Z tym przepisem wyjdzie miękki i soczysty. Schab pieczony z sosem borówkowo-chrzanowym

Zanim zabierzemy się za pieczenie schabu, musimy odpowiednio przygotować mięso. W tym celu porządnie nacieramy je olejem i przyprawami. Pieczony schab to doskonały pomysł na uroczysty świąteczny obiad. Natomiast po wystudzeniu nadaje się na kanapki. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.

Schab pieczony z sosem borówkowo-chrzanowymSchab pieczony z sosem borówkowo-chrzanowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 mały słoik konfitury borówkowej
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki chrzanu
  • majeranek
  • olej
  • sól, pieprz

Przepis

Schab umyć, osuszyć natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i olejem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki, obłożyć ćwiartkami obranych jabłek, wlać sok jabłkowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 st. C przez około 1,5 godz.
Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem, by nie było suche.
Przygotować sos. Chrzan, majonez, borówki wymieszać.
Wystudzony schab pokroić w plastry, wyłożyć na półmisek, polać sosem borówkowym.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥