Sałatka z kabanosami i makaronem ryżowym
Makaron w kształcie ryżu, który najlepiej sprawdza się w sałatkach, słodka kukurydza, najlepsze małosolne, czerwona papryka i żółty ser a do tego mnóstwo wędzonych i aromatycznych kabanosów. brzmi pysznie? Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia". Sałatka sprawdzi się na rodzinną imprezę lub do pracy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g dobrej jakości kabanosów
- 100 g makaronu w kształcie ryżu
- 200 g sera żółtego
- 190 g kukurydzy konserwowej
- 4 ogórki małosolne
- 1 duża czerwona papryka
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Przepis
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, po odcedzeniu płuczemy pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
- Na dno miski wsypujemy odcedzony makaron, a wierzch smarujemy dwoma łyżkami majonezu, a następnie posypujemy solą i pieprzem.
- Kabanosy kroimy w kawałki o długości ok. 0,5 cm i połowę z nich wykładamy na majonez.
- Następnie ogórki małosolne pokroić w drobną kosteczkę i wyłożyć na kabanosy. Kukurydzę odcedzić z zalewy i wyłożyć na ogórki małosolne.
- Kolejno umyć i pokroić drobno paprykę, a następnie wyłożyć ją na kukurydzę.
- Paprykę posmarować pozostałym majonezem i posypać solą i pieprzem.
- Żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posypać sałatkę, a następnie udekorować ją pozostałymi kabanosami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl