Trwa ładowanie...
d2e81ja
d2e81ja

Sałatka z ryżem, cukinią i fasolką

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Zdjęcie
Składniki
  • 200 g ryżu długoziarnistego (wykorzystany ryż basmanti)
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1/4 szklanki wody
    • Sos:
  • ok. 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Paprykę i cukinie myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut. Dodajemy paprykę, mieszamy, podsmażamy ok 1 minutę i podlewamy wodą.

Dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, a woda odparuje.

Fasolkę gotujemy (najlepiej na parze) kilka minut tak, aby była jędrna i nie straciła soczyście zielonego koloru.

Wszystkie składniki sosu mieszamy.

Do dużej miski wsypujemy duszone warzywa i fasolkę. Polewamy sosem, dodajemy ryż i mieszamy.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Sałatka z ryżem, cukinią i fasolką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2e81ja
d2e81ja
d2e81ja
d2e81ja
Więcej tematów
d2e81ja