Schabowy najlepszy pod słońcem. Te rady weź sobie do serca

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 4Proste i sprawdzone

Obraz
© 123RF

Kotlety schabowe to danie pozornie łatwe, składające się z zaledwie kilku składników: mięsa, bułki tartej i jajka. Najważniejszym elementem tej potrawy jest oczywiście mięso – to od jego wyboru zależy sukces naszych starań. Jak kupić mięso na schabowe i na co uważać? Sprawdźcie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Gdzie kupić mięso?

Obraz
© 123RF

Pamiętaj, że wybór produktu jest najistotniejszy – w końcu w kotlecie liczy się smak mięsa, a nie bułki tartej czy jajka. Dlatego, jeśli masz w planach wybrać mięso pakowane na tackę, dostępne w marketach czy dyskontach, lepiej odpuść. Po mięso wybierz się do małego, sprawdzonego sklepu mięsnego, gdzie sam będziesz mógł wybrać odpowiedni kawałek mięsa lub poprosić o to sprzedawcę.

/ 4Jakie mięso wybrać?

Obraz
© 123RF

Blady, jednorodny kawałek schabu to nie ten kierunek – kotlet będzie twardy i jałowy w smaku. Wybieraj schab od strony karku o charakterystycznej, stosunkowo ciemnej barwie. Właśnie to mięso będzie najdelikatniejsze. Pamiętaj, że tłuszcz to nośnik smaku, więc zwróć uwagę, by w przekroju schab był lekko przerośnięty tłuszczem. Te białe żyłki przecinające kawałek mięso to gwarancja soczystego, aromatycznego kotleta.

/ 4Jak przygotować schab?

Obraz
© 123RF

Jeśli kupujesz schab w kawałku, koniecznie precyzyjnie go podziel – każdy kawałek powinien mieć tę samą grubość, dzięki czemu kotlety będą równomiernie się smażyć. Choć zwolenników zarówno cienkiego jak pergamin schabowego, jak i grubego, podobnego do steka kotleta nie brakuje, to idealny, podręcznikowy powinien mieć grubość 0,5 m przed rozbiciem. Gdy mięso już podzielisz na porcje, delikatnie je rozklep, uważając, by nie zrobić dziur w kotletach. I gotowe! Teraz tylko odrobina soli, pieprzu oraz panierka. Tak przygotowane mięso możesz skąpać w gorącym smalcu.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru