Sekrety mistrzów - gotowanie i pieczenie

Zastanawialiście się kiedyś co zrobić, by lepiej gotować? Są na to sposoby!

Obraz

/ 9Zostań kuchennym MacGayverem

Obraz
© jupiterimages.com

Czy zastanawialiście się kiedyś co zrobić, by gotować lepiej? Co zrobić, aby ciasto się nie spaliło, ryż nie skleił, jajka nie pękały podczas gotowania, a naleśniki były idealnie chrupiące? Są na to sposoby!

/ 9Ciasto

Obraz
© flickr.com/feastguru_kirti/CC 2.0/at/sa/

Smak sody będzie niewyczuwalny, jeśli przed dodaniem do ciasta rozprowadzimy ją w małej ilości octu. Przy pieczeniu ciast kruchych i francuskich nie natłuszcza się form - wystarczy oprószyć je lekko mąką. Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika (zwłaszcza na początku), aby ciasto nie opadło. Biszkopt (bardzo dobrze kroi się nitką) będzie puszysty, jeżeli do ubijanych żółtek dodamy łyżkę wody gorącej, a do białek łyżkę wody zimnej.

/ 9Ciasto

Obraz
© flickr.com/kankan/CC 2.0/at/

Przypalone ciasto możesz uratować ścierając spaloną warstwę. Jeśli to był spód, to i tak nie będzie go widać, a wierzch polej polewą. Dobrym sposobem, by nie przypalić ciasta jest jest przykrycie go kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Najpierw pozwól jednak, by ciasto wyrosło. Ciasto nie przypali się od spodu, jeśli pod foremki nasypiemy odrobinę soli. Nieudane placki idealnie sprawdzą się jako posypka. Ciasto trzeba wysuszyć, a następnie zetrzeć na drobnych oczkach.

/ 9Jajka

Obraz
© flickr.com/dyanna/CC 2.0/at/ndw/

Podczas gotowania nie będą pękały, jeśli wyciągniemy je wcześniej z lodówki lub ogrzejemy polewając ciepłą wodą z kranu. Dla pewności do wody można wlać łyżeczkę octu. Co ciekawe, nawet pęknięte dają się gotować. Zawijamy je w folię aluminiową i wrzucamy do wody z dodatkiem łyżeczki soli. Jeśli jest delikatnie pęknięte - można prościej - wlewając do wody łyżkę octu.

/ 9Naleśniki

Obraz
© sxc.hu

Będą wyjątkowo chrupiące, gdy do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną. Znacznie dłużej pozostaną ciepłe, jeśli po usmażeniu będziesz odkładać je na talerz położony jako przykrywka na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Ta, parując, ogrzewać będzie spód talerza. W ten sposób możesz podawać naleśniki na sam koniec smażenia bez obawy, że wcześniej ostygną. Możesz smażyć bez tłuszczu, gdy do ciasta dodasz kilka łyżek oleju.

/ 9Ryż

Obraz
© flickr.com/ visualpanic/CC 2.0/at/

Jeśli gotujesz w curry i chcesz, by był jeszcze bardziej żółty, dodaj łyżkę kurkumy. Wolisz śnieżnobiały, a do tego nierozgotowany? Dodaj do wody trochę soku z cytryny.

/ 9Tłuszcz

Obraz
© sxc.hu

Nie będzie pryskał, jeśli patelnię przetrzemy octem. Jeśli jest go w zupie zbyt dużo - poczekaj aż ostygnie, wstaw do lodówki i zbierz nadmiar. Możesz też użyć papierowego ręcznika, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Innym sposobem jest wrzucenie kilku kostek lodu (wokół nich zbierze się stężały tłuszcz).

/ 9Sałatki

Obraz
© archiwum

Należy je solić tuż przed podaniem. Posolone wydzielają dużo soku.

/ 9Zupa

Obraz
© sxc.hu

Zagęścić ją można na kilka sposobów. Po pierwsze - śmietaną wymieszaną z niewielką ilością mąki (lekko posolić, połączyć z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlać do garnka). Po drugie - żółtkami roztrzepanymi z wodą (tyle łyżek wody ile żółtek). Po trzecie przecierem - część warzyw przetrzeć przez sito i połączyć z zupą.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany