Co to jest ser halloumi?
Halloumi to ser, który jest wytwarzany tradycyjnie z mleka owczego, ewentualnie mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Jest serem półtwardym, ale o dużej elastyczności. Ser halloumi można jeść świeży, smażony albo grillowany. Wszystko dzięki temu, że topnieje w wysokiej temperaturze.
Skąd pochodzi ser halloumi?
Ser halloumi prawdopodobnie pamięta czasy bizancjum. Pochodzi z Cypru, gdzie - nawet jeśli jest produkowany masowo - jego receptura jest ściśle przestrzegana. To właśnie tam spożywa się go najwięcej, ale na drugim miejscu znajduje się już Wielka Brytania. W tej chwili możemy kupić go w Lidlu. Za 250 g zapłacimy ok. 10 zł.
Jak wygląda ser halloumi?
Halloumi jest serem o białej barwie, a jego tekstura jest gładka i zwarta. Jednocześnie pozostaje przy tym elastyczny. Nie jest tłusty, dlatego świetnie nadaje się dla osób, które dbają o linię. W skłądzie znajdziemy ok. 46 proc. wody, minimalnie 43 proc. tłuszczu, 22 proc. białka i około 3 proc. soli.
Jak wykorzystać ser halloumi w kuchni?
Ser Halloumi idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Grillowany zastąpi jajka, smażony uzupełni danie obiadowe, a świeży znajdzie swoje zastosowanie w sałatkach na kolację. Żeby go przyrządzić jako przekąskę, możesz podejrzeć nasz przepis: