ricottą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 200 g mąki, 100 g zimnego masła, 1 jajko, szczypta soli morskiej, 3 łyżki wody

Farsz: 6 średnich pieczarek, 1 cebula,1 ząbek czosnku, 200 g sera ricotta, 2 jajka, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: z mąki, masła, jajka, wody i soli zagniatamy ciasto. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w piórka cebulę, rozgnieciony czosnek i pieczarki. W miseczce mieszamy ricottę z jajkami, solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy i wywijamy końce do góry tak, by powstał koszyczek. Do środka wkładamy pieczarki z cebulą, zalewamy masą serową. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

/ 7Sernik z ricotty

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na spód: 150 g kruchych ciasteczek, 40 g masła. Składniki na masę serową: 500 g sera ricotta, 2 jajka, 1 łyżka mąki, 50 g cukru pudru

Przygotowanie: ciasteczka rozgniatamy i mieszamy z masłem. Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser ricotta, łyżkę mąki i miksujemy. Masę nakładamy łyżką na spód z ciasteczek. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

/ 7Serowe kulki z makiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 opakowania serka ricotta, orzechy włoskie, 1 łyżeczka cukru pudru, 1/2 łyżeczki cynamonu, mak do posypania

Przygotowanie: ser mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Formujemy niewielkie kulki. Każdą posypujemy makiem.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce