Seler - odchudza i pobudza namiętność

Wyśmienicie smakuje, odchudza i jest niedrogi. Odtruwa organizm i pomaga trawić tłuszcze. To tylko niektóre z zalet selera. Komu mało, powinien włączyć go do dań podsycających namiętność.

Seler - odchudza i pobudza namiętność
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

- Seler naciowy, inaczej zwany łodygowym, jest bogaty w składniki odżywcze, między innymi sód, potas, magnez, beta-karoten, witaminę A, B1, B2 oraz witaminę C, K i kwas nikotynowy. Seler korzeniowy zawiera sód, potas, magnez, witaminy: C, B1, B2, B6, PP, K, kwas nikotynowy i w małej ilości witaminę E. Seler korzeniowy ma więcej błonnika od naciowego. Oba są wartościowe - ze względu na zawartość witaminy C i E oraz beta-karotenu, czyli antyoksydantów chroniących organizm przed wolnymi rodnikami, nowotworami oraz spowalniających procesy starzenia. W medycynie ludowej selerowi przypisuje się również właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe (wywar z selera korzeniowego). Ponadto wzmacnia układ odpornościowy, a także działa moczopędnie. Z uwagi na zawartość witamin z grupy B warzywo to korzystnie wpływa na układ nerwowy, wspomaga rozkład węglowodanów, kwasów tłuszczowych, regulację poziomu cukru we krwi oraz obniża „zły” cholesterol – frakcję LDL – tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta w
Warszawie.

Na zdrowie

Zarówno w postaci bulwy, jak i zielonych łodyg, warzywo przebojem wdarło się na salony. Mówi się, że amerykańskie celebrytki nie wyobrażają sobie dnia bez potrawy z selera.

- Duża wartość odżywcza i mała zawartość kalorii sprawia, że seler jest zalecany dla osób, które się odchudzają. Spożywanie tego warzywa przyspiesza pracę jelit, pobudza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn - tłumaczy dietetyk.

Seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Nie brakuje opinii, że zjedzenie warzywa pobudza namiętność. Dzięki zawartości potasu, apiolu i asparaginy wzmaga popęd płciowy.

Coś dla figury

W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 21 kalorii, a w łodychach jeszcze mniej, bo tylko 13 kcal. Czym jeszcze się różnią? Poza liczbą kalorii, również okresami występowania w sklepach.

- Seler naciowy jest dostępny głównie od listopada od marca, natomiast seler korzeniowy od sierpnia do października – mówi dietetyk. - Warzywo jest szczególnie cenne w okresie zimowym, kiedy trudniejszy jest dostęp do świeżych owoców i warzyw. Seler naciowy należy kupować kiedy ma sprężystą, jędrną i jasnozieloną łodygę oraz delikatne, świeże liście. Natomiast bulwa selera korzeniowego powinna być nieuszkodzona i ciężka.
Moda na frytki

Myli się ten, kto uważa, że seler wykorzystywać można wyłącznie do gotowania rosołu i innych zup. Można go przyrządzić na wiele sposobów i nigdy nie będą to nudne posiłki.

- Seler korzeniowy świetnie nadaje się do surówek i sałatek, podobnie jak seler łodygowy. Można przyrządzać z niego koktajle, wyciskać sok czy chrupać w pracy na surowo w połączeniu np. z białym serem czy jogurtem naturalnym. Szczególnie polecane są liście selera, bogate w witaminę C – mówi Sandra Nowacka-Jaskólska.

Gospodynie coraz częściej eksperymentują z selerem. Dużą popularnością cieszą się ostatnio frytki z bulwy lub zupa krem. Plastry selera można smażyć jak kotlety, wcześniej odpowiednio je panierując. Z dodatkiem orzechów i np. ananasa, stworzy wykwintną surówkę.

- Seler korzeniowy mogą spożywać dzieci (od 6 miesiąca życia) w postaci zupek, papek warzywnych, o ile nie występują żadne przeciwwskazania czy alergia po spożyciu. Seler łodygowy mogą jeść starsze dzieci, które już sprawnie gryzą i przełykają. Osoby starsze, jeśli nie mają żadnych przeciwwskazań medycznych mogą jeść seler korzeniowy i łodygowy jako uzupełnienie diety w witaminy i składniki mineralne – mówi dietetyk.

Warto jednak być czujnym, bowiem warzywo może być śmiertelnie niebezpieczne. Korzeń selera jest bardzo alergizujący – nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale także dla atopików i osób problemami oddechowymi. Zawarte w selerze furanokumaryny mogą wywoływać uczulenie na promieniowanie słoneczne.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm