Trwa ładowanie...
d2gt5wf
oprac. Katarzyna Gileta
08-03-2021 11:30

Z tym przepisem wyjdzie miękki i soczysty. Schab pieczony z sosem borówkowo-chrzanowym

Przepis

Zanim zabierzemy się za pieczenie schabu, musimy odpowiednio przygotować mięso. W tym celu porządnie nacieramy je olejem i przyprawami. Pieczony schab to doskonały pomysł na uroczysty świąteczny obiad. Natomiast po wystudzeniu nadaje się na kanapki. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.

d2gt5wf
2.6
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1,5 kg schabu
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 mały słoik konfitury borówkowej
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki chrzanu
  • majeranek
  • olej
  • sól, pieprz
Przepis

Schab umyć, osuszyć natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i olejem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki, obłożyć ćwiartkami obranych jabłek, wlać sok jabłkowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 st. C przez około 1,5 godz.
Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem, by nie było suche.
Przygotować sos. Chrzan, majonez, borówki wymieszać.
Wystudzony schab pokroić w plastry, wyłożyć na półmisek, polać sosem borówkowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Z tym przepisem wyjdzie miękki i soczysty. Schab pieczony z sosem borówkowo-chrzanowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d2gt5wf

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2gt5wf
d2gt5wf
d2gt5wf
d2gt5wf
Więcej tematów
d2gt5wf