Schab z pieczarkami w sosie musztardowym
Prosty i szybki przepis na schab duszony w sosie musztardowym z pieczarkami. Tak przygotowane mięso będzie delikatne i miękkie. Możemy podać je z surówką i młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
• 1 kg schabu
• 1 kg pieczarek
• 1 cebula
• olej do smażenia
• 4 łyżki musztardy sarepskiej
• 1 łyżka maki pszennej
• 330 ml śmietany 30 proc.
• sól, pieprz
Przepis
- Mięso myjemy, osuszamy, kroimy dwu centymetrowe plastry. Lekko rozbijamy popsujemy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na drugiej patelni. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
- Do naczynia wsypujemy mąkę dodajemy musztardę oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do pieczarek i chwilkę gotujemy.
- Sos musztardowo pieczarkowy łączymy z mięsem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl