Sentymentalny wtorek: pampuchy. Bułki na parze z Kujaw

Bułki na parze, kluski, pyzy, parowańce, buchty, pampuchy – określeń na tą tajemniczą potrawę jest sporo. Postanowiliśmy więc wziąć pod lupę drożdżowe bułeczki gotowane na parze i sprawdzić, za co je kochamy aż kilku polskich regionach.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Pampuchy to okrągłe bułki gotowane na parze, przygotowywane z mąki pszennej i drożdży. Ich nazwy różnią się w zależności od regionu, podobnie jak sposób podania. Znane są m.in. w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach oraz w województwie lubuskim. Mogą być podawane jako słodkie danie obiadowe z sosami przygotowanymi z sezonowych owoców np. malin, jagód czy truskawek. Jeżdżąc po Polsce możemy też spotkać je z dodatkiem kwaśnej śmietany lub mięsnymi sosami i zasmażaną kapustą.

Od roku pampuchy figurują na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako danie pochodzące z Kujaw. Jak dowiadujemy się z oficjalnego opisu potrawy, pampuchy były podawane w tym regionie jako przekąska lub danie obiadowe, a sposób ich przyrządzenia przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Nic więc dziwnego, że wiele osób kojarzy te delikatne bułki ze smakiem rodzinnego domu.

Przepis na pampuchy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie: drożdże rozkruszamy w misce i zalewamy je ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru. Odstawiamy na kilka minut, aby zaczęły "pracować". Następnie mieszamy je razem z mąką, roztopionym masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut pod przykryciem, aby wyrosło. Formujemy z niego okrągłe bułeczki o średnicy ok. 5 centymentrów. Wodę wlewamy do połowy garnka, po czym przykrywamy go gazą lub lnianą ściereczką. Gdy woda zacznie się gotować, na materiale kładziemy bułki. Przykrywamy je i gotujemy na parze ok. 7 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki