Schab nadziewany owocami
Taki schab podajemy z ziemniakami z wody lub puree oraz sosem pieczeniowym. Do tego ulubiona surówka. Wystudzony schab możemy też podawać jako wędlinę lub pokroić w cienkie plastry i zalać galaretą.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
W schabie zrób dziurkę wzdłuż całej długości. Nadziej na przemian śliwkami i morelami. Mięso natrzyj solą, pieprzem i przyprawą Schab pieczony z żurawiną. Zostaw na noc w lodówce. Mięso obsmaż ze wszystkich stron. Podlej bulionem, dołóż marchewki i cebule pokrojone w ćwiartki. Piecz pod przykryciem około godziny w 180 stopniach. Następnie zdejmij pokrywkę, posmaruj mięso miodem i piecz, aż mięso się zrumieni (10-15 minut).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl