Sałatka z kiełbasą na krakersach
- Sałatka jest idealna, jeżeli chcemy zaskoczyć gości, jej forma bardzo przypomina ciasto. Ładnie się prezentuje na stole i jest naprawdę smaczna - pisze autorka bloga "Krylowa kuchnia".
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Jajka ugotować na twardo. Cebulkę bardzo drobno posiekać. Kiełbasę rozdrobnić rozdrabniaczem lub przemielić przez maszynkę, wymieszać z pikantnym sosem i cebulą. Jajka obrać oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z dwoma łyżkami majonezu z solą i pieprzem. Żółtka i ogórki, ser żółty również zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wszystkie składniki odłożyć osobno. Ser wymieszać z pozostałym majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Przepis
Na desce wyłożyć 8 krakersów w prostokąt, na to wyłożyć pastę serową, dokładnie wyrównać i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na to wyłożyć masę z kiełbasy i sosu i ponownie przykryć krakersami. Na górę wyłożyć białka z majonezem, posypać startymi żółtkami a na końcu startym ogórkiem. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aby sałatka scaliła się i można ją było kroić.