Sentymentalny wtorek: pampuchy. Bułki na parze z Kujaw

Bułki na parze, kluski, pyzy, parowańce, buchty, pampuchy – określeń na tą tajemniczą potrawę jest sporo. Postanowiliśmy więc wziąć pod lupę drożdżowe bułeczki gotowane na parze i sprawdzić, za co je kochamy aż kilku polskich regionach.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Pampuchy to okrągłe bułki gotowane na parze, przygotowywane z mąki pszennej i drożdży. Ich nazwy różnią się w zależności od regionu, podobnie jak sposób podania. Znane są m.in. w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach oraz w województwie lubuskim. Mogą być podawane jako słodkie danie obiadowe z sosami przygotowanymi z sezonowych owoców np. malin, jagód czy truskawek. Jeżdżąc po Polsce możemy też spotkać je z dodatkiem kwaśnej śmietany lub mięsnymi sosami i zasmażaną kapustą.

Od roku pampuchy figurują na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako danie pochodzące z Kujaw. Jak dowiadujemy się z oficjalnego opisu potrawy, pampuchy były podawane w tym regionie jako przekąska lub danie obiadowe, a sposób ich przyrządzenia przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Nic więc dziwnego, że wiele osób kojarzy te delikatne bułki ze smakiem rodzinnego domu.

Przepis na pampuchy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie: drożdże rozkruszamy w misce i zalewamy je ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru. Odstawiamy na kilka minut, aby zaczęły "pracować". Następnie mieszamy je razem z mąką, roztopionym masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut pod przykryciem, aby wyrosło. Formujemy z niego okrągłe bułeczki o średnicy ok. 5 centymentrów. Wodę wlewamy do połowy garnka, po czym przykrywamy go gazą lub lnianą ściereczką. Gdy woda zacznie się gotować, na materiale kładziemy bułki. Przykrywamy je i gotujemy na parze ok. 7 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯