Sentymentalny wtorek: ryż na mleku z malinami

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Na śniadanie lub podwieczorek

Obraz
© 123RF

Śniadania i desery na bazie mleka i ryżu czy kasz to dla wielu osób słodkie wspomnienie smaków dzieciństwa i babcinej kuchni. W cyklu "Sentymentalny wtorek" wracamy do ryżu gotowanego na mleku z dodatkiem sezonowych owoców. Tym razem malin.

/ 5Garść porad

Obraz
© 123RF

Słodki mleczny deser jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Zimą najczęściej zapiekamy ryż z jabłkami i cynamonem. Latem możemy wykorzystać sezonowe owoce – maliny, truskawki, jagody, wiśnie czy brzoskwinie. Do gotującego się ryżu warto dodać ziarenka wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego. Smak podkręci również kardamon, gałka muszkatołowa czy świeży imbir.

/ 5Proste składniki

Obraz
© 123RF

Aby przygotować ryżowy deser dla czterech osób, potrzebujesz 0,5 szklanki białego ryżu, 1 szklanki mleka, 3 łyżek cukru, 1 łyżki masła, laski wanilii, 3 łyżek śmietany, odrobiny soli, sezonowych owoców. Ryż na mleku lubi się przypalać, dlatego użyj garnka o grubym dnie lub specjalnego garnka do gotowania mleka.

/ 5Sposób przygotowania

Obraz
© 123RF

Ryż dokładnie opłucz i osącz na sicie. Mleko zagotuj z łyżką masła i odrobiną soli. Wsyp ryż. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Nożem zeskrob nasionka i dodaj do mleka (możesz również wrzucić laskę). Gotuj na średnim ogniu, co kilka chwil mieszając. W razie potrzeby podlej mlekiem. Gdy ryż jest już prawie miękki, dodaj 1 łyżkę cukru i śmietanę. Wymieszaj. Maliny zasyp pozostałym cukrem i podgrzej w rondelku. Połącz z ugotowanym ryżem. Rozłóż na talerzyki i podawaj od razu.

/ 5Odchudzona wersja

Obraz
© 123RF

Ryż gotowany na mleku to dość kaloryczny deser. Z łatwością możemy go jednak odchudzić. Zamiast białego ryżu użyj brązowego lub dzikiego. Pełnotłuste krowie mleko zastąp roślinnym np. kokosowym lub migdałowym. Zmniejsz także ilość cukru lub użyj zamiast niego stewii w proszku albo ksylitolu.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne