Trwa ładowanie...
d1bcpow
d1bcpow

Sałatka z kalafiora, kindziuka i grzybów

Przepis
2.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Składniki
  • 450 g kalafiora
  • 15 plasterków kindziuka
  • 10 grzybów
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Sok z 1 cytryny
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • Oliwa
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
Przepis

Kalafior dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, mieszamy w misce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, trzema łyżkami oliwy, szczyptą soli i szczyptą cukru. Kalafior wykładamy na małą blaszkę, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 30 minut. Na osobnej blaszce, na papierze do pieczenia, układamy cienkie plastry kindziuka i zapiekamy na chrupko. Grzyby, np. pieczarki, kroimy i podsmażamy na łyżce masła klarowanego przez ok. 5 minut.
Wystudzony kalafior mieszamy z grzybami, kindziukiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Całość wykładamy na liście szpinaku i skrapiamy sokiem z cytryny.

Sałatka z kalafiora, kindziuka i grzybów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów
d1bcpow