WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji. Znamy wyniki late poll

Sekret idealnie chrupiących, pieczonych ziemniaków. Już więcej nie podasz ich inaczej

Pieczone ziemniaki to pomysł nie tylko na dodatek do obiadu, ale też pyszną przekąskę czy kolację na ciepło. Rzecz jasna cząstki ziemniaków muszą mieć odpowiednią teksturę - nie mogą być zbytnio spalone czy rozmiękczone. Okazuje się, że pomoże w tym jeden składnik z kuchennej szafki.

Sekret idealnie chrupiących, pieczonych ziemniaków. Już więcej nie podasz ich inaczejPieczone ziemniaki - w takiej wersji smakują po prostu doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Magdalena Pomorska
5

Jeśli marzysz o perfekcyjnie upieczonych ziemniakach, które są złociste i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Metoda zaprezentowana przez @theculinarycartel jest niezawodna i prosta do wykonania. Wystarczy 15 minut przygotowań i godzina pieczenia, aby cieszyć się doskonałym smakiem. Jeśli do tej pory myślałeś, że najlepsze ziemniaki to te odsmażane na patelni, zmienisz zdanie!

Magiczny składnik: soda oczyszczona

Kluczem do sukcesu jest dodanie sody oczyszczonej do zimnej, osolonej wody, w której gotujemy ziemniaki. Soda podnosi zasadowość wody, co powoduje rozpad pektyn na powierzchni ziemniaków, tworząc więcej tekstury do uzyskania chrupkości. Następnie ziemniaki należy ostudzić, pokryć mieszanką tłuszczu z kaczki lub smalcu i oleju, a potem piec bez mieszania przez kilka minut, po czym przewrócić i kontynuować pieczenie.

Wskazówki dotyczące pieczenia

Aby uzyskać najlepszy smak, użyj tłuszczu z kaczki, kurczaka lub wołowiny, które dodadzą ziemniakom wyjątkowego aromatu. Można również użyć oleju o wysokiej temperaturze dymienia, jak rzepakowy czy arachidowy, ale unikaj oliwy z oliwek. Ziemniaki można także przygotować w frytkownicy beztłuszczowej airfryer, ale w mniejszych partiach, aby zapewnić im odpowiednią chrupkość. Wypróbuj tę metodę i ciesz się idealnie chrupiącymi ziemniakami na każdą okazję.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka