Na śniadanie lub podwieczorek
Śniadania i desery na bazie mleka i ryżu czy kasz to dla wielu osób słodkie wspomnienie smaków dzieciństwa i babcinej kuchni. W cyklu "Sentymentalny wtorek" wracamy do ryżu gotowanego na mleku z dodatkiem sezonowych owoców. Tym razem malin.
Garść porad
Słodki mleczny deser jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Zimą najczęściej zapiekamy ryż z jabłkami i cynamonem. Latem możemy wykorzystać sezonowe owoce – maliny, truskawki, jagody, wiśnie czy brzoskwinie. Do gotującego się ryżu warto dodać ziarenka wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego. Smak podkręci również kardamon, gałka muszkatołowa czy świeży imbir.
Proste składniki
Aby przygotować ryżowy deser dla czterech osób, potrzebujesz 0,5 szklanki białego ryżu, 1 szklanki mleka, 3 łyżek cukru, 1 łyżki masła, laski wanilii, 3 łyżek śmietany, odrobiny soli, sezonowych owoców. Ryż na mleku lubi się przypalać, dlatego użyj garnka o grubym dnie lub specjalnego garnka do gotowania mleka.
Sposób przygotowania
Ryż dokładnie opłucz i osącz na sicie. Mleko zagotuj z łyżką masła i odrobiną soli. Wsyp ryż. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Nożem zeskrob nasionka i dodaj do mleka (możesz również wrzucić laskę). Gotuj na średnim ogniu, co kilka chwil mieszając. W razie potrzeby podlej mlekiem. Gdy ryż jest już prawie miękki, dodaj 1 łyżkę cukru i śmietanę. Wymieszaj. Maliny zasyp pozostałym cukrem i podgrzej w rondelku. Połącz z ugotowanym ryżem. Rozłóż na talerzyki i podawaj od razu.
Odchudzona wersja
Ryż gotowany na mleku to dość kaloryczny deser. Z łatwością możemy go jednak odchudzić. Zamiast białego ryżu użyj brązowego lub dzikiego. Pełnotłuste krowie mleko zastąp roślinnym np. kokosowym lub migdałowym. Zmniejsz także ilość cukru lub użyj zamiast niego stewii w proszku albo ksylitolu.