Sałatka z kalafiora, kindziuka i grzybów
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 450 g kalafiora
- 15 plasterków kindziuka
- 10 grzybów
- Pół pęczka natki pietruszki
- Sok z 1 cytryny
- 3 garście świeżego szpinaku
- Oliwa
- Sól, pieprz, cukier do smaku
Kalafior dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, mieszamy w misce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, trzema łyżkami oliwy, szczyptą soli i szczyptą cukru. Kalafior wykładamy na małą blaszkę, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 30 minut. Na osobnej blaszce, na papierze do pieczenia, układamy cienkie plastry kindziuka i zapiekamy na chrupko. Grzyby, np. pieczarki, kroimy i podsmażamy na łyżce masła klarowanego przez ok. 5 minut.
Wystudzony kalafior mieszamy z grzybami, kindziukiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Całość wykładamy na liście szpinaku i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze