WAŻNE
TERAZ

Izrael zaatakował Iran

Sentymentalny wtorek: pampuchy. Bułki na parze z Kujaw

Bułki na parze, kluski, pyzy, parowańce, buchty, pampuchy – określeń na tą tajemniczą potrawę jest sporo. Postanowiliśmy więc wziąć pod lupę drożdżowe bułeczki gotowane na parze i sprawdzić, za co je kochamy aż kilku polskich regionach.

Sentymentalny wtorek: pampuchy. Bułki na parze z Kujaw
Źródło zdjęć: © 123RF
9

Pampuchy to okrągłe bułki gotowane na parze, przygotowywane z mąki pszennej i drożdży. Ich nazwy różnią się w zależności od regionu, podobnie jak sposób podania. Znane są m.in. w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach oraz w województwie lubuskim. Mogą być podawane jako słodkie danie obiadowe z sosami przygotowanymi z sezonowych owoców np. malin, jagód czy truskawek. Jeżdżąc po Polsce możemy też spotkać je z dodatkiem kwaśnej śmietany lub mięsnymi sosami i zasmażaną kapustą.

Od roku pampuchy figurują na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako danie pochodzące z Kujaw. Jak dowiadujemy się z oficjalnego opisu potrawy, pampuchy były podawane w tym regionie jako przekąska lub danie obiadowe, a sposób ich przyrządzenia przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Nic więc dziwnego, że wiele osób kojarzy te delikatne bułki ze smakiem rodzinnego domu.

Przepis na pampuchy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie: drożdże rozkruszamy w misce i zalewamy je ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru. Odstawiamy na kilka minut, aby zaczęły "pracować". Następnie mieszamy je razem z mąką, roztopionym masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut pod przykryciem, aby wyrosło. Formujemy z niego okrągłe bułeczki o średnicy ok. 5 centymentrów. Wodę wlewamy do połowy garnka, po czym przykrywamy go gazą lub lnianą ściereczką. Gdy woda zacznie się gotować, na materiale kładziemy bułki. Przykrywamy je i gotujemy na parze ok. 7 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny