Z tym przepisem wyjdzie miękki i soczysty. Schab pieczony z sosem borówkowo-chrzanowym

Zanim zabierzemy się za pieczenie schabu, musimy odpowiednio przygotować mięso. W tym celu porządnie nacieramy je olejem i przyprawami. Pieczony schab to doskonały pomysł na uroczysty świąteczny obiad. Natomiast po wystudzeniu nadaje się na kanapki. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.

Schab pieczony z sosem borówkowo-chrzanowymSchab pieczony z sosem borówkowo-chrzanowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 mały słoik konfitury borówkowej
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki chrzanu
  • majeranek
  • olej
  • sól, pieprz

Przepis

Schab umyć, osuszyć natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i olejem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki, obłożyć ćwiartkami obranych jabłek, wlać sok jabłkowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 st. C przez około 1,5 godz.
Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem, by nie było suche.
Przygotować sos. Chrzan, majonez, borówki wymieszać.
Wystudzony schab pokroić w plastry, wyłożyć na półmisek, polać sosem borówkowym.

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato