Sekret idealnie chrupiących, pieczonych ziemniaków. Już więcej nie podasz ich inaczej

Pieczone ziemniaki to pomysł nie tylko na dodatek do obiadu, ale też pyszną przekąskę czy kolację na ciepło. Rzecz jasna cząstki ziemniaków muszą mieć odpowiednią teksturę - nie mogą być zbytnio spalone czy rozmiękczone. Okazuje się, że pomoże w tym jeden składnik z kuchennej szafki.

Pieczone ziemniaki - w takiej wersji smakują po prostu doskonalePieczone ziemniaki - w takiej wersji smakują po prostu doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Magdalena Pomorska

Jeśli marzysz o perfekcyjnie upieczonych ziemniakach, które są złociste i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Metoda zaprezentowana przez @theculinarycartel jest niezawodna i prosta do wykonania. Wystarczy 15 minut przygotowań i godzina pieczenia, aby cieszyć się doskonałym smakiem. Jeśli do tej pory myślałeś, że najlepsze ziemniaki to te odsmażane na patelni, zmienisz zdanie!

Magiczny składnik: soda oczyszczona

Kluczem do sukcesu jest dodanie sody oczyszczonej do zimnej, osolonej wody, w której gotujemy ziemniaki. Soda podnosi zasadowość wody, co powoduje rozpad pektyn na powierzchni ziemniaków, tworząc więcej tekstury do uzyskania chrupkości. Następnie ziemniaki należy ostudzić, pokryć mieszanką tłuszczu z kaczki lub smalcu i oleju, a potem piec bez mieszania przez kilka minut, po czym przewrócić i kontynuować pieczenie.

Wskazówki dotyczące pieczenia

Aby uzyskać najlepszy smak, użyj tłuszczu z kaczki, kurczaka lub wołowiny, które dodadzą ziemniakom wyjątkowego aromatu. Można również użyć oleju o wysokiej temperaturze dymienia, jak rzepakowy czy arachidowy, ale unikaj oliwy z oliwek. Ziemniaki można także przygotować w frytkownicy beztłuszczowej airfryer, ale w mniejszych partiach, aby zapewnić im odpowiednią chrupkość. Wypróbuj tę metodę i ciesz się idealnie chrupiącymi ziemniakami na każdą okazję.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce