- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 450 g kalafiora
- 15 plasterków kindziuka
- 10 grzybów
- Pół pęczka natki pietruszki
- Sok z 1 cytryny
- 3 garście świeżego szpinaku
- Oliwa
- Sól, pieprz, cukier do smaku
Przepis
Kalafior dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, mieszamy w misce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, trzema łyżkami oliwy, szczyptą soli i szczyptą cukru. Kalafior wykładamy na małą blaszkę, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 30 minut. Na osobnej blaszce, na papierze do pieczenia, układamy cienkie plastry kindziuka i zapiekamy na chrupko. Grzyby, np. pieczarki, kroimy i podsmażamy na łyżce masła klarowanego przez ok. 5 minut.
Wystudzony kalafior mieszamy z grzybami, kindziukiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Całość wykładamy na liście szpinaku i skrapiamy sokiem z cytryny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl