Sałatka z ryżem, cukinią i fasolką
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 200 g ryżu długoziarnistego (wykorzystany ryż basmanti)
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1/4 szklanki wody
- Sos:
- ok. 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z limonki
- sól, pieprz do smaku
Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Paprykę i cukinie myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut. Dodajemy paprykę, mieszamy, podsmażamy ok 1 minutę i podlewamy wodą.
Dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, a woda odparuje.
Fasolkę gotujemy (najlepiej na parze) kilka minut tak, aby była jędrna i nie straciła soczyście zielonego koloru.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Do dużej miski wsypujemy duszone warzywa i fasolkę. Polewamy sosem, dodajemy ryż i mieszamy.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze