WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Sentymentalny wtorek: ryż na mleku z malinami

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Na śniadanie lub podwieczorek

Obraz
© 123RF

Śniadania i desery na bazie mleka i ryżu czy kasz to dla wielu osób słodkie wspomnienie smaków dzieciństwa i babcinej kuchni. W cyklu "Sentymentalny wtorek" wracamy do ryżu gotowanego na mleku z dodatkiem sezonowych owoców. Tym razem malin.

/ 5Garść porad

Obraz
© 123RF

Słodki mleczny deser jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Zimą najczęściej zapiekamy ryż z jabłkami i cynamonem. Latem możemy wykorzystać sezonowe owoce – maliny, truskawki, jagody, wiśnie czy brzoskwinie. Do gotującego się ryżu warto dodać ziarenka wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego. Smak podkręci również kardamon, gałka muszkatołowa czy świeży imbir.

/ 5Proste składniki

Obraz
© 123RF

Aby przygotować ryżowy deser dla czterech osób, potrzebujesz 0,5 szklanki białego ryżu, 1 szklanki mleka, 3 łyżek cukru, 1 łyżki masła, laski wanilii, 3 łyżek śmietany, odrobiny soli, sezonowych owoców. Ryż na mleku lubi się przypalać, dlatego użyj garnka o grubym dnie lub specjalnego garnka do gotowania mleka.

/ 5Sposób przygotowania

Obraz
© 123RF

Ryż dokładnie opłucz i osącz na sicie. Mleko zagotuj z łyżką masła i odrobiną soli. Wsyp ryż. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Nożem zeskrob nasionka i dodaj do mleka (możesz również wrzucić laskę). Gotuj na średnim ogniu, co kilka chwil mieszając. W razie potrzeby podlej mlekiem. Gdy ryż jest już prawie miękki, dodaj 1 łyżkę cukru i śmietanę. Wymieszaj. Maliny zasyp pozostałym cukrem i podgrzej w rondelku. Połącz z ugotowanym ryżem. Rozłóż na talerzyki i podawaj od razu.

/ 5Odchudzona wersja

Obraz
© 123RF

Ryż gotowany na mleku to dość kaloryczny deser. Z łatwością możemy go jednak odchudzić. Zamiast białego ryżu użyj brązowego lub dzikiego. Pełnotłuste krowie mleko zastąp roślinnym np. kokosowym lub migdałowym. Zmniejsz także ilość cukru lub użyj zamiast niego stewii w proszku albo ksylitolu.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości