Sekrety kuchni greckiej. Zobacz, jakie przekąski podać gościom

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Uczta w śródziemnomorskim stylu

Obraz
© 123RF.COM

Grecy, podobnie Włosi, Portugalczycy oraz inni mieszkańcy basenu Morze Śródziemnego, uwielbiają jeść, a każdy posiłek staje się okazją do spotkania towarzyskiego. W greckiej uczcie chodzi o to, by spróbować wszystkiego po trochu. Grecy od razu podają na stół wszystko, co mają. Nie liczy się kolejność dań, nie jest ważne co z czym powinno się łączyć. Ważne by było dużo i smacznie. Tego sposobu jedzenia i stosunku do życia, można się nauczyć tylko w Grecji, przy młodym winie o aromacie żywicy sosnowej i przy muzyce. Zobacz, co podać na stół, by choć na chwilę przenieść się na greckie wyspy bez wychodzenia z domu.

Zobacz też: Antrykot z tymiankiem i rozmarynem

/ 6Mousaka

Obraz
© 123RF.COM

Mousaka to zapiekanka z kilku warstw bakłażanów, ziemniaków i wieprzowego mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jaj. Wydaje się, że mousaka to danie dość proste do przygotowania, jednak to tylko pozory, o czym z pewnością przekonali się, ci, którzy próbowali przygotować tę potrawę. Jednak praktyka czyni mistrza. Sekretem są świeże produkty i aromatyczne przyprawy.

/ 6Dolmades

Obraz
© 123RF.COM

Dolmades, czyli najprościej mówiąc greckie gołąbki. Ta popularna przystawka składa się z ryżu, zawiniętego w liście winogron. Liście mogą być świeże lub marynowane. Serwuje się je z reguły na zimno, bez sosu. Jednak przed podaniem obficie skrapla się je sokiem z cytryny i oczywiście oliwą.

/ 6Tzatziki

Obraz
© 123RF.COM

Tzatziki to tradycyjny dip, przygotowywany na bazie gęstego jogurtu, świeżego ogórka i czosnku. Sekretem tego sosu jest jogurt. Nigdzie indziej nie smakuje on tak jak w Grecji. Chodzi tu bowiem nie tylko o gęstość, ale także sposób pasteryzacji, który został opatentowany przez Greków. Dostępne w Polsce jogurty typu greckiego niestety nie umywają się do tego oryginalnego. Tzatziki podaje się m.in. do pieczonych lub grillowanych mięs i ziemniaków.

/ 6Horiatiki

Obraz
© 123RF.COM

W tym zestawieniu nie może zabraknąć oczywiście greckiej sałatki, czyli horiatiki. Obok caprese, Cezar i nicejskiej, grecka jest jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. Pomidory, ogórek, garść czarnych oliwek, czerwona cebula, oregano, no i oczywiście ser feta oraz oliwa. Trudno sobie wyobrazić tradycyjny grecki posiłek bez tej sałatki. Co ciekawe, Grecy nie dodają do niej sałaty, uważając to niemal za kulinarną zbrodnię.

/ 6Tiropitakia

Obraz
© 123RF.COM

Tiropitakia, czyli trójkątne, wypełnione fetą pierożki z ciasta filo. Jest to ulubiona przekąska Greków. Świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Czasem do serowego farszu dodaje się szpinak, wówczas powstaje spanakotiropitakia.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany