Sekret idealnie chrupiących, pieczonych ziemniaków. Już więcej nie podasz ich inaczej

Pieczone ziemniaki to pomysł nie tylko na dodatek do obiadu, ale też pyszną przekąskę czy kolację na ciepło. Rzecz jasna cząstki ziemniaków muszą mieć odpowiednią teksturę - nie mogą być zbytnio spalone czy rozmiękczone. Okazuje się, że pomoże w tym jeden składnik z kuchennej szafki.

Pieczone ziemniaki - w takiej wersji smakują po prostu doskonalePieczone ziemniaki - w takiej wersji smakują po prostu doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Magdalena Pomorska

Jeśli marzysz o perfekcyjnie upieczonych ziemniakach, które są złociste i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Metoda zaprezentowana przez @theculinarycartel jest niezawodna i prosta do wykonania. Wystarczy 15 minut przygotowań i godzina pieczenia, aby cieszyć się doskonałym smakiem. Jeśli do tej pory myślałeś, że najlepsze ziemniaki to te odsmażane na patelni, zmienisz zdanie!

Magiczny składnik: soda oczyszczona

Kluczem do sukcesu jest dodanie sody oczyszczonej do zimnej, osolonej wody, w której gotujemy ziemniaki. Soda podnosi zasadowość wody, co powoduje rozpad pektyn na powierzchni ziemniaków, tworząc więcej tekstury do uzyskania chrupkości. Następnie ziemniaki należy ostudzić, pokryć mieszanką tłuszczu z kaczki lub smalcu i oleju, a potem piec bez mieszania przez kilka minut, po czym przewrócić i kontynuować pieczenie.

Wskazówki dotyczące pieczenia

Aby uzyskać najlepszy smak, użyj tłuszczu z kaczki, kurczaka lub wołowiny, które dodadzą ziemniakom wyjątkowego aromatu. Można również użyć oleju o wysokiej temperaturze dymienia, jak rzepakowy czy arachidowy, ale unikaj oliwy z oliwek. Ziemniaki można także przygotować w frytkownicy beztłuszczowej airfryer, ale w mniejszych partiach, aby zapewnić im odpowiednią chrupkość. Wypróbuj tę metodę i ciesz się idealnie chrupiącymi ziemniakami na każdą okazję.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia