Sekretny składnik babki wielkanocnej, dzięki któremu będzie puszysta i wilgotna
Wielkanoc bez wielkanocnej baby na stole się nie liczy. Jest jednak pewien warunek – babka musi być smaczna, czyli przede wszystkim idealnie wilgotna. Nic bowiem nie psuje tak smaku tego wielkanocnego wypieku, jak sucha, zapychająca konsystencja. Na całe szczęście w całym bogactwie przepisów na wielkanocne babki są takie, które gwarantują idealny efekt – pyszne, wilgotne ciasto, które można jeść bez końca. A to dzięki sekretnym składnikom.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Przepisów na baby wielkanocne jest całe mnóstwo. Kiedy przychodzi co do czego, czyli wielkimi krokami zbliżają się święta Wielkiej Nocy, nie wiadomo, który przepis wypróbować, który nie pokona nas złożonością przygotowania, sprosta wymaganiom naszych gości i naszym rzecz jasna. Do wyboru mamy klasykę, czyli babę drożdżową, marmurkową, piaskową, cytrynową, a nawet gotowaną. Opcja drożdżowa nie jest dla wszystkich – wymaga bowiem czasu i cierpliwości. Dużo szybsza w przygotowaniu jest babka piaskowa. Do babki gotowanej z kolei potrzebujemy specjalnej formy do gotowania na parze. To dodatkowy wydatek, ale rekompensuje go puszyste i lekkie ciasto, które dzięki gotowaniu otrzymujemy.
Są także przepisy, które mają składniki na pierwszy rzut oka wyglądające jak pomyłka… Przykładem jest majonez. Czy ciasto z jego dodatkiem może wyjść i to jeszcze być smaczne? I to jak!
Przepis na babkę z majonezem
Po co dodawać do ciasta majonez? Na pewno nie po to, by jego smak był wyczuwalny. Dodatek majonezu do ciasta sprawi, że będzie puszyste, delikatne, miękkie, wilgotne, a jednocześnie zawarte na tyle, że nie będzie się mocno kruszyć. Dodatkowo, zawarty w majonezie ocet świetnie podkreśli smak czekolady (dlatego babkę z majonezem dobrze jest polać czekoladową polewą).
Składniki na babkę z majonezem:
· ¾ szklanki mąki tortowej
· ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
· 4 jaja (osobno białka i żółtka)
· 1 szklanka cukru
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 łyżki majonezu
· kilka kropel zapachu waniliowego
Sposób przygotowania
Z białek ubij pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodawaj do piany cukier. Kiedy otrzymasz szklistą, plastyczną masę, zacznij dodawać do niej po jednym żółtku. Cały czas miksuj.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia. Stale miksując, dodawaj do ciasta stopniowo suche składniki.
Kiedy całość utworzy jednolitą masę bez grudek, dodaj majonez – całość starannie wymieszaj. Ciasto na babkę z majonezem przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Piecz ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Do testu suchego patyczka.
Przepis na czekoladową polewę do babki
Najpyszniejsza polewa czekoladowa do ciasta ma w składzie gorzką czekoladę, nie kakao. Przepis jest banalny, składa się jedynie z czekolady i śmietany kremówki w proporcjach 1:1, czyli np. 100 g czekolady i 100 ml śmietanki. Wszystko podgrzewasz do rozpuszczenia czekolady i gotowe. Jeśli taką ciepłą polewą oblejesz schłodzone ciasto, otrzymasz efekt dripu, czyli zastygniętej, kapiącej polewy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski