Sekrety kuchni greckiej. Zobacz, jakie przekąski podać gościom
Uczta w śródziemnomorskim stylu
Grecy, podobnie Włosi, Portugalczycy oraz inni mieszkańcy basenu Morze Śródziemnego, uwielbiają jeść, a każdy posiłek staje się okazją do spotkania towarzyskiego. W greckiej uczcie chodzi o to, by spróbować wszystkiego po trochu. Grecy od razu podają na stół wszystko, co mają. Nie liczy się kolejność dań, nie jest ważne co z czym powinno się łączyć. Ważne by było dużo i smacznie. Tego sposobu jedzenia i stosunku do życia, można się nauczyć tylko w Grecji, przy młodym winie o aromacie żywicy sosnowej i przy muzyce. Zobacz, co podać na stół, by choć na chwilę przenieść się na greckie wyspy bez wychodzenia z domu.
Zobacz też: Antrykot z tymiankiem i rozmarynem
Mousaka
Mousaka to zapiekanka z kilku warstw bakłażanów, ziemniaków i wieprzowego mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jaj. Wydaje się, że mousaka to danie dość proste do przygotowania, jednak to tylko pozory, o czym z pewnością przekonali się, ci, którzy próbowali przygotować tę potrawę. Jednak praktyka czyni mistrza. Sekretem są świeże produkty i aromatyczne przyprawy.
Dolmades
Dolmades, czyli najprościej mówiąc greckie gołąbki. Ta popularna przystawka składa się z ryżu, zawiniętego w liście winogron. Liście mogą być świeże lub marynowane. Serwuje się je z reguły na zimno, bez sosu. Jednak przed podaniem obficie skrapla się je sokiem z cytryny i oczywiście oliwą.
Tzatziki
Tzatziki to tradycyjny dip, przygotowywany na bazie gęstego jogurtu, świeżego ogórka i czosnku. Sekretem tego sosu jest jogurt. Nigdzie indziej nie smakuje on tak jak w Grecji. Chodzi tu bowiem nie tylko o gęstość, ale także sposób pasteryzacji, który został opatentowany przez Greków. Dostępne w Polsce jogurty typu greckiego niestety nie umywają się do tego oryginalnego. Tzatziki podaje się m.in. do pieczonych lub grillowanych mięs i ziemniaków.
Horiatiki
W tym zestawieniu nie może zabraknąć oczywiście greckiej sałatki, czyli horiatiki. Obok caprese, Cezar i nicejskiej, grecka jest jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. Pomidory, ogórek, garść czarnych oliwek, czerwona cebula, oregano, no i oczywiście ser feta oraz oliwa. Trudno sobie wyobrazić tradycyjny grecki posiłek bez tej sałatki. Co ciekawe, Grecy nie dodają do niej sałaty, uważając to niemal za kulinarną zbrodnię.
Tiropitakia
Tiropitakia, czyli trójkątne, wypełnione fetą pierożki z ciasta filo. Jest to ulubiona przekąska Greków. Świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Czasem do serowego farszu dodaje się szpinak, wówczas powstaje spanakotiropitakia.