Trwa ładowanie...
dh7hj3y
02-11-2022 09:46

Sałatka z łososia i komosy ryżowej

Przepis

Łosoś gości na stołach u ponad 70 proc. Polaków. Najbardziej dostępny jest łosoś hodowlany pochodzący z farm zlokalizowanych w Chile, Norwegii, Kanadzie, Szkocji, a także Polski. W ofercie sklepów coraz częściej znaleźć można również dzikiego łososia, poławianego głównie w wodach północnego Pacyfiku. Niezależnie od tego, po którą rybę sięgamy, warto zwrócić uwagę na to, czy posiada ona odpowiedni certyfikat.

dh7hj3y
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

• 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
• 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki grubego czarnego pieprzu
• 4 średnie, zmiażdżone ząbki czosnku
• 1 łyżka musztardy
• 1 szklanka komosy ryżowej
• 2 szklanki wody
• 2 czerwone papryki, umyte i pokrojone w małe kostki
• 1 filet z łososia z certyfikatem MSC
• 5 szklanek szpinaku
• 5 średnich słoików (około 500 ml)

Przepis

Dressing:

  • Do naczynia wlewamy olej, sok z pomarańczy i cytryny oraz dodajemy sól, pieprz, czosnek i musztardę. Składniki ubijamy, aż będą dobrze wymieszane i lekko zgęstnieją.

Sałatka:

  • Filet z łososia myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanej patelni – po 5 minut z każdej strony. Odkładamy do ostygnięcia.
  • Do średniego rondla wlewamy wodę i dodajemy dokładnie wypłukaną komosę ryżową. Doprowadzamy do wrzenia, następnie redukujemy moc kuchenki do średniej temperatury, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10-12 minut. Gdy komosa ryżowa wchłonie cały płyn, odstawiamy ją do ostygnięcia.
  • Za pomocą widelca delikatnie rozdzielamy mięso ryby. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy warstwowo w 5 słoikach. Układamy je zaczynając od czerwonej papryki i komosy ryżowej. Następnie dodajemy łososia, liście szpinaku, a całość polewamy dressingiem.
  • Zakręcamy słoiki. Sałatkę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
  • Przed podaniem możemy przełożyć sałatkę na talerz.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka z łososia i komosy ryżowej
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dh7hj3y

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dh7hj3y
dh7hj3y
dh7hj3y
dh7hj3y
Więcej tematów
dh7hj3y