Trwa ładowanie...
ziemniaki
Magdalena Pomorska
Wczoraj, 26 stycznia 2025, 22:26

Sekret idealnie chrupiących, pieczonych ziemniaków. Już więcej nie podasz ich inaczej

Pieczone ziemniaki to pomysł nie tylko na dodatek do obiadu, ale też pyszną przekąskę czy kolację na ciepło. Rzecz jasna cząstki ziemniaków muszą mieć odpowiednią teksturę - nie mogą być zbytnio spalone czy rozmiękczone. Okazuje się, że pomoże w tym jeden składnik z kuchennej szafki.

Pieczone ziemniaki - w takiej wersji smakują po prostu doskonalePieczone ziemniaki - w takiej wersji smakują po prostu doskonaleŹródło: Adobe Stock, fot: MATEUSZ FELIKSIK
d1042th
d1042th

Jeśli marzysz o perfekcyjnie upieczonych ziemniakach, które są złociste i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Metoda zaprezentowana przez @theculinarycartel jest niezawodna i prosta do wykonania. Wystarczy 15 minut przygotowań i godzina pieczenia, aby cieszyć się doskonałym smakiem. Jeśli do tej pory myślałeś, że najlepsze ziemniaki to te odsmażane na patelni, zmienisz zdanie!

Magiczny składnik: soda oczyszczona

Kluczem do sukcesu jest dodanie sody oczyszczonej do zimnej, osolonej wody, w której gotujemy ziemniaki. Soda podnosi zasadowość wody, co powoduje rozpad pektyn na powierzchni ziemniaków, tworząc więcej tekstury do uzyskania chrupkości. Następnie ziemniaki należy ostudzić, pokryć mieszanką tłuszczu z kaczki lub smalcu i oleju, a potem piec bez mieszania przez kilka minut, po czym przewrócić i kontynuować pieczenie.

Wskazówki dotyczące pieczenia

Aby uzyskać najlepszy smak, użyj tłuszczu z kaczki, kurczaka lub wołowiny, które dodadzą ziemniakom wyjątkowego aromatu. Można również użyć oleju o wysokiej temperaturze dymienia, jak rzepakowy czy arachidowy, ale unikaj oliwy z oliwek. Ziemniaki można także przygotować w frytkownicy beztłuszczowej airfryer, ale w mniejszych partiach, aby zapewnić im odpowiednią chrupkość. Wypróbuj tę metodę i ciesz się idealnie chrupiącymi ziemniakami na każdą okazję.

d1042th
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1042th
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj