Schabowe duszone w sosie cebulowym
Kotlety schabowe w tradycyjnej panierce? Nuda! Ile można jeść ciągle to samo? Dzielimy się dziś z wami genialnym przepisem na schab pod pierzynką z cebuli.
Takich schabowych jeszcze nie jedliście. Połączenie tych składników, to prawdziwe działo kulinarne. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg schabu
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- mąka pszenna do panierki
Składniki na sos:
- 4 cebule
- 30 g masła
- 500 g wody
- 50 g mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu
- ½ pęczka do szczypiorku
Przepis
- Mięso myję, osuszam, kroję w plastry, delikatnie rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu.
- Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju około 5 minut, następnie podlewam wodą, doprawiam gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i gotuję 15 minut.
- Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody i gotuję do chwili zagotowania.
- Sosem polewam mięso, posypuję posiekanym szczypiorkiem i podaję z ziemniakami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl