WAŻNE
TERAZ

Historyczny mecz! Iga Świątek w półfinale Wimbledonu

Seler - odchudza i pobudza namiętność

Wyśmienicie smakuje, odchudza i jest niedrogi. Odtruwa organizm i pomaga trawić tłuszcze. To tylko niektóre z zalet selera. Komu mało, powinien włączyć go do dań podsycających namiętność.

Seler - odchudza i pobudza namiętność
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

- Seler naciowy, inaczej zwany łodygowym, jest bogaty w składniki odżywcze, między innymi sód, potas, magnez, beta-karoten, witaminę A, B1, B2 oraz witaminę C, K i kwas nikotynowy. Seler korzeniowy zawiera sód, potas, magnez, witaminy: C, B1, B2, B6, PP, K, kwas nikotynowy i w małej ilości witaminę E. Seler korzeniowy ma więcej błonnika od naciowego. Oba są wartościowe - ze względu na zawartość witaminy C i E oraz beta-karotenu, czyli antyoksydantów chroniących organizm przed wolnymi rodnikami, nowotworami oraz spowalniających procesy starzenia. W medycynie ludowej selerowi przypisuje się również właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe (wywar z selera korzeniowego). Ponadto wzmacnia układ odpornościowy, a także działa moczopędnie. Z uwagi na zawartość witamin z grupy B warzywo to korzystnie wpływa na układ nerwowy, wspomaga rozkład węglowodanów, kwasów tłuszczowych, regulację poziomu cukru we krwi oraz obniża „zły” cholesterol – frakcję LDL – tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta w
Warszawie.

Na zdrowie

Zarówno w postaci bulwy, jak i zielonych łodyg, warzywo przebojem wdarło się na salony. Mówi się, że amerykańskie celebrytki nie wyobrażają sobie dnia bez potrawy z selera.

- Duża wartość odżywcza i mała zawartość kalorii sprawia, że seler jest zalecany dla osób, które się odchudzają. Spożywanie tego warzywa przyspiesza pracę jelit, pobudza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn - tłumaczy dietetyk.

Seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Nie brakuje opinii, że zjedzenie warzywa pobudza namiętność. Dzięki zawartości potasu, apiolu i asparaginy wzmaga popęd płciowy.

Coś dla figury

W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 21 kalorii, a w łodychach jeszcze mniej, bo tylko 13 kcal. Czym jeszcze się różnią? Poza liczbą kalorii, również okresami występowania w sklepach.

- Seler naciowy jest dostępny głównie od listopada od marca, natomiast seler korzeniowy od sierpnia do października – mówi dietetyk. - Warzywo jest szczególnie cenne w okresie zimowym, kiedy trudniejszy jest dostęp do świeżych owoców i warzyw. Seler naciowy należy kupować kiedy ma sprężystą, jędrną i jasnozieloną łodygę oraz delikatne, świeże liście. Natomiast bulwa selera korzeniowego powinna być nieuszkodzona i ciężka.
Moda na frytki

Myli się ten, kto uważa, że seler wykorzystywać można wyłącznie do gotowania rosołu i innych zup. Można go przyrządzić na wiele sposobów i nigdy nie będą to nudne posiłki.

- Seler korzeniowy świetnie nadaje się do surówek i sałatek, podobnie jak seler łodygowy. Można przyrządzać z niego koktajle, wyciskać sok czy chrupać w pracy na surowo w połączeniu np. z białym serem czy jogurtem naturalnym. Szczególnie polecane są liście selera, bogate w witaminę C – mówi Sandra Nowacka-Jaskólska.

Gospodynie coraz częściej eksperymentują z selerem. Dużą popularnością cieszą się ostatnio frytki z bulwy lub zupa krem. Plastry selera można smażyć jak kotlety, wcześniej odpowiednio je panierując. Z dodatkiem orzechów i np. ananasa, stworzy wykwintną surówkę.

- Seler korzeniowy mogą spożywać dzieci (od 6 miesiąca życia) w postaci zupek, papek warzywnych, o ile nie występują żadne przeciwwskazania czy alergia po spożyciu. Seler łodygowy mogą jeść starsze dzieci, które już sprawnie gryzą i przełykają. Osoby starsze, jeśli nie mają żadnych przeciwwskazań medycznych mogą jeść seler korzeniowy i łodygowy jako uzupełnienie diety w witaminy i składniki mineralne – mówi dietetyk.

Warto jednak być czujnym, bowiem warzywo może być śmiertelnie niebezpieczne. Korzeń selera jest bardzo alergizujący – nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale także dla atopików i osób problemami oddechowymi. Zawarte w selerze furanokumaryny mogą wywoływać uczulenie na promieniowanie słoneczne.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek