WP

Sentymentalny wtorek: pampuchy. Bułki na parze z Kujaw

Bułki na parze, kluski, pyzy, parowańce, buchty, pampuchy – określeń na tą tajemniczą potrawę jest sporo. Postanowiliśmy więc wziąć pod lupę drożdżowe bułeczki gotowane na parze i sprawdzić, za co je kochamy aż kilku polskich regionach.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Sentymentalny wtorek: pampuchy. Bułki na parze z Kujaw
(123RF)
WP

Pampuchy to okrągłe bułki gotowane na parze, przygotowywane z mąki pszennej i drożdży. Ich nazwy różnią się w zależności od regionu, podobnie jak sposób podania. Znane są m.in. w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach oraz w województwie lubuskim. Mogą być podawane jako słodkie danie obiadowe z sosami przygotowanymi z sezonowych owoców np. malin, jagód czy truskawek. Jeżdżąc po Polsce możemy też spotkać je z dodatkiem kwaśnej śmietany lub mięsnymi sosami i zasmażaną kapustą.

Od roku pampuchy figurują na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako danie pochodzące z Kujaw. Jak dowiadujemy się z oficjalnego opisu potrawy, pampuchy były podawane w tym regionie jako przekąska lub danie obiadowe, a sposób ich przyrządzenia przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Nic więc dziwnego, że wiele osób kojarzy te delikatne bułki ze smakiem rodzinnego domu.

WP

Przepis na pampuchy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie: drożdże rozkruszamy w misce i zalewamy je ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru. Odstawiamy na kilka minut, aby zaczęły "pracować". Następnie mieszamy je razem z mąką, roztopionym masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut pod przykryciem, aby wyrosło. Formujemy z niego okrągłe bułeczki o średnicy ok. 5 centymentrów. Wodę wlewamy do połowy garnka, po czym przykrywamy go gazą lub lnianą ściereczką. Gdy woda zacznie się gotować, na materiale kładziemy bułki. Przykrywamy je i gotujemy na parze ok. 7 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP