Proste i sprawdzone
Kotlety schabowe to danie pozornie łatwe, składające się z zaledwie kilku składników: mięsa, bułki tartej i jajka. Najważniejszym elementem tej potrawy jest oczywiście mięso – to od jego wyboru zależy sukces naszych starań. Jak kupić mięso na schabowe i na co uważać? Sprawdźcie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Gdzie kupić mięso?
Pamiętaj, że wybór produktu jest najistotniejszy – w końcu w kotlecie liczy się smak mięsa, a nie bułki tartej czy jajka. Dlatego, jeśli masz w planach wybrać mięso pakowane na tackę, dostępne w marketach czy dyskontach, lepiej odpuść. Po mięso wybierz się do małego, sprawdzonego sklepu mięsnego, gdzie sam będziesz mógł wybrać odpowiedni kawałek mięsa lub poprosić o to sprzedawcę.
Jakie mięso wybrać?
Blady, jednorodny kawałek schabu to nie ten kierunek – kotlet będzie twardy i jałowy w smaku. Wybieraj schab od strony karku o charakterystycznej, stosunkowo ciemnej barwie. Właśnie to mięso będzie najdelikatniejsze. Pamiętaj, że tłuszcz to nośnik smaku, więc zwróć uwagę, by w przekroju schab był lekko przerośnięty tłuszczem. Te białe żyłki przecinające kawałek mięso to gwarancja soczystego, aromatycznego kotleta.
Jak przygotować schab?
Jeśli kupujesz schab w kawałku, koniecznie precyzyjnie go podziel – każdy kawałek powinien mieć tę samą grubość, dzięki czemu kotlety będą równomiernie się smażyć. Choć zwolenników zarówno cienkiego jak pergamin schabowego, jak i grubego, podobnego do steka kotleta nie brakuje, to idealny, podręcznikowy powinien mieć grubość 0,5 m przed rozbiciem. Gdy mięso już podzielisz na porcje, delikatnie je rozklep, uważając, by nie zrobić dziur w kotletach. I gotowe! Teraz tylko odrobina soli, pieprzu oraz panierka. Tak przygotowane mięso możesz skąpać w gorącym smalcu.