Schab w słodkim sosie z brzoskwiniami
Połączenie schabu i brzoskwiń to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Tak dobrego schabu jeszcze nie próbowaliście. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 1 kg schabu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- pęczek szczypiorku
- 820 g brzoskwiń w puszce
- 190 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- mąka pszenna do panierki
- olej do smażenia
- sól, pieprz, szczypta chili
- Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroje na mniejsze kawałki. Doprawiam solą oraz pieprzem, obtaczam w mące pszennej i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju do miękkości.
- Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na drugiej większej patelni. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w drobne paseczki papryki.
- Brzoskwinie odlewam z zalewy, kroję na mniejsze części, szczypiorek drobno siekam i łącze z pozostałymi warzywami.
- Warzywa podlewam jedną szklanką wody, dodaję przecier pomidorowy, ketchup, sos sojowy, miód, ocet i doprawiam solą oraz chili. Gotuję pięć minut, następnie zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Na koniec sos łączę w mięsem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze