Trwa ładowanie...
d1djqi8
06-12-2021 09:31

Schab w słodkim sosie z brzoskwiniami

Przepis

Połączenie schabu i brzoskwiń to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Tak dobrego schabu jeszcze nie próbowaliście. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d1djqi8
1.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • pęczek szczypiorku
  • 820 g brzoskwiń w puszce
  • 190 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • mąka pszenna do panierki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, szczypta chili
Przepis
  • Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroje na mniejsze kawałki. Doprawiam solą oraz pieprzem, obtaczam w mące pszennej i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju do miękkości.
  • Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na drugiej większej patelni. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w drobne paseczki papryki.
  • Brzoskwinie odlewam z zalewy, kroję na mniejsze części, szczypiorek drobno siekam i łącze z pozostałymi warzywami.
  • Warzywa podlewam jedną szklanką wody, dodaję przecier pomidorowy, ketchup, sos sojowy, miód, ocet i doprawiam solą oraz chili. Gotuję pięć minut, następnie zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Na koniec sos łączę w mięsem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Schab w słodkim sosie z brzoskwiniami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1djqi8
d1djqi8
d1djqi8
d1djqi8
Więcej tematów
d1djqi8