Ser halloumi - wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

/ 4Co to jest ser halloumi?

Obraz
© 123RF

Halloumi to ser, który jest wytwarzany tradycyjnie z mleka owczego, ewentualnie mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Jest serem półtwardym, ale o dużej elastyczności. Ser halloumi można jeść świeży, smażony albo grillowany. Wszystko dzięki temu, że topnieje w wysokiej temperaturze.

/ 4Skąd pochodzi ser halloumi?

Obraz
© 123RF

Ser halloumi prawdopodobnie pamięta czasy bizancjum. Pochodzi z Cypru, gdzie - nawet jeśli jest produkowany masowo - jego receptura jest ściśle przestrzegana. To właśnie tam spożywa się go najwięcej, ale na drugim miejscu znajduje się już Wielka Brytania. W tej chwili możemy kupić go w Lidlu. Za 250 g zapłacimy ok. 10 zł.

/ 4Jak wygląda ser halloumi?

Obraz
© 123RF

Halloumi jest serem o białej barwie, a jego tekstura jest gładka i zwarta. Jednocześnie pozostaje przy tym elastyczny. Nie jest tłusty, dlatego świetnie nadaje się dla osób, które dbają o linię. W skłądzie znajdziemy ok. 46 proc. wody, minimalnie 43 proc. tłuszczu, 22 proc. białka i około 3 proc. soli.

/ 4Jak wykorzystać ser halloumi w kuchni?

Obraz
© 123RF

Ser Halloumi idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Grillowany zastąpi jajka, smażony uzupełni danie obiadowe, a świeży znajdzie swoje zastosowanie w sałatkach na kolację. Żeby go przyrządzić jako przekąskę, możesz podejrzeć nasz przepis:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast